Το τρίτο μεγαλύτερο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων, η Πάρος έχει καταφέρει να αποκτήσει εδώ και δεκαετίες πιστούς επισκέπτες που δεν την αλλάζουν με τίποτα! Ιδανική για όσους αγαπούν τη νυχτερινή και πολύβουη ζωή, γοητευτική για εκείνους που αρέσκονται σε «κρυφές γωνιές» και όμορφες παραλίες, ενδιαφέρουσα για όσους ψάχνουν μέρη με ιστορία και παράδοση, η Πάρος γίνεται ο αγαπημένος προορισμός όλων, καθώς μπορεί και συνδυάζει τα πάντα.
Οι δύο βασικοί άξονες είναι η Παροικιά και η Νάουσα. Η Παροικιά είναι η πρωτεύουσα του νησιού, χτισμένη στη θέση της αρχαίας πόλης, στις παρυφές του λόφου της Μονής των Αγίων Αναργύρων, θεωρείται το πολιτιστικό κέντρο του νησιού και διακρίνεται για την εξαίρετη κυκλαδική αρχιτεκτονική της. Ανακαλύψτε τα σοκάκια της παλιάς πόλης γύρω από το Κάστρο αλλά και από τον παραλιακό δρόμο. Ταξιδέψτε στους αιώνες και στην ιστορία του νησιού μέσα από τα παραδοσιακά κυκλαδίτικα σπίτια, τα νεοκλασικά αρχοντικά, τα αρχαία μνημεία, τα γεφυράκια και τις κρήνες, τις μικρές εκκλησιές. Το ενετικό κάστρο στην παλιά αγορά, ο ναός του Αγίου Κωνσταντίνου, ο λόφος της Αγίας Αννας με τους δύο μύλους, σήμα κατατεθέν της Πάρου, οι αιωνόβιοι φοίνικες στην παραλιακή (οδός Γιάννη Πάριου) και κάθε είδους μαγαζιά έλκουν τους επισκέπτες.
Στην αντίπερα όχθη… η Νάουσα. Η Νάουσα είναι σίγουρα από τους πιο διάσημους οικισμούς των Κυκλάδων. Εδώ μπορούν και συμβιώνουν όλα αρμονικά. Εχοντας διατηρήσει τον αυθεντικό νησιωτικό χαρακτήρα της αλλά και την κοσμοπολίτικη αίγλη της, η Νάουσα είναι για τους επισκέπτες το επίκεντρο της Πάρου. Χτισμένη γύρω από ένα πανέμορφο, ασφαλές λιμανάκι πλημμυρισμένο με ψαροκάικα, οι παλιές αποθήκες των ψαράδων έχουν μετατραπεί σε ταβέρνες, καφενεία και ουζερί που σερβίρουν φρέσκους θαλασσινούς μεζέδες. Στην πλατεία της με τους πανύψηλους ευκάλυπτους, βρίσκεται η εκκλησία της Παντάνασσας. Στο ύψωμα του χωριού είναι ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, που φαίνεται από όλες τις πλευρές της πόλης. Επίσης, γύρω από τη Νάουσα υπάρχουν μοναστήρια όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει περίτεχνα τέμπλα και τοιχογραφίες.
AIRBNB: Sold out εν όψει Χριστουγέννων [πίνακες με τιμές ανά προορισμό]
Σεργιάνι στα ξακουστά χωριά
Κυκλαδίτικο τοπίο, κάτασπρα σπίτια, στενά σοκάκια και ζεστοί άνθρωποι. Αυτή είναι η Πάρος. Από τις Λεύκες έως τη Μάρπησσα, τα χωριά της έχουν το δικό τους μοναδικό στιλ. Οι Λεύκες είναι το πιο ορεινό χωριό της Πάρου και το πιο πράσινο. Χτισμένος κάτω από έναν λόφο κατάφυτο από πεύκα, αυτός ο οικισμός ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της Πάρου. Πήρε το όνομά του από τις λεύκες που κυριαρχούσαν στην περιοχή. Τα σπίτια είναι αμφιθεατρικά χτισμένα. Οι πρώτοι κάτοικοι ήταν πρόσφυγες που ήρθαν από την Κρήτη αλλά και ντόπιοι οι οποίοι επέλεξαν το βουνό για να χτίσουν το χωριό τους από τον φόβο των πειρατών. Η κεντρική οδός του χωριού λέγεται «Ράμνος». Στο τέρμα του δρόμου είναι χτισμένος ο ναός της Αγίας Τριάδας, εντυπωσιακός, χτισμένος το 1835, από παριανό μάρμαρο. Είναι τρίκλιτη βασιλική, με υπερυψωμένο το μεσαίο κλίτος, και δύο μεγάλα καμπαναριά, εξαιρετικό δείγμα της δουλειάς από έμπειρους Παριανούς μαρμαρογλύπτες. Στους λόφους, γύρω από το χωριό, στέκουν ανεμόμυλοι, πολλοί εκ των οποίων έχουν αναπαλαιωθεί. Από τις Λεύκες ξεκινά και η Βυζαντινή οδός, ένα μοναδικό μαρμαρόστρωτο μονοπάτι 1.000 ετών και 3,5 χιλιομέτρων, που κινείται παράλληλα με τον αμαξωτό δρόμο και ενώνει τις Λεύκες με το χωριό Πρόδρομος με τις περιποιημένες αυλές με ροζ και κόκκινες βουκαμβίλιες, τα στενά δρομάκια και τα παραδοσιακά καφενεία.
25 χλµ. από την Παροικιά, ο Δρυός αποτέλεσε στο παρελθόν το λιµάνι της Πάρου, λόγω των πολλών νερών που διαθέτει και που έδιναν στα πλοία τη δυνατότητα να ανεφοδιάζονται. Αξίζει να πραγματοποιήσετε έναν περίπατο με τα πόδια για να γνωρίσετε από κοντά τα αρχαία ναυπηγεία, καθώς και το Σπήλαιο των Δαιμόνων με σταλαγμίτες και σταλακτίτες, αλλά και τις λίμνες του Δρυού. Πάνω από τον Δρυό υπάρχει ένα μικρός γραφικός οικισμός, το Ασπρο Χωριό. Το χωριό περιβάλλουν πολλές μικρές και μεγαλύτερες αμμουδιές, για να επιλέξετε ανάλογα με τα γούστα σας.
Η Αλυκή είναι ένα όμορφο ψαροχώρι, με γραφικό λιμανάκι, ταβερνάκια στην παραλία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και μια πανέμορφη παραλία που συνδυάζει τα ολόλευκα βότσαλα με τη χρυσή άμμο και τα αλμυρίκια. Βρίσκεται στο νοτιότερο μέρος της Πάρου και πήρε το όνομά της από την Αλυκή στις παρυφές του χωριού. Αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για οικογενειακές και ήσυχες διακοπές διότι ακόμα και κατά την υψηλή τουριστική περίοδο και παρόλο που το χωριό είναι γεμάτο, δεν έχει κανείς την αίσθηση του πολύβουου τουριστικού προορισμού.
Από τις ωραιότερες εκπλήξεις της Πάρου, η Μάρπησσα. Είναι ένας πανέμορφος οικισμός με πλακόστρωτα σοκάκια, αιγαιοπελαγίτικη ατμόσφαιρα και πολλά παλιά σπίτια, που χρονολογούνται από τον 17ο και 18ο αιώνα. Ανάμεσα στα αξιοθέατα ξεχωρίζουν το Μουσείο Γλυπτών Περαντινού, το Λαογραφικό Μουσείο στην πλατεία Αγίου Νικολάου, η μεγάλη βυζαντινή εκκλησία της Μεταμόρφωσης και το μνημείο του Νικόλα Στέλλα. Ο Στέλλας ήταν ένας 23χρονος νέος που πλήρωσε με τον θάνατο την αντίστασή του στους Γερμανούς κατακτητές, στις 22 Μαΐου 1944. Αναζητήστε, στα στενά, το μικρό παρεκκλήσι του Ευαγγελισμού και μπείτε για να θαυμάσετε το ξυλόγλυπτο, επιχρυσωμένο τέμπλο και το καμπαναριό. Στην μικρή πλατεία του χωριού είναι οι τέσσερις ανεμόμυλοι, χαρακτηριστικοί της Πάρου και από κει ξεκινάει το μονοπάτι που οδηγεί στη μονή του Αγίου Αντωνίου.
Ιδιαίτερη εμπειρία είναι το Πάσχα στη Μάρπησσα, με την αναπαράσταση των Παθών τη Μεγάλη Παρασκευή και το πασχαλινό γλέντι.
Για το τέλος, μην παραλείψετε μία βόλτα και στα χωριά Πίσω Λιβάδι, Μάρμαρα, Κώστος, με τις δικές τους ομορφιές.
Στην Παναγία την Εκατονταπυλιανή
Η Παναγία η Εκατονταπυλιανή ή Καταπολιανή είναι ένα από τα γνωστότερα ορθόδοξα προσκυνήματα στο Αιγαίο. Πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα καλοδιατηρημένα παλαιοχριστιανικά μνημεία όχι μόνο των Κυκλάδων αλλά όλης της Ελλάδας. Σύμφωνα με την παράδοση το αρχικό κτίσμα του ναού αυτού ήταν έργο του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Μέγα και Αγίου Κωνσταντίνου προς εκπλήρωση επιθυμίας της μητέρας του, της Αγίας Ελένης. Και οι δύο ονομασίες του ναού Εκατονταπυλιανή και Καταπολιανή φέρονται σε παράλληλη χρήση από τα μέσα του 16ου αιώνα, η επίσημη όμως ονομασία είναι Εκατονταπυλιανή, όπου σύμφωνα με την παράδοση 99 πύλες (πόρτες) είναι φανερές ενώ η 100ή θα φανερωθεί με το άνοιγμα αντίστοιχης μυστικής πόρτας που βρίσκεται στην Αγιά Σοφιά. Η παράδοση αποδίδει την ανέγερση του ναού της Θεοτόκου σε αυτοκρατορική χορηγία και η ποιότητα του διακόσμου και η κατασκευή του συνηγορούν στην άποψη αυτή. Στο συγκρότημα σώζονται μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη και σπαράγματα τοιχογραφιών. Το σύμπλεγμα της Καταπολιανής πλαισιώνεται από μικρά παρεκκλήσια και συγκρότημα διώροφων κελιών και υψηλού περιβόλου, που οι οικοδομικές τους φάσεις χρονολογούνται στον 17ο και 18ο αι.
Στάση στον Αϊ-Γιάννη τον Δέτη
Στα βορειοδυτικό άκρο του όρμου της Νάουσας δεσπόζει το Μοναστήρι του Αϊ-Γιάννη του Δέτη, που έδωσε την ονομασία του στην ομώνυμη παραλία. Η χερσόνησος του Αϊ-Γιάννη Δέτη είναι ένας τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους με ενδιαφέρουσα ενδοχώρα και ακτογραμμή, υπήνεμες αμμουδιές, κρυστάλλινα νερά και ένα φυσικό αγκυροβόλιο. Η παραλία αποτελεί το κεντρικό σημείο ανάπλασης ολόκληρης της χερσονήσου του Αϊ-Γιάννη Δέτη, όπου ο Δήμος Πάρου δημιούργησε το Πρότυπο Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου. Σε όλη τη χερσόνησο υπάρχουν ίχνη της ιστορίας του Αιγαίου, που περιλαμβάνει προϊστορικό οικισμό, το μεταβυζαντινό μοναστήρι του Αϊ-Γιάννη και απομεινάρια της έδρας του ρωσικού στόλου που βρισκόταν στη χερσόνησο κατά τη διάρκεια του Α’ Ρωσοτουρκικού Πολέμου (1768-1774).
Βουτιές σε χρυσαφένιες αμμουδιές και κρυστάλλινα νερά
Η Πάρος φημίζεται για τις πανέμορφες παραλίες της με τις χρυσαφένιες αμμουδιές, τα κρυστάλλινα νερά, τα ολοήμερα beachparty και τις «άγνωστες» μικρές γωνιές της που μπορεί κανείς με ησυχία και απομόνωση να κάνει τις βουτιές του. Από τις διάσημες Κολυμπήθρες και την Πούντα, που συγκεντρώνουν κάθε χρόνο ορδές τουριστών και επισκεπτών που θέλουν να ζήσουν το όνειρο του ελληνικού καλοκαιριού, έως τις πιο low profile παραλίες, όπως αυτή του Καλόγερου και του Παρασπόρου, όλες είναι μαγικές. Μάλιστα, η Πάρος είναι διάσημη και για τα θαλάσσια σπορ που προσφέρονται στις παραλίες της. Η ανατολική της πλευρά έχει ιδανικά νερά για όσους αγαπούν την ιστιοσανίδα και το kitesurfing.
Βορειοδυτική πλευρά
Λιβάδια, Κριός, Μαρτσέλο, Σουβλιά, Καμίνια, Αγιος Φωκάς (Παροικιά), Μοναστήρι, Κολυμπήθρες
Βορειοανατολική πλευρά
Πιπέρι, Αγιοι Ανάργυροι, Λάγγερη, Σάντα Μαρία, Μικρή Σάντα Μαρία, Αμπελάς, Γλυφάδες, Φιλίζι
Νοτιοανατολική πλευρά
Τσουκαλιά, Μώλος, Καλόγερος, Πίσω Λιβάδι, Λογαράς, Πούντα, Νέα Χρυσή Ακτή ή Τσερδάκια, Χρυσή Ακτή, Δρυός, Λωλαντώνης, Γλύφα, Μπουτάρη, Τρυπητή
Νοτιοδυτική πλευρά
Φάραγγας, Πίσω Αλυκή, Αγ. Νικόλαος Αλυκής, Βουτάκος, Πούντα, Αγία Ειρήνη, Παρασπόρος, Δελφίνι, Ορμος του Μπέη
*Από την έντυπη έκδοση ΤΥΠΟΣ TV