Ο Michel Roccati έμεινε παράλυτος μετά από ένα ατύχημα με μοτοσικλέτα, πριν από πέντε χρόνια. Ο νωτιαίος μυελός του κόπηκε εντελώς – και δεν έχει καθόλου αίσθηση στα πόδια του.
Αλλά τώρα, μπορεί να περπατήσει ξανά, χάρη σε ένα ηλεκτρονικό εμφύτευμα που έχει προσαρτηθεί χειρουργικά στη σπονδυλική στήλη του.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι το εμφύτευμα δεν αποτελεί θεραπεία για τον τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης και ότι η τεχνολογία εξακολουθεί να είναι πολύ περίπλοκη για να χρησιμοποιηθεί στην καθημερινή ζωή, αλλά το χαιρετίζουν ως σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
«Η τεχνολογία αυτή είναι δώρο για μένα», λέει ο ίδιος ο Michel. «Σηκώνομαι όρθιος, περπατάω όπου θέλω, μπορώ να ανεβοκατέβω τις σκάλες – είναι σχεδόν μια φυσιολογική ζωή».
Τα νεύρα του νωτιαίου μυελού στέλνουν σήματα από τον εγκέφαλο στα πόδια. Μερικοί άνθρωποι παραλύουν, όταν τα νεύρα καταστρέφονται λόγω κάποιου τραυματισμού.
Στην περίπτωση του Michel δεν υπάρχει κανένα σήμα στα πόδια του, επειδή ο νωτιαίος μυελός έχει κοπεί εντελώς. Αλλά το εμφύτευμα στέλνει σήματα απευθείας στα πόδια του, που του επιτρέπουν να περπατήσει, όταν το εμφύτευμα είναι ενεργοποιημένο.
Siemens: Επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας και επιτάχυνση του βιώσιμου μετασχηματισμού
Μέχρι στιγμής εννέα άτομα έχουν λάβει το εμφύτευμα και έχουν ανακτήσει την ικανότητά τους να περπατούν. Κανείς τους δεν το χρησιμοποιεί σταθερά στην καθημερινότητά του, γιατί η χρήση του είναι ακόμη πολύ περίπλοκη. Αντίθετα, το χρησιμοποιούν για να εξασκήσουν το περπάτημα ,το οποίο ασκεί τους μυς τους, βελτιώνει την υγεία τους – και συχνά, αποκαθιστά λίγο την ικανότητά τους για κίνηση.
Ο David M’zee ήταν ένας από τους πρώτους ασθενείς που έλαβαν το εμφύτευμα. Όπως και ο Michel, ήταν σε θέση να περπατήσει με το εμφύτευμα, ενώ χρησιμοποιούσε περιπατητή. Η υγεία του Ντέιβιντ βελτιώθηκε σε τέτοιο βαθμό που κατάφερε να αποκτήσει ένα κοριτσάκι με τη σύντροφό του Τζανίν, κάτι που δεν ήταν δυνατό μετά το ατύχημά του, το 2010.
Μένει ακόμη πολύς δρόμος για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία συστηματικά, ώστε να βοηθήσει παράλυτα άτομα να περπατήσουν, σύμφωνα με τον καθηγητή Grégoire Courtine, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας που ανέπτυξε την τεχνολογία στην École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL).
«Αυτή δεν είναι μια θεραπεία για τον τραυματισμό του νωτιαίου μυελού. Αλλά είναι ένα κρίσιμο βήμα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων. Θα ενδυναμώσουμε τους ανθρώπους. Θα τους δώσουμε την ικανότητα να στέκονται, να κάνουν κάποια βήματα. Δεν είναι αρκετά, αλλά είναι μια σημαντική βελτίωση».
Μια θεραπεία θα απαιτούσε αναγέννηση του νωτιαίου μυελού, πιθανώς με θεραπείες με βλαστοκύτταρα, οι οποίες βρίσκονται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο της έρευνας. Ο καθηγητής Courtine πιστεύει ότι η τεχνολογία εμφυτεύματός του θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με θεραπείες αναγέννησης νεύρων, μόλις θα είναι έτοιμες.
ΠΗΓΗ: BBC
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Καιρός: Σαρώνουν οι βοριάδες τη χώρα – Η προειδοποίηση του Αρναούτογλου στους πολίτες
- «Παράθυρο» για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα – Ποιο το κυβερνητικό σχέδιο
- Jumbo: Τραγωδία με θύμα 6χρονο αγοράκι – Καταθέτει μήνυση η μητέρα
- Δολοφονία Άλκη: Σύσκεψη στο Μαξίμου για την οπαδική βία, ποια μέτρα εξετάζονται – Στον ανακριτή ο 23χρονος, πρώην ποδοσφαιριστής ο ένας από τους συλληφθέντες [βίντεο]
- Τραγωδία στα Καλάβρυτα: Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση μεταφοράς των τριών αναρριχητών – Τι δήλωσε ο διευθυντής του χιονοδρομικού [βίντεο]
- Κορονοϊός – Ματίνα Παγώνη: Τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι η μάσκα – Πάσχα στο χωριό με επιφύλαξη
- Πλεύρης: Στις 31/3 θα πρέπει να επίλέξουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί: Ή εμβολιάζονται ή φεύγουν
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr