Συγκεκριμένα, ο Κωνσταντίνος Κανελλάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Κανελλάκης Α.Ε. είναι από αυτούς που υποστηρίζουν πως πρέπει πρώτα να υπάρξει σωστή ενημέρωση του κοινού και ύστερα να προχωρήσουν οι όποιες ενέργειες σαν και αυτήν της απαγόρευσης ορισμένων πλαστικών.
Ο Κωνσταντίνος Κανελλάκης, έχει μιλήσει για τον κόσμο του πλαστικού, τα βήματα που γίνονται και πρέπει να γίνονται αλλά και για το ζήτημα της ανακύκλωσης. Ωστόσο μετά την Διεθνή Έκθεση Plastica 18 ο κόσμος άρχισε να ενημερώνετε όλο και περισσότερο για τον κόσμο του πλαστικού.
Στην πρόσφατη Διεθνή Έκθεση Plastica 18, την περιέργεια και το ενδιαφέρον συγκέντρωσε ένα περίπτερο με την ονομασία Plastics For People. Μιλήστε μας για αυτό.
Πράγματι, η έκθεση σημείωσε επιτυχία και ήταν μια ευκαιρία να μάθει ο επισκέπτης για την προσπάθεια μας. Είχαμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε τον κόσμο για το ποιοι είμαστε τι κάνουμε και ποιος είναι ο σκοπός μας. Διαπιστώσαμε αυτό που ξέραμε. Υπάρχει δίψα για ενημέρωση, θέληση για προσφορά αλλά και δυστυχώς μεγάλη άγνοια και ημιμάθεια σε θέματα πλαστικού, ανακύκλωσης. Το Plastics for People, ένα Ινστιτούτο έρευνας ενημέρωσης και δράσης είναι μία προσπάθεια νέων ανθρώπων οι οποίοι πιστεύουν ακράδαντα πως το περιβάλλον που μας φιλοξενεί δεν το κληρονομήσαμε, αλλά το δανειστήκαμε από τις επόμενες γενιές. Για αυτόν το λόγο πρέπει να κάνουμε κάτι για να το παραδώσουμε σε αυτές έστω και λίγο καλύτερο.
Το κεντρικό μότο που βγαίνει από την καμπάνια, όπως αυτή παρουσιάζεται από τα μέσα σας, είναι ότι «το πλαστικό είναι καλό». Έρχεται σε αντιπαράθεση αυτό με όσους υποστηρίζουν ότι το πλαστικό μολύνει το περιβάλλον;
Να ξεκαθαρίσουμε κάτι, το πλαστικό δεν μολύνει το περιβάλλον, η κακή χρήση που γίνεται από τον άνθρωπο είτε μιλάμε για πλαστικό είτε για μέταλλο είτε για χαρτί είτε για λάθος συνήθειες στην καθημερινότητα μας, είναι που μολύνουν το περιβάλλον. Όπως και να έχει εμείς ήρθαμε για να ενώσουμε και να ενημερώσουμε και όχι για να πάρουμε μέρος σε μια ανύπαρκτη μάχη εντυπώσεων, η οποία ίσως και να οφείλετε σε διαφορετικά κριτήρια από ότι πιστεύουμε.
Οι καταναλωτές καλούνται πλέον να μην χρησιμοποιούν πλαστικά, εσείς τους λέτε να τα ανακυκλώνουν. Τι από τα δύο είναι εφικτό να γίνει πράξη ώστε να οδηγηθούμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα;
Επιθυμητό αποτέλεσμα είναι μόνο η βελτίωση της καθημερινότητας και η προστασία του περιβάλλοντος που μας φιλοξενεί. Αυτό επιτυγχάνεται μόνο με την ανακύκλωση, την διαχείριση και τον σεβασμό.
Τελικά όλα τα πλαστικά ανακυκλώνονται; Συχνά πυκνά διαβάζουμε διφορούμενες απόψεις ακόμη και από ανθρώπους του χώρου σας.
Φυσικά και ανακυκλώνονται. Τα πάντα. Είναι όμως θέμα κόστους, επενδύσεων και τεχνογνωσίας. Όταν κάποιος δεν έχει την τεχνογνωσία ή τη δυνατότητα να ανακυκλώσει πιο σύνθετα πλαστικά υλικά, δεν σημαίνει ότι δεν ανακυκλώνεται κάποιο πλαστικό.
Πρέπει να είμαστε πολύ σίγουροι και ενημερωμένοι για να αναφερθούμε σε κάτι τόσο σημαντικό. Σε κάτι που αφορά την καθημερινότητα, την υγεία, τη ζωή μας. Όπως προείπα δυστυχώς υπάρχει ένα μεγάλο κενό στην ενημέρωση πολιτών και φορέων σχετικά με την ορθή χρήση και σωστή ανακύκλωση. Ελπίζουμε να το καλύψουμε.
Ως επί το πλείστον ακούμε πρωτοβουλίες για το περιβάλλον από ιδιωτικούς φορείς, σαν του Plastics For People. Η κρατική μέριμνα στην Ελλάδα για ζητήματα περιβάλλοντος είναι επαρκής;
Ξεκάθαρα όχι. 20 χρόνια στην Ελλάδα δεν έχει υπάρξει κάποια πρόοδος σχετικά. Γίνονται κάποιες προσπάθειες αλλά με τις πέτρες δεν ανάβεις φωτιά. Πριν 5 αιώνες μπορεί, τώρα όχι. Η εποχή απαιτεί σοβαρότητα και οργανωμένες δράσεις από όλους. Στην Ελλάδα συναντάμε το εξής φαινόμενο , να έχουν άποψη και να δημιουργούν εξελίξεις για την ανακύκλωση, άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με την ανακύκλωση. Και ότι σχέση έχουν ίσως, τονίζω ίσως, να είναι σε θεωρητικό επίπεδο και αυτό έως ένα σημείο.
Ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει την ανακύκλωση και τους μπλε κάδους στην Ελλάδα με τον κόσμο να είναι επιφυλακτικός αρκετές φορές όσον αφορά τη λειτουργία αυτής της διαδικασίας. Υπάρχει κάτι που δεν γνωρίζει ο κόσμος κατά τη γνώμη σας;
Φυσικά. Ο κόσμος δεν γνωρίζει ότι ο μπλε κάδος ΔΕΝ είναι ανακύκλωση. Είναι απλά το δεύτερο στάδιο του διαχωρισμού των απορριμμάτων. Το πρώτο είναι το σπίτι μας. Ο μπλε κάδος συλλέγεται και οδηγείται προς διαχείριση και διαχωρισμό σε κέντρα διαλογής, όπου αυτά με την σειρά τους μεταπωλούν τα ανακυκλώσιμα υλικά σε εταιρίες ανακύκλωσης. Επίσης δε γνωρίζουμε ότι τα συστήματά ΚΔΑΥ της Ελλάδας ίσως να είναι από τα πιο απαρχαιωμένα στην Ευρώπη και με ισχύουσα νομοθεσία του 1996, ενώ βρισκόμαστε στο 2018 όπου τα πάντα γύρω μας έχουν αλλάξει.
Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε, γιατί τα ΚΔΑΥ πλην κάποιων εξαιρέσεων, έχουν μείνει χωρίς νέο τεχνολογικό εξοπλισμό και επί της ουσίας χωρίς καμία εξέλιξη , ενώ ήταν από τους πιο προνομιούχους στην αλυσίδα της ανακύκλωσης, με επιδοτήσεις ανά τόνο από το ίδιο το κράτος . Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην γίνεται η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του μπλε κάδου. Θα ήταν επίσης χρήσιμο να ενημερωθεί ο κόσμος για το που καταλήγουν τα υλικά των ΚΔΑΥ. Τέλος πρέπει να επικοινωνήσουμε πως δεν απορρίπτουμε ό,τι βρίσκουμε ή ό,τι θέλουμε στο μπλε κάδο. Έτσι κάνουμε ακόμα πιο δύσκολη την όλη διαδικασία όπου σε συνδυασμό με τα παραπάνω καθιστούν τον μπλε κάδο ένα μεταφορικό μέσο προς την χωματερή.
Όπως καταλαβαίνετε δεν ευθύνεται το πλαστικό εάν 20 χρόνια απλά συντηρούσαμε μια λάθος κατάσταση , δεν φταίει το πλαστικό όταν δεν υπάρχει σωστή διαχείριση. Είναι άσχημο να κρυβόμαστε πίσω από τις ευθύνες δαιμονοποιοντας ένα υλικό για να βάλουμε κάτω από το χαλί , λάθη δεκαετιών απλά και μόνο για να μην φανεί η πραγματικότητα. Σε συνδυασμό βέβαια και με διάφορους κατ’ επάγγελμα οικολόγους , όπου δεν έχουν καμία γνώση επί του θέματος , δημιουργούμε την …τέλεια κατάσταση.
Προσοχή, δεν αναφέρομαι στους ανθρώπους και φορείς με πραγματική οικολογική συνείδηση, με τους οποίους εξάλλου ζητάμε εναγωνίως συνεργασία! Φτάσαμε να συζητάμε στην Ελλάδα του 2018 για την χρησιμότητα των 4 κάδων απόρριψης. Το 2018. Δεν χρειάζεται να επεκταθώ. Είναι πολλά τα θέματα και τα λάθη όπου έχουν γίνει , θεωρώ όμως ότι δεν είναι της παρούσης να αναλυθούν. Αυτό όμως είναι κάτι που θα γίνει, να είστε σίγουροι. Το οφείλουμε σε εμάς και κυρίως στις γενιές που ακολουθούν.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]