Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής» πρόκειται για 14 παραλίες, μεταξύ των οποίων το Ναυάγιο στη Ζάκυνθο, το Πόρτο Κατσίκι και οι Εγκρεμνοί στη Λευκάδα, το Γιδάκι στην Ιθάκη, αρκετές δημοφιλείς παραλίες της Κεφαλονιάς καθώς και απόκρημνες παραλίες στην Κέρκυρα.
Η έρευνα για τη γεωλογική κατάσταση στις δημοφιλείς ακτές του Ιονίου πραγματοποιήθηκε από ερευνητική ομάδα του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών (επιστημονικός υπεύθυνος ο Ευθύμης Λέκκας) για λογαριασμό της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Λαέρτης».
Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, οι ειδικοί συνιστούν να παραμείνει κλειστή για τους επισκέπτες η πασίγνωστη παραλία του Ναυαγίου στη Ζάκυνθο, ενώ σημειώνουν ότι πρέπει να τεθούν περιορισμοί στην πρόσβαση στο Πόρτο Κατσίκι και στους Έγκρεμνους στη Λευκάδα, στο Καλαμάκι στη Ζάκυνθο και στο Γιδάκι στην Ιθάκη.
Επίσης, ελέγχησαν και οι παραλίες στο Παλαιοχώρι και Γλυφάδα Κέρκυρας, στο Πευκούλι Λευκάδας, στη Δάφνη, στο Γέρακα και στις Μυζήθρες Ζακύνθου αλλά και στο Μύρτο, στο Ξι, στην Πλατιά Άμμο και στους Πετάνους Κεφαλονιάς.
Ο Μανώλης Βασιλάκης, διευθυντής του Εργαστηρίου Τηλεανίχνευσης της σχολής, ήταν υπεύθυνος της ομάδας που πραγματοποίησε την τρισδιάστατη αποτύπωση των πρανών. Όπως εξηγεί, ειδικά για την παραλία του Ναυαγίου, που είναι κλειστή για τους επισκέπτες από τον Σεπτέμβριο του 2022, οι επιστήμονες «σκάναραν» τα πρανή τόσο από τον αέρα όσο και από το έδαφος. «Τα αποτελέσματα μας δείχνουν ότι υπάρχουν θέσεις που έχουν χαλαρώσει αρκετά. Δεν είναι δόκιμο υπό αυτές τις συνθήκες να αφήνεις κόσμο να βγαίνει στην παραλία», λέει ο κ. Βασιλάκης.
Τουρισμός: Έσπασαν το φράγμα των 35 εκατ. οι αφίξεις στο 11μηνο του 2024
Αναλυτικά οι προτάσεις των ερευνητών
- Ναυάγιο (Ζάκυνθος): Να παραμείνει κλειστή
- Πόρτο Κατσίκι (Λευκάδα): Περιορισμοί στην πρόσβαση
- Εγκρεμνοί (Λευκάδα): Περιορισμοί στην πρόσβαση
- Γιδάκι (Ιθάκη): Περιορισμοί στην πρόσβαση
- Καλαμάκι (Ζάκυνθος): Περιορισμοί στην πρόσβαση
Στο πλαίσιο της μελέτης από την ερευνητική ομάδα του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, ελέγχησαν και τα σπήλαια της Μελισσάνης και της Δρογκαράτης της Κεφαλονιάς λόγω της επισκεψιμότητάς τους και κριθηκαν ασφαλή προσώρας.
Ωστόσο, το τρισδιάστατο μοντέλο για το σπήλαιο της Μελισσάνης πάνω από την εσωτερική λίμνη, έδειξε ότι το πάχος της οροφής είναι πολύ λεπτό και κινδυνεύει να καταρρεύσει σε κάποια σεισμική δόνηση. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον κ. Μανώλη Βασιλάκη, οι έλεγχοι στα σπήλαια πρέπει να επαναλαμβάνονται συχνά.
Ειδήσεις σήμερα
Συναγερμός στο Πεδίον του Άρεως: Εντοπίστηκε κρανίο από υπάλληλο του Δήμου
Ηράκλειο: Άγριος ξυλοδαρμός σε βάρος μαθητή γυμνάσιου – Ψήφισε κατά της κατάληψης