Γράφει ο Δημήτρης Κατσάκος
Να εντυπωσιάσει με το βιογραφικό του, αλλά και να κερδίσει τη συμπάθεια με την προσωπικότητά του. Μήπως όμως όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν; Σε αυτό το τεύχος του ET Magazine του EleftherosTypos.gr εξηγούμε το γιατί.
Το πρώτο ρομπότ του κόσμου, σχεδιασμένο για να παίρνει συνεντεύξεις για δουλειά χωρίς προκαταλήψεις, δοκιμάζεται από Σουηδικές εταιρείες προσλήψεων. Μπορεί, όμως, να κάνει καλύτερη δουλειά από τους ανθρώπους;
Πιέσεις στην Google να πουλήσει το Chrome
Το όνομα της είναι Τενγκάι. Έχει ύψος 46εκ. και ζυγίζει 3,5 κιλά. Κάθεται ακριβώς στο ύψος των ματιών του συνεντευξιαζόμενου. Το λαμπερό κεφάλι της γέρνει λίγο προς τα αριστερά, έπειτα ανοιγοκλείνει τα μάτια της και χαμογελάει ελαφρώς, ρωτώντας: «Σας έχει πάρει ξανά συνέντευξη ένα ρομπότ;».
Το πρότζεκτ είναι απότοκο μίας έρευνας στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Στοκχόλμη, που διεξήγαγε η Furhat Robotics, μία εταιρεία Τεχνητούς Νοημοσύνης και κοινωνικής ρομποτικής.
Από τον Οκτώβριο του 2018, η εταιρεία συνεργάζεται με μία εκ των μεγαλύτερων εταιρειών προσλήψεων της Σουηδίας, την TNG. Στόχος της, όπως λένε, είναι να προσφέρει συνεντεύξεις χωρίς προκαταλήψεις, συνειδητές ή ασυνείδητες, στους υποψήφιους, αλλά και διατηρώντας τον ανθρώπινο χαρακτήρα της εμπειρίας.
Η Τενγκάι θα αρχίσει επίσημα να παίρνει συνεντεύξεις από υποψήφιους εργαζόμενους τον Μάιο, μετά από πολλές δοκιμές και διορθώσεις. Η αγγλική έκδοση του ρομπότ προβλέπεται να κυκλοφορήσει στις αρχές του 2020. Τελικός σκοπός είναι να αυτονομηθεί πλήρως η Τενγκάι, ώστε να μπορεί να κάνει εκείνη την επιλογή του υποψηφίου και, δηλαδή, να κρίνει μόνο του το ρομπότ, εάν είναι κατάλληλος/η να προχωρήσει στην επόμενη φάση της διαδικασίας πρόσληψης.
Βέβαια, υπάρχουν φωνές, όπως αυτή της Δρ. Malin Lindelöw, Σουηδής ψυχολόγου με εξειδίκευση στις προσλήψεις, η οποία εκφράζει τις ανησυχίες της με την προοπτική να αφήσει ένα τόσο μεγάλο μέρος της διαδικασίας σε ένα ρομπότ. Και εμείς, συνυπογράφουμε.