Το αστέρι είναι ένας λευκός νάνος, δηλαδή πρόκειται στην πραγματικότητα για τον συρρικνωμένο φλοιό ενός αστεριού, που μοιάζει με ήλιο και που «έκαψε» το μεγαλύτερο μέρος του καυσίμου του πριν καταρρεύσει. Για αστέρια με πυρήνες κατασκευασμένους κυρίως από μεταλλικό οξυγόνο και άνθρακα, η διαδικασία ψύξης που ακολουθεί την κατάρρευσή τους σε λευκό νάνο θα έχει τελικά ως αποτέλεσμα το αστέρι να κρυσταλλωθεί σε ένα γιγάντιο διαμάντι. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία είναι τόσο αργή που οι ερευνητές δεν πιστεύουν ότι κανένα αστέρι στο σύμπαν έχει γίνει πραγματικά ένα τεράστιο διαμαντι. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μια τέτοια μετάβαση θα διαρκούσε ένα τετράκις εκατομμύριο χρόνια και το σύμπαν είναι μόλις 13,6 δισεκατομμυρίων ετών. (Ένα τετράκις εκατομμύριο είναι χίλια τρισεκατομμύρια και ένα τρισεκατομμύριο είναι χίλια δισεκατομμύρια).
Τώρα, όμως, οι ερευνητές πιστεύουν ότι έχουν βρει ένα αστέρι που βρίσκεται στα πρώτα στάδια αυτής της μετάβασης. Το αστέρι, που ονομάστηκε HD 190412 C, βρίσκεται περίπου 104 έτη φωτός μακριά μας, σε ένα τετραπλό αστρικό σύστημα που ονομάζεται HD 190412. Οι ερευνητές υπολόγισαν τη θερμοκρασία του αστεριού — περίπου 11.420 βαθμούς Φαρενάιτ (6.300 βαθμοί Κελσίου) — που σημαίνει ότι πρόκειται για λευκό νάνο, σε διαδικασία κρυστάλλωσης. Επειδή το σύστημα έχει άλλα αστέρια που δεν έχουν καταρρεύσει ακόμη στην κατάσταση του λευκού νάνου, οι ερευνητές μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις συνθέσεις αστεριών που ακόμα καίγονται για να προσδιορίσουν πόσο μέταλλο υπάρχει στον πυρήνα του λευκού νάνου. Υπολόγισαν επίσης την ηλικία του αστεριού στα περίπου 4,2 δισεκατομμύρια χρόνια.
Επίσης, το κλειδί για τους υπολογισμούς είναι η γνώση της ακριβούς απόστασης του αστρικού συστήματος από τη Γη, επειδή η απόσταση επηρεάζει τη φωτεινότητα του φωτός που προέρχεται από τον εξασθενημένο λευκό νάνο. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από την αποστολή Gaia της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, η οποία στοχεύει να φτιάξει έναν τρισδιάστατο χάρτη με ένα δισεκατομμύριο αστέρια στον Γαλαξία μας.
Επτά λόγοι που το Blogging είναι απαραίτητο για το E-commerce σου!
Με αυτές τις πληροφορίες, η ομάδα μοντελοποίησε την ψύξη του λευκού νάνου με την πάροδο του χρόνου, επιβεβαιώνοντας την πρώτη περίπτωση κρυστάλλωσης λευκού νάνου με γνωστή ηλικία. Επειδή υπάρχουν και άλλα συστήματα παρόμοια με το HD 190412, συμπεριλαμβανομένου του αστρικού συστήματος που φιλοξενεί το φωτεινό αστέρι Σείριος, οι ερευνητές αναφέρουν ότι και άλλοι κρυσταλλοποιούμενοι λευκοί νάνοι μπορεί να βρίσκονται κοντά στην κοσμική γειτονιά.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στις 5 Ιουνίου στη βάση δεδομένων προεκτύπωσης arXiv και έγιναν δεκτά για δημοσίευση στο περιοδικό Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.
Ειδήσεις σήμερα
Εκλογές 2023: Επίθεση κατά της ΝΔ από μαριονέτες του προξενείου
Συντάξεις: Αναδρομικά επανυπολογισμού έως 7.304 ευρώ μετά τις εκλογές [πίνακες]
Σίλβιο Μπερλουσκόνι: Πώς θα μοιραστεί η χρυσή κληρονομιά