Οι υπέρηχοι κατέστρεψαν έως και το 80% των όγκων στους αρουραίους, επιτρέποντας στα ανοσοποιητικά τους συστήματα να ενεργοποιηθούν ξανά και να καταστρέψουν τους εναπομείναντες ιστούς, αποτρέποντας την επανεμφάνισή τους.
«Ακόμα και αν δεν στοχεύσουμε τον όγκο στο 100%, μπορούμε να τον αναγκάσουμε να υποχωρήσει, μειώνοντας τον κίνδυνο μελλοντικών μεταστάσεων», είπε η Ζεν Σου, καθηγήτρια του τμήματος βιοϊατρικής μηχανικής του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και μια από τους συγγραφείς της μελέτης.
Η νέα αυτή μέθοδος ονομάζεται ιστοτριψία. Με τη χρήση ριπών υπερήχων, ο ιστός – στόχος καταστρέφεται μηχανικά και μάλιστα με ακρίβεια χιλιοστού. Αυτή η νέα τεχνική εφαρμόζεται επί του παρόντος σε μια κλινική δοκιμή σε ασθενείς με καρκίνο του ήπατος στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Πρόκειται για μεγάλη πρωτοπορία, εάν λάβει κανείς υπόψη ότι ένας μεγάλος αριθμός κλινικών καταστάσεων αποκλείει τις άμεσες επεμβάσεις, λόγω του μεγέθους του όγκου, της θέσης του ή του σταδίου του.
«Η ιστοτριψία είναι μια πολλά υποσχόμενη μέθοδος που μπορεί να υπερβεί τους περιορισμούς των διαθέσιμων μεθόδων και να παρέχει ασφαλή και αποτελεσματική, μη επεμβατική κατάλυση καρκινικών όγκων στο ήπαρ», δήλωσε η διδακτορική φοιτήτρια στο τμήμα βιοϊατρικής μηχανικής του πανεπιστημίου Μίσιγκαν, Tejaswi Worlikar.
«Ελπίζουμε ότι τα ευρήματα της μελέτης μας θα παρακινήσουν μελλοντικές προκλινικές και κλινικές έρευνες ιστοτριψίας, με απώτερο στόχο την κλινική υιοθέτηση της θεραπείας για ασθενείς με καρκίνο του ήπατος», πρόσθεσε.
Ειδήσεις σήμερα
Ρούλα Πισπιρίγκου: Την «καίνε» οι 27 αναζητήσεις στο Ιντερνετ για κεταμίνη και άλλα φάρμακα
Ηπατίτιδα… άγνωστος Χ «χτυπά» μικρά παιδιά – Παγκόσμιος συναγερμός
Σφαγή στον ΣΥΡΙΖΑ: Τι έγινε στο συνέδριο διχασμού και και παρακμής