Η εταιρεία με έδρα τον Καναδά, η οποία έκτοτε έχει μετατραπεί σε εταιρεία με επίκεντρο την κυβερνοασφάλεια, δεν θα προσφέρει πλέον τεχνική υποστήριξη στον φθίνοντα αριθμό των χρηστών τηλεφώνου BlackBerry από την Τρίτη.
Η εταιρεία αρχικά αποκάλυψε τα σχέδιά της να καταργήσει τα smartphone στον ιστότοπό της τον Σεπτέμβριο του 2020, αν και επέλεξε να περιμένει μέχρι τις 4 Ιανουαρίου 2022, «ως έκφραση ευχαριστίας προς τους πιστούς μας συνεργάτες και πελάτες».
Αυτό σημαίνει ότι όποιος έχει μία από τις πολλές συσκευές BlackBerry δεν θα μπορεί πια να χρησιμοποιεί ακόμα και βασικές υπηρεσίες όπως οι τηλεφωνικές κλήσεις, τα μηνύματα κειμένου, τα δεδομένα και οι κλήσεις εκτάκτου ανάγκης.
Η BlackBerry, η οποία σταμάτησε να κατασκευάζει κινητά τηλέφωνα το 2016, αποκλείστηκε από την Google και την Apple, των οποίων τα αντίστοιχα λειτουργικά συστήματα Android και iOS κατέχουν περισσότερο από το 99 τοις εκατό του παγκόσμιου μεριδίου αγοράς.
Το BlackBerry τερματίζει τις υπηρεσίες για όλες τις συσκευές που λειτουργούν με το λειτουργικό σύστημα Blackberry 7.1 ή παλαιότερη έκδοση, καθώς και τις εκδόσεις BlackBerry 10, BlackBerry PlayBook OS 2.1 και παλαιότερες εκδόσεις.
Όσοι κατέχουν συσκευές BlackBerry που λειτουργούν με λειτουργικό σύστημα Android δεν θα επηρεαστούν.
Η BlackBerry ιδρύθηκε το 1984 από τον Mike Lazaridis και τον Doug Fregin, και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά ένα βομβητή με δυνατότητα αποστολής email, το BlackBerry 850. Η συσκευή ήταν μοναδική στο ότι είχε ένα μικροσκοπικό πληκτρολόγιο που διευκόλυνε την αποστολή και λήψη email.
Η επιτυχία του 850 έθεσε τις βάσεις για την αποκάλυψη του BlackBerry 957, του πρώτου smartphone της εταιρείας, το οποίο ήταν εξοπλισμένο με λειτουργίες email και internet. Κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2000.
Παρά την εμφάνιση του iPhone της Apple το 2010, το BlackBerry συνέχισε τη σταθερή του άνοδο στην κυριαρχία. Το 2008, η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας ξεπέρασε τα 78 δισεκατομμύρια δολάρια. Μόλις δύο χρόνια αργότερα, αντιπροσώπευε περισσότερο από το 50 τοις εκατό του εγχώριου μεριδίου και το 20 τοις εκατό του παγκόσμιου μεριδίου αγοράς.
Στο απόγειο των δυνάμεών της, η BlackBerry πουλούσε πάνω από 50 εκατομμύρια συσκευές ετησίως και η μετοχή της διαπραγματευόταν στα 230 δολάρια ανά μετοχή.
Ωστόσο, η εταιρεία άρχισε να παραπαίει, όταν απέτυχε να προβλέψει ότι η ζήτηση για smartphones θα διαμορφωνόταν από τον μαζικό καταναλωτή και όχι μόνο από αυτούς που θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν για εργασιακούς σκοπούς.
Οι προσπάθειες της BlackBerry να ανταγωνιστεί το iPhone λανσάροντας το δικό της smartphone με οθόνη αφής, το Storm, απέτυχαν να κάνουν ένα μεγάλο βήμα στην αγορά.
Μέχρι το 2016, το μερίδιο της BlackBerry στην αγορά smartphone μειώθηκε στο 0,1%.
Από αυτόν τον μήνα, η BlackBerry είχε κεφαλαιοποίηση 5,28 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η εταιρεία διαπραγματευόταν στη Wall Street στα 9,24 δολάρια ανά μετοχή λίγο μετά το μεσημέρι της Τρίτης – μια κατάρρευση 90 τοις εκατό, σε σύγκριση με πριν από μια δεκαετία.
ΠΗΓΗ: New York Post
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Σχολεία: Αυτές είναι οι οδηγίες του υπ. Παιδείας για τα self test – Πότε διανέμονται, πότε γίνονται
- Παρολίγον τραγωδία στην Πάτρα: Πίτμπουλ κατασπάραξε σκύλο και επιτέθηκε σε μωρό μπροστά στον παππού και τη γιαγιά του
- Μετάλλαξη Όμικρον: Τι αλλαγές έρχονται σε πιστοποιητικά, άδειες, PCR και rapid test
- Κορονοϊός: 128 αστυνομικοί νοσούν στην περιφέρεια Β. Αιγαίου – Οι 65 στη Λέσβο [βίντεο]
- Καμπανάκι από τον ΠΟΥ: Η Όμικρον μπορεί να προκαλέσει πιο επικίνδυνες παραλλαγές του κορονοϊού
- Σχολεία: Πώς θα γίνει η επιστροφή στα θρανία από Δευτέρα – Tο παρασκήνιο πίσω από την απόφαση για τα self test
- Αρνητές σε παραλήρημα: Εφοδος και… διαζύγιο λόγω εμβολίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr