Οι σχηματισμοί αυτοί, που φυσικά δεν είναι αράχνες, αλλά ονομάστηκαν έτσι λόγω της ομοιότητάς τους με αυτές, είχαν προβληματίσει τους επιστήμονες ιδιαιτέρως, καθώς αδυνατούσαν να καταλάβουν το πού οφείλονταν.
Ένας από τους λόγους είναι ότι δεν υπήρχε παράδειγμα αντίστοιχων σχηματισμών στην επιφάνεια της γης, ώστε να μπορέσει να γίνει σύγκριση.
Ύστερα από μια εικοσαετία και μετά από σειρά πειραμάτων, οι επιστήμονες μπορούν με σχετική βεβαιότητα να πουν ότι ανακάλυψαν το αίτιο της δημιουργίας αυτών των ιδιότυπων μοτίβων.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports, οι σχηματισμοί αυτοί προκύπτουν όταν ο πάγος αγγίζει την εξαιρετικά θερμή επιφάνεια του Άρη και μετατρέπεται άμεσα από στερεό σε αέριο, χωρίς να περάσει από τη διαδικασία της υγροποίησης.
Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή και ως «εξάχνωση».
Για να διαπιστώσουν εάν η υπόθεσή τους είναι σωστή, οι επιστήμονες κατασκεύασαν μια «μακέτα» του Άρη, αναπαριστώντας με ακρίβεια τις κλιματικές του συνθήκες και στη συνέχεια έριξαν ξηρό πάγο στην επιφάνεια της μακέτας.
Λάζαρος Καραούλης στον ΕΤ: «Φέρνουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στον Δήμο Αθηναίων»
Στο παρελθόν, άλλες ομάδες επιστημόνων είχαν προτείνει μια άλλη θεωρία που είχε να κάνει με την αλληλεπίδραση αερίων κοντά στο έδαφος του πλανήτη, ωστόσο η τελευταία αυτή μελέτη είναι η μόνη που μπορεί να ισχυριστεί ότι υποστηρίζεται από «εμπειρικά τεκμήρια».
Περίπου το 95% της ατμόσφαιρας του Άρη αποτελείται από διοξείδιο του άνθρακα, με τον πάγο που δημιουργείται στην επιφάνειά του να αποτελείται επίσης σε μεγάλο ποσοστό από το συγκεκριμένο αέριο.
Η θέρμανση του πάγου αυτού θεωρείται πως προκαλεί μεγάλη αύξηση της πίεσης στην επιφάνεια του πλανήτη, δημιουργώντας σε αυτήν ρήγματα.
Το αέριο που προκύπτει από τον πάγο ξεγλιστρά μέσα από τα ρήγματα, δημιουργώντας την εικόνα που αιχμαλώτισαν τα τηλεσκόπια της NASA και που θυμίζει τις αράχνες.
Για την πλήρη επικύρωση της θεωρίας, φυσικά, θα χρειαστεί η απευθείας μελέτη της επιφάνειας του Άρη από τους ειδικούς, κάτι που είναι πιθανό να υλοποιηθεί σχετικά σύντομα, με την πρόσφατη αποστολή του ρόβερ Perseverance στον Κόκκινο Πλανήτη.
ΠΗΓΗ: The Sun
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Self Test: Βήμα-βήμα η διαδικασία για να το κάνετε σωστά
- Δεύτερη ευκαιρία για τις 120 δόσεις – Τι προβλέπει η απόφαση του ΥΠΟΙΚ
- Νέοι αγρότες: Πώς μπορείτε να μπείτε στο πρόγραμμα με ενισχύσεις από 35.000 έως 40.000 ευρώ
- Καιρός: Χειμωνιάτικο το σκηνικό με βροχές, χιόνια και πτώση της θερμοκρασίας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr