Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι ένας ειδικός τύπος σουπερνόβα μπορεί να καταστρέψει το στρώμα του όζοντος ενός πλανήτη, χρόνια μετά την αρχική έκρηξη.
Όταν τα γιγάντια αστέρια οδηγούνται σε τεράστιες εκρήξεις, γνωστές και ως σουπερνόβα, μετατρέπονται προσωρινά σε κάποια από τα πιο φωτεινά αντικείμενα στο σύμπαν. Μία μόνο σουπερνόβα μπορεί να ξεπεράσει σε φωτεινότητα μια συστοιχία εκατοντάδων δισεκατομμυρίων άστρων.
Οι σουπερνόβα είναι εκρήξεις άστρων που λαμβάνουν χώρα στο τέλος της ζωής τους.
Οι εκρήξεις σουπερνόβα συμβαίνουν στην επιφάνεια ενός άστρου παράγοντας τεράστιες ποσότητες ενέργειας, πράγμα που οδηγεί στην εντυπωσιακή αύξηση της λάμψης ενός άστρου κατά χιλιάδες έως εκατομμύρια φορές σε σχέση με την προηγούμενη φωτεινότητα του.
Μερικές φορές το άστρο είναι τόσο λαμπρό, που γίνεται ορατό με γυμνά μάτια στον ουρανό της Γης, εμφανιζόμενο από το πουθενά.
Αστρονόμοι αποτυπώνουν την πρώτη κοντινή εικόνα άστρου έξω από τον Γαλαξία μας
Συνήθως η έκρηξη συμβαίνει σε ζεύγη άστρων λευκών νάνων, που βρίσκονται σε τροχιά το ένα γύρω από το άλλο, ώσπου συγχωνεύονται.
Καθώς το ένα άστρο «ρουφά» σταδιακά ολοένα περισσότερη ύλη από το άλλο, η τελευταία συσσωρεύεται στην επιφάνεια του πρώτου και τελικά, όταν η πυκνότητα ξεπεράσει ένα όριο, ακολουθεί μια κατακλυσμική θερμοπυρηνική έκρηξη.
Πηγή: Space.com
Ειδήσεις σήμερα
Κορονοϊός: Παγκόσμια ανησυχία για το νέο κύμα στην Κίνα
Πελέ: Σήμερα το λαϊκό προσκύνημα στο γήπεδο της Σάντος
Κατώτατος μισθός: Πάει προς τα 770 ευρώ