«Το πάλεψα για 10 χρόνια», λέει. «Εγκατέλειψα το λύκειο, δεν πήγα ποτέ στο κολέγιο και προσποιούμουν ότι δούλευα, για να εξαπατήσω την οικογένειά μου. Τελικά έγραψα ένα σημείωμα αυτοκτονίας. Εκείνο το βράδυ που συνειδητοποίησα ότι χρειαζόμουν βοήθεια. Τώρα είμαι 3.860 ημέρες απαλλαγμένος από τον εθισμό μου στα βιντεοπαιχνίδια».
Ο Adair έγινε ο ιδρυτής του Game Quitters, μιας διαδικτυακής ομάδας υποστήριξης για άτομα που παλεύουν με τον εθισμό στα παιχνίδια. Τώρα, η ομάδα έχει περισσότερα από 75.000 μέλη σε όλο τον κόσμο.
«Η πανδημία με οδήγησε να ξοδεύω περισσότερο χρόνο από ό, τι συνήθως παρακολουθώντας βίντεο στο Twitch (μια υπηρεσία streaming που επικεντρώνεται σε άτομα που παίζουν παιχνίδια στον υπολογιστή) και το YouTube», λέει ο κ. Adair. «Ευτυχώς κατάφερα να μείνω μακριά από μια υποτροπή, αλλά γνωρίζω πολλά άτομα στην κοινότητα Game Quitters που ο εθισμός τους υποτροπίασε κατά τη διάρκεια του Covid».
Η Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ ταξινομεί πλέον την εξάρτηση από τα παιχνίδια ως μέρος του ευρύτερου εθισμού στο διαδίκτυο. Ο «ψηφιακός εθισμός» ορίζεται από τη Βιβλιοθήκη ως «υπερβολικές ή κακώς ελεγχόμενες συμπεριφορές σχετικά με τη χρήση υπολογιστή και την πρόσβαση στο Διαδίκτυο, που οδηγούν σε βλάβη ή δυσφορία».
Ενώ πολλοί θα υποστήριζαν ότι το πρόβλημα αυτό δεν είναι τόσο σοβαρό όσο ο αλκοολισμός ή ο εθισμός στα ναρκωτικά, στην πραγματικότητα να είναι εξουθενωτικό για τους πάσχοντες. Ο δρ. Andrew Doan, νευρολόγος και ειδικός στον ψηφιακό εθισμό, συμφωνεί ότι τα lockdown έχουν επιδεινώσει το πρόβλημα.
«Το άγχος στην καθημερινή ζωή οδηγεί σε ανάγκη και λαχτάρα για μηχανισμούς διαφυγής», λέει. «Η πανδημία έχει αυξήσει το άγχος στις ζωές των ανθρώπων και ένας βολικός τρόπος διαφυγής είναι η χρήση ψηφιακών μέσων ψυχαγωγίας, όπως τα παιχνίδια και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η υπερβολική χρήση για να ξεφύγουμε από το άγχος είναι παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη εθιστικών συμπεριφορών».
Η Teodora Pavkvic, εξειδικευμένη ψυχολόγος και ειδικός στην ψηφιακή ευεξία, λέει ότι ιδιαίτερα οι νέοι είναι εξαιρετικά επιρρεπείς στο να περνούν πολύ χρόνο στο διαδίκτυο. «Η διαχείριση του χρόνου στο διαδίκτυο με ψηφιακά υγιή και ισορροπημένο τρόπο απαιτεί εξαιρετικά εξελιγμένες γνωστικές δεξιότητες που δεν αναπτύσσονται πλήρως μέχρι να φτάσουμε στην ηλικία των 25 ετών».
«Οι διαδικτυακές πλατφόρμες είναι φτιαγμένες για να «κλέβουν» τον χρόνο, την προσοχή και τα δεδομένα μας και έτσι – σε συνδυασμό με τους πολλούς ύπουλους κινδύνους που ελλοχεύουν στο Διαδίκτυο – καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο για τα παιδιά το να ασχοληθούν με τον διαδικτυακό κόσμο με ένα μετρημένο, ασφαλή και υπεύθυνο τρόπο», τονίζει.
Για τους ενήλικες, ο εθισμός στο Διαδίκτυο μπορεί επίσης να οδηγήσει σε εθισμό στα τυχερά παιχνίδια, με τις εφαρμογές και τους ιστότοπους στοιχημάτων να τον τροφοδοτούν.
Πιέσεις στην Google να πουλήσει το Chrome
«Η ευκολία πρόσβασης στον τζόγο “εξ αποστάσεως” είναι αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει κάποιος με εθισμό στον τζόγο σήμερα. Όλοι περπατούν με ένα καζίνο, ή έναν bookie, στην τσέπη τους και είναι πολύ εύκολο να παίξεις διακριτικά», λέει ο Duncan Gravie, τεχνικός που αναπτύσσει εφαρμογές που βοηθούν τους εθισμένους στον ηλεκτρονικό τζόγο.
«Διαχωρίζω τα ψηφιακά μέσα σε δύο μεγάλες κατηγορίες – τα ψηφιακά “σάκχαρα” και τα “ψηφιακά λαχανικά”», λέει ο δρ. Andrew Doan. «α ψηφιακά λαχανικά, όπως οι διαδικτυακές θεραπείες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να διαχειριστούν το άγχος τους και να μειώσουν τον κίνδυνο για εθιστικές συμπεριφορές».
«Από την άλλη, η υπερβολική χρήση ψηφιακών σακχάρων όπως το gaming, η πορνογραφία και τα κοινωνικά μέσα που δεν σχετίζονται με την εργασία μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εθιστικών συμπεριφορών, ιδιαίτερα όταν αυτές οι δραστηριότητες χρησιμοποιούνται ως διαφυγή από τους καθημερινούς στρεσογόνους παράγοντες».
Ο δρ. Doan φοβάται ότι, δεδομένου του χρόνου που περνάμε όλοι τώρα στο διαδίκτυο, θα δούμε περισσότερους εθισμούς στα παιχνίδια και στο διαδίκτυο.
Ο Cam Adair τονίζει την ανάγκη του να επικοινωνήσει κανείς με κάποιον ειδικό (π.χ. ψυχολόγο) που θα μπορούσε να τον/την βοηθήσει, εάν πιστεύει ότι αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ψηφιακού εθισμού.
«Το να ζητήσω βοήθεια έσωσε τη ζωή μου», λέει. «Ήμουν αποσυρμένος, απομονωμένος, εχθρικός και απρόσιτος κατά τη διάρκεια του εθισμού μου. Τώρα είμαι χαρούμενος, ικανοποιημένος και ικανός να ανταπεξέλθω στα κανονικά άγχη της ζωής».
ΠΗΓΗ: BBC
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Η Λίβερπουλ διέλυσε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – 5-0 με τρία γκολ και μία ασίστ από τον Σαλάχ
- Άλεκ Μπάλντουιν: «Δεν φταίει αυτός άλλοι έχουν ευθύνη», λέει ο πατέρας της Χάτσινς
- Έγκλημα στην Κηφισιά: Δίωξη για δύο κακουργήματα στον «σαμουράι» – Ποιος είναι ο 40χρονος
- Άννα – Μαρία Παπαχαραλάμπους για Φιλιππίδη: «Μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες θα σου πω αν δικαιώθηκα»
- Στο νοσοκομείο ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος
- Κτηματολόγιο: Τελευταία ευκαιρία για τους ιδιοκτήτες – Πώς θα γίνουν δηλώσεις χωρίς…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr