Οπως επισημαίνει στον «Ελεύθερο Τύπο» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, το τοπίο για την επόμενη ημέρα είναι θολό. «Για το 2024 όλα τα εγγυημένα συμβόλαια έχουν προπληρωθεί από τον FTI στην Ελλάδα. Υπάρχουν όμως οφειλές από το 2023 κυρίως για μικρότερης κατηγορίας ξενοδοχεία», προσθέτει ο κ. Χατζής.
Οπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΞ, «το πρόβλημα υφίσταται για τις συμφωνίες Allotment και commitment όπου τώρα οι ξενοδόχοι θα κληθούν να διαφοροποιήσουν τις συνεργασίες τους. Μέχρι όμως αυτό να συμβεί θα υπάρχουν άδεια δωμάτια και άδειες αεροπορικές θέσεις που σταδιακά θα καλυφθούν. Αυτή τη στιγμή ο FTI έχει 7.500 τουρίστες σε 250 περίπου ξενοδοχεία της χώρας οι οποίοι και θα επαναπατρισθούν».
Η χρεοκοπία του τρίτου μεγαλύτερου ταξιδιωτικού παρόχου της Ευρώπης επηρεάζει δεκάδες χιλιάδες ταξιδιώτες, οι οποίοι είτε βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διακοπές είτε είχαν ήδη κλείσει πακέτα για το προσεχές διάστημα, καθώς και 11.000 εργαζομένους.
H FTI, με έδρα το Μόναχο, αντιμετώπιζε προβλήματα ήδη πριν από την πανδημία του κορονοϊού και είχε καταφέρει να επιβιώσει μόνο 595 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης (WSF) της κυβέρνησης και επιπλέον 280 εκατομμύρια ευρώ που έλαβε από τη UniCredit, ενώπιον της οποίας εγγυήθηκαν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το κρατίδιο της Βαυαρίας.
Χριστούγεννα στη Θεσσαλονίκη
Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, αρχικά μόνο η μάρκα ταξιδιωτικού πράκτορα FTI Touristik επηρεάζεται άμεσα από αυτό. Στη συνέχεια, ωστόσο, θα υποβληθούν αντίστοιχες αιτήσεις και για άλλες εταιρίες του ομίλου.
Η Windrose Finest Travel GmbH με την πολυτελή μάρκα WINDROSE θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της. Οι ανεξάρτητες εταιρίες Euvia GmbH και το κανάλι ταξιδιωτικών αγορών της sonnenklar.TV, καθώς και το σύστημα franchise της Touristik Vertriebsgesellschaft mbH (TVG) με τις μάρκες sonnenklar.TV Reisebüros, 5vorFlug Reisebüros και Flugbörse δεν ανήκουν στον όμιλο FTI.
Οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν σήμερα για την εξέλιξη μέσω τηλεδιάσκεψης, αλλά τα συστήματα κρατήσεων βρίσκονταν ήδη εκτός λειτουργίας, υποτίθεται λόγω τεχνικού προβλήματος. Απενεργοποιημένη ήταν από το πρωί και η ιστοσελίδα της αλυσίδας ξενοδοχείων Labranda, η οποία ανήκει στην FTI.
Μετά από μια μακρά και πολύπλοκη επενδυτική διαδικασία, η είσοδος μιας κοινοπραξίας επενδυτών ανακοινώθηκε τον Απρίλιο του 2024. Εκτοτε, ωστόσο, τα στοιχεία των κρατήσεων είναι πολύ κατώτερα των προσδοκιών παρά τα θετικά νέα. Επιπλέον, πολλοί προμηθευτές (συμπεριλαμβανομένων πολλών αλυσίδων ξενοδοχείων στην Αίγυπτο και την Τουρκία, σύμφωνα με το touristik-aktuell) επέμειναν στην προκαταβολή.
Ως αποτέλεσμα, υπήρξε αυξημένη ανάγκη για ρευστότητα, η οποία δεν μπορούσε πλέον να γεφυρωθεί μέχρι το κλείσιμο της επενδυτικής διαδικασίας. Ως εκ τούτου, η αίτηση πτώχευσης κατέστη αναγκαία για νομικούς λόγους.
Σύμφωνα με πληροφορίες της BILD, η διοίκηση της FTI βρισκόταν καθ’ όλο το Σαββατοκύριακο σε διαπραγματεύσεις με τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών, με στόχο την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού ύψους διψήφιου αριθμού εκατομμυρίων, προκειμένου να περάσει το καλοκαίρι. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απέρριψε τελικά χθες το βράδυ το αίτημα της εταιρίας.