Το Project Sirius, μια δοκιμή απομόνωσης 120 ημερών που πραγματοποιείται στη Ρωσία , επιδιώκει να διερευνήσει τις συμπεριφορές του πιθανού πληρώματος.
Οι μελλοντικές αποστολές στον Άρη και σε άλλους πλανήτες φαίνεται θα απαιτήσουν ατομική δράση, καθώς οι καθυστερήσεις μεταξύ του «πύργου ελέγχου» της αποστολής και του διαστημικού σκάφους θα μπορούσαν να είναι μεγάλες.
Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, η οποία περιλάμβανε θαλάμους υπό πίεση, επιχειρήσεις προσγείωσης και μια καθυστέρηση πέντε λεπτών στις επικοινωνίες μεταξύ των «εποίκων» και της ομάδας ελέγχου της αποστολής, διαπιστώθηκε ότι το πλήρωμα λειτούργησε γρήγορα, με σιγουριά και συνεργατικά, για να αντιμετωπίσει τις «αναποδιές».
«Τα χαρακτηριστικά επικοινωνίας των μελών του πληρώματος με διαφορετικές προσωπικότητες, φύλα και πολιτισμικό υπόβαθρο έγιναν πιο εμφανή κατά τη διάρκεια της αποστολής», δήλωσε ο ένας από τους συγγραφείς της σχετικής μελέτης, ο Ντμίτρι Σβεντ της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών και του Ινστιτούτου Αεροπορίας της Μόσχας.
«Η αρνητική πλευρά είναι ότι η ομάδα ελέγχου της αποστολής χάνει τη δυνατότητα να κατανοήσει τις ανάγκες και τα προβλήματα του πληρώματος, κάτι που κατά συνέπεια εμποδίζει την ικανότητα της ομάδας ελέγχου της αποστολής να παρέχει υποστήριξη στο πλήρωμα».
Τα μέλη του πληρώματος ήταν δυσαρεστημένα με την αδυναμία άμεσης επιβεβαίωσης πληροφοριών από την ομάδα ελέγχου, κάτι που «οδηγεί περαιτέρω στη δυσπιστία και στη διάλυση του καθιερωμένου κυκλώματος πληροφοριών μεταξύ του πληρώματος και της ομάδας ελέγχου», σύμφωνα με την ερευνητική εργασία που δημοσιεύτηκε στο Frontiers.
«Κάτι μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση των μελών του πληρώματος στις συστάσεις της ομάδας ελέγχου της αποστολής και στο να καταλήξουν να παίρνουν αποφάσεις με βάση τις δικές τους γνώσεις, αξίες και προτεραιότητες», υποστηρίζει η ερευνητική υπόθεση, τονίζοντας ότι αυτό πιθανότατα θα χρειαστεί αρκετό καιρό για να συμβεί σε απόλυτο βαθμό – αν συμβεί ποτέ.
«Κατά την περίοδο που οι αποικίες του Άρη θα εξακολουθούν να εξαρτώνται από τις προμήθειες και τους ανθρώπους που προέρχονται από τη Γη», είπε ο Σβεντ, «η πιθανότητα διακοπής των διπλωματικών σχέσεων φαίνεται μάλλον χαμηλή».
Λάζαρος Καραούλης στον ΕΤ: «Φέρνουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στον Δήμο Αθηναίων»
Καθώς ο εποικισμός άλλων πλανητών φαντάζει όλο και πιο δυνατός, με κεφάλαια που δημιουργούνται από ιδιωτικά διαστημικά προγράμματα, οι υπηρεσίες και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αποφασίσουν για τον εξωπλανητικό νόμο όσο το δυνατόν πιο νωρίς.
Μεγάλο μέρος της ήδη υπάρχουσας νομοθεσίας είναι σημαντικά ξεπερασμένη και έχει περιγραφεί ως γενικά θετική και λογική, αλλά χωρίς την απαραίτητη εστίαση στα δύσκολα ζητήματα που θα προκύψουν.
Νομικά, οι μελλοντικοί αστροναύτες έχουν περισσότερες πιθανότητες να δημιουργήσουν μια κοινότητα παρά μια αποικία στον Άρη, καθώς αυτές οι αποστολές θα εξακολουθούν να υπόκεινται στη διακυβέρνηση της χώρας που αναλαμβάνει την κάθε αποστολή. Στον ίδιο τον πλανήτη Άρη, είναι πιθανό να δημιουργηθούν σταδιακά νόμοι που θα έχουν καθολική ισχύ- σε αντίθεση με τη Γη, όπου κάθε κράτος έχει τους δικούς του νόμους.
Το 2016 , ο Διευθύνων Σύμβουλος της SpaceX, Έλον Μασκ, δήλωσε ότι οι προθέσεις του για μια κυβέρνηση του Άρη θα αφορούσαν μια άμεση δημοκρατία, όπου οι άνθρωποι ψηφίζουν για τα ζητήματα οι ίδιοι και όχι μέσω πολιτικών υπό αντιπροσωπευτικές δημοκρατίες, όπως κάνουμε τώρα.
ΠΗΓΗ: INDEPENDENT
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κορονοϊός: «Aσφυξία» στις εντατικές – 1.074 θάνατοι σε 17 μέρες, άλλες 5 περιοχές στο κόκκινο
- Διάγγελμα Μητσοτάκη σήμερα για την πανδημία: «Στοπ» στη συζήτηση για νέα μέτρα – Κάλεσμα σε εμβολιασμό
- To… τερματίζουν Ερντογάν – Μπαχτσελί: Προκαλούν με τουρκικό χάρτη που έχει Θράκη, Κύπρο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr