Με διάμετρο έως οκτώ μέτρα, οι πύργοι είχαν, όταν χτίστηκαν, δύο ορόφους. Γιατί όμως έχτισαν τόσους πύργους; Για να προστατέψουν τον πλούσιο ορυκτό της πλούτο. Ετσι, εκεί όπου έχτιζαν μεταλλεία, έχτιζαν παράλληλα και ένα δίκτυο πύργων για να προστατέψουν τα προϊόντα τους, τον χρυσό, τον άργυρο και τον μόλυβδο, και, βέβαια, για να μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους.
Οι πύργοι που έχουν διατηρηθεί έως σήμερα σε καλύτερη κατάσταση είναι ο Ασπρος Πύργος, τον οποίο θα δείτε κοντά στον οικισμό του Πλατύ Γιαλού, ο Μαύρος Πύργος στα Εξάμπελα και ο Πύργος της Καταβατής κοντά στο Βαθύ.
Σίφνος και Εκκλησίες
Κάτι που, επίσης, έχει σε αφθονία η Σίφνος είναι οι εκκλησίες της, που βρίσκονται σκαρφαλωμένες παντού και κοσμούν το τοπίο της. Συνολικά έχει 235 εκκλησίες. Κάποιες από τις εκκλησίες και τα μοναστήρια της Σίφνου που έχουν χαρακτηρισθεί ιστορικά μνημεία είναι ανάμεσα σε άλλα οι: Παναγία η Αγγελόκτιστη στην Καταβατή, Μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσοπηγής, Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία του Ψηλού, Μοναστήρι του Χρυσοστόμου στο Κάτω Πετάλι, Παναγία τα Γουρνιά και Αγιος Αντύπας στο Πάνω Πετάλι, Αγιος Κωνσταντίνος στον Αρτεμώνα, Παναγία της Αμμου και Παναγία η Κόγχη στον Αρτεμώνα, Μοναστήρι Παναγίας Πουλάτης, Παναγία του Βουνού κ.ά.
Σπαρμένες ανάμεσα σε ορεινούς οικισμούς και ασβεστωμένα σπιτάκια, οι εκκλησίες συμβάλλουν στο χρώμα της παραδοσιακής κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής.
Χώρα
H Χώρα της Σίφνου ξεχωρίζει από μακριά. Η Απολλωνία, δηλαδή η πόλη που είναι αφιερωμένη στον Απόλλωνα, είναι η πρωτεύουσα του νησιού από το 1836. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε τρεις λόφους και βρίσκεται στο κέντρο της Σίφνου. Θα θαυμάσετε τη λιτή παραδοσιακή αρχιτεκτονική της. Κάνοντας τη βόλτα σας στον κεντρικό πλακόστρωτο πεζόδρομο θα διαπιστώσετε ότι οι πολλές εκκλησίες είναι απόλυτα ενσωματωμένες στο οικιστικό σύνολο.
Τουρισμός: Έσπασαν το φράγμα των 35 εκατ. οι αφίξεις στο 11μηνο του 2024
Το Κάστρο αξίζει να το επισκεφθείτε, καθώς εκεί υπήρξε κατά την αρχαιότητα η πρωτεύουσα του νησιού. Τα τείχη του είναι ακόμα ορατά από πολλά σημεία του νησιού. Το απόγευμα θα απολαύσετε βόλτα με θέα στο ηλιοβασίλεμα. Θα πρέπει, επίσης, να κάνετε μια στάση στον οικισμό του Αρτεμώνα, όπου τα παλιά αρχοντικά με τους πέτρινους φράχτες κάνουν εντυπωσιακή την παρουσία τους. Εκεί βρίσκεται και ο μεγαλύτερος ανεμόμυλος του νησιού, με υπέροχη θέα στο Αιγαίο, ο οποίος συντηρείται πολύ καλά.
Η Σίφνος προσφέρεται ακόμα για εναλλακτικές διακοπές με γαλήνη και ηρεμία. Το νησί έχει, επίσης, καταπληκτικό κλίμα με μεγάλη ηλιοφάνεια, καθώς κατατάσσεται στις κορυφαίες σε ηλιοφάνεια περιοχές της Ευρώπης με 3.010 ώρες ήλιο ετησίως!
Το πρώτο που θα αντικρίσετε όταν φθάσετε στο νησί είναι οι Καμάρες, που είναι το μεγαλύτερο παραλιακό χωριό και το λιμάνι της Σίφνου. Η ονομασία Καμάρα ή Καμάρες προήλθε από τις πολλές σπηλιές που υπήρχαν στη βραχώδη νότια ακτή του όρμου. Κυκλαδίτικη γραφικότητα σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια. O όρμος είναι απίστευτα γοητευτικός, με τα ιστιοφόρα και τα βαρκάκια που αγκυροβολούν εκεί να βρίσκουν ήρεμη αγκαλιά στα νερά του. Ο κεντρικός οικισμός έχει πολλά μαγαζιά για να ψωνίσετε από αναλώσιμα έως ενθύμια και είδη αγγειοπλαστικής. Κάντε βόλτα στα σοκάκια της, για να αισθανθείτε τη φιλόξενη ατμόσφαιρα του νησιού.
Αν αντέχετε, αξίζει να ανεβείτε τα 100, περίπου, σκαλιά έως τη σκαρφαλωμένη στα βράχια εκκλησία της Αγίας Μαρίνας για να απολαύσετε ένα μαγευτικό ηλιοβασίλεμα.
Σίφνος και Παραλίες
Η παραλία των Καμαρών βραβεύτηκε για πρώτη φορά το 2002 και συνεχίζει να βραβεύεται με τη Γαλάζια Σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μπορείτε να κάνετε μπάνιο στην πανέμορφη παραλία της με τη χρυσαφένια αμμουδιά και τα γαλαζοπράσινα νερά.
Ο Πλατύς Γιαλός είναι η πιο πολυσύχναστη παραλία του νησιού, η οποία βραβεύεται, επίσης, με τη Γαλάζια Σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εδώ μπορείτε να επιδοθείτε σε θαλάσσια σπορ και να νοικιάσετε σκάφος. Αν θέλετε να δείτε τον υπέροχο όρμο από ψηλά, το καλύτερο σημείο είναι το μοναστήρι της Παναγιάς του Βουνού, απ’ όπου η πανοραμική θέα της παραλίας του Πλατύ Γιαλού είναι μαγευτική.
Το Βαθύ διακρίνεται για την ήρεμη, κρυστάλλινη θάλασσά του, είναι ένα πανέμορφο γραφικό και απάνεμο λιμάνι με ξανθή αμμουδιά και καταγάλανα νερά. Σε σχήμα πετάλου έχει χτισμένη στο δεξί άκρο της τη δισυπόστατη εκκλησία των Ταξιαρχών και της Ευαγγελίστριας (17ος αιώνας).
Ο Φάρος-Χρυσοπηγή βρίσκεται στα ΝΑ της Σίφνου, είναι μια εξαιρετικά γραφική βραχώδη νησίδα που συνδέεται με τη στεριά με γεφυράκι και σχηματίζει το ασφαλέστερο λιμάνι του νησιού. Εχει χαρακτηριστεί ως «τοπίο απείρου κάλλους» με βασιλικό διάταγμα. Πάνω στη Χρυσοπηγή βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσοπηγής, που είναι και η πολιούχος της Σίφνου.
Μονοπάτια
Ο απέναντι Φάρος είναι ένα γραφικό ψαροχώρι με τρεις συνεχόμενες αμμουδερές παραλίες, τη Φασολού, τον Φάρο και το Γλυφό. Από το Γλυφό ξεκινάει το πιο πολυπερπατημένο μονοπάτι της Σίφνου (20’) που οδηγεί στη Χρυσοπηγή. Μια σύντομη στάση στον Αγιο Χαράλαμπο δίνει την ευκαιρία στον περιπατητή να νιώσει ότι βρίσκεται στον εξώστη του Αιγαίου.
Πολλοί τόποι στη Σίφνο έχουν χαρακτηριστεί ως «χώροι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους», όπως η Απολλωνία, ο Αρτεμώνας, η Παναγία Πουλάτη κ.ά. Στη Σίφνο οι κάτοικοι έχουν φτιάξει με περίσσια τέχνη και 2.500 χιλιόμετρα ξερολιθιές, 40 ανεμόμυλους και 70 περιστεριώνες.
Αν σας αρέσει να περπατάτε, τότε στη Σίφνο θα βρείτε το μεγαλύτερο και καλύτερο δίκτυο μονοπατιών. Σήμερα υπάρχουν στο νησί 19 επίσημα σηματοδοτημένες διαδρομές 100 χιλιομέτρων.
Πατρίδα του Τσελεμεντέ
Στη Σίφνο γεννήθηκε ο πασίγνωστος Τσελεμεντές, καθώς και άλλοι μεγάλοι μάγειρες. Γι’ αυτό και στον Αρτεμώνα διοργανώνεται κάθε χρόνο στις αρχές του Σεπτεμβρίου το τριήμερο Φεστιβάλ Κυκλαδίτικης Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές», στο οποίο συμμετέχουν και άλλα νησιά των Κυκλάδων με παραδοσιακές συνταγές.
Η Σίφνος θα σας κερδίσει και με τις παραδοσιακές σιφναίικες γεύσεις και νοστιμιές της: Δοκιμάστε ρεβιθοκεφτέδες, αλλά και ρεβίθια στον φούρνο, αμπελοφάσουλα με σκορδαλιά, καππαροσαλάτα, ψητό κρέας στο μαστέλο και, βέβαια, μανούρα και μυζήθρα. Τελειώστε το γεύμα σας με ένα σιφναίικο σπιτικό γλυκό, δοκιμάστε τα αμυγδαλωτά, τα μπουρέκια, το παστέλι, τη μελόπιτα κ.ά.
Πώς θα φτάσετε: Κατά τη θερινή περίοδο η Σίφνος συνδέεται ακτοπλοϊκά με τον Πειραιά και με τα νησιά της γραμμής Μήλου, καθημερινά με ταχύπλοα και με συμβατικά οχηματαγωγά πλοία. Η διάρκεια του ταξιδιού είναι αντίστοιχα περίπου πέντε ώρες και από 2,5 έως 3,5 ώρες περίπου.
Συνδέεται, επίσης, ακτοπλοϊκά με πολλά νησιά των Κυκλάδων (Πάρος, Σύρος, Σαντορίνη, Ανδρος, Φολέγανδρος κ.ά.), καθώς και με την Κρήτη μέσω Μήλου.
Σίφνος: Πού θα μείνετε
«Sifnos Lighthouse Hotel»: Ανεση και λιτή πολυτέλεια
Βρίσκεται πολύ κοντά, μόλις 700 μέτρα από το γραφικό ψαροχώρι του Φάρου και τις ωραίες κοντινές παραλίες του Γλυφού και της Φασολούς. Απέχει 18 χλμ. από το λιμάνι Καμάρες και 8 χλμ. από τη γραφική Απολλωνία. Αποτελείται από 12 ανεξάρτητα διαμερίσματα και studios, χτισμένο σε γαλήνια τοποθεσία στην κορυφή ενός μικρού λόφου έχοντας πανοραμική θέα στο Αιγαίο.
Στον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο του ξενοδοχείου (7.000 τετρ. μέτρα) υπάρχει μεγάλη πισίνα, καθώς και παιδική για τους μικρούς επισκέπτες του ξενοδοχείου.
Τα περισσότερα διαμερίσματα έχουν σοφίτα ως δεύτερο υπνοδωμάτιο, ιδανικά για οικογένειες με παιδιά, δημιουργώντας στο σύνολο μια καλαίσθητη κυκλαδίτικη ατμόσφαιρα.
Ανάμεσα στα διακεκριμένα δωμάτια και σουίτες με λουλουδάτα ονόματα, όπως ο Αμάραντος, η Πετούνια, το Μη με Λησμόνει κ.ά.
«Sifnos Lighthouse Hotel», Φάρος, τηλ.: 2284032125 και 2284071519, www.sifnoslighthouse.com
Από το περιοδικό TRAVEL του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής που κυκλοφορεί και μόνο του στα περίπτερα
Ειδήσεις σήμερα
Πάτρα: Οργή Πισπιρίγκου για Λέων, ψυχολόγο και ΜΜΕ – Τι λέει το δελτίο Τύπου
Αναδρομικά: Τα 4 σενάρια για τις συντάξεις μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ [πίνακες]
Μαίνεται η φωτιά στην Ηλεία – Στη μάχη και τα εναέρια μέσα