Στις ΗΠΑ, καθώς και στις περισσότερες χώρες που έχουν παραλάβει σκευάσματα, έχει δοθεί προτεραιότητα στους ηλικιωμένους και στους εργαζομένους στον υγειονομικό κλάδο. Ομως, όσοι δεν βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» λήψης του εμβολίου αδημονούν να λάβουν το εμβόλιο και, όπως φαίνεται, τις τελευταίες εβδομάδες, επιλέγουν να ταξιδέψουν σε άλλη Πολιτεία (στις ΗΠΑ) ή σε άλλη χώρα για να λάβουν το σκεύασμα κατά του κορονοϊού. Στο μεταξύ, τα πρώτα ταξιδιωτικά πακέτα που υπόσχονται διακοπές και χορήγηση εμβολίων έχουν κάνει την εμφάνισή τους και απευθύνονται σε όσους έχουν παχυλά πορτοφόλια και είναι έτοιμοι να διαθέσουν χιλιάδες ευρώ για να αποκτήσουν ανοσία.
Οι ΗΠΑ σε 50 Πολιτείες έχουν 50 διαφορετικές στρατηγικές εμβολιασμού και το ποιος εμβολιάζεται σχετίζεται με το πού βρίσκεται. Στο Ουισκόνσιν, μετά τους ηλικιωμένους και τους υγειονομικούς σειρά έχουν οι κτηνοτρόφοι μινκ, στο Νιου Τζέρσεϊ οι καπνιστές, ενώ στο Κολοράντο οι δημοσιογράφοι. Το περίπλοκο σύστημα έχει ενισχύσει τον εμβολιαστικό τουρισμό, καθώς χιλιάδες Αμερικανοί ταξιδεύουν στην Πολιτεία που τους βολεύει και ταιριάζει με τα χαρακτηριστικά που πληρούν για να εμβολιαστούν. Ομως, η νέα «μόδα» έγινε γνωστή και σε γειτονικές χώρες. «Ερχονται πλούσιοι από τον Καναδά, τη Βενεζουέλα και τη Βραζιλία για να εμβολιαστούν», δηλώνει στον «Guardian» ο δρ Τζέι Γουόλφσον, καθηγητής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα.
Η Φλόριντα έγινε ο πιο δημοφιλής προορισμός για εγχώριες και διεθνείς πτήσεις, καθώς ταξιδιώτες εκμεταλλεύτηκαν το… χαλαρό σχέδιο εμβολιασμού για να λάβουν την πολυπόθητη δόση. Hταν μία από τις πρώτες Πολιτείες που επέτρεψαν εμβολιασμούς για άνω τους 65 ετών. Οσοι έκαναν το εμβόλιο δεν χρειαζόταν να πιστοποιήσουν την κατοικία τους, με αποτέλεσμα Αμερικανοί από άλλες Πολιτείες (άνω των 65), πολίτες από τον Καναδά και την Αργεντινή να κλείνουν εισιτήριο για τη Φλόριντα για να εμβολιαστούν. Ο κυβερνήτης, Ρον ΝτεΣάντις, ξεκαθάρισε το τοπίο, ανακοινώνοντας πως μόνο οι κάτοικοι της Πολιτείας θα εμβολιάζονται – ακόμη και όσοι ζουν μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες.
Οσοι είναι άνω των 75 ετών μπορούν να ταξιδέψουν στη Βόρεια Καρολίνα για να λάβουν το εμβόλιο, καθώς δεν χρειάζεται καμία πιστοποίηση υγείας, αρκεί οι ενδιαφερόμενοι να ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα που εμβολιάζεται σε αυτήν τη φάση. Οι κανονισμοί στη Νέα Υόρκη είναι αυστηρότεροι, καθώς όποιος κλείνει ραντεβού θα πρέπει να ανήκει σε μία από τις ομάδες υψηλού κινδύνου (υγειονομικοί, αστυνομικοί, εργαζόμενοι σε σούπερ μάρκετ και αγορές) και τους άνω των 65 ετών και να έχουν έγγραφο μόνιμης διανομής στην Πολιτεία.
Η δρ Κάιλι Φέργκιουσον, του τμήματος Ιατρικής Ηθικής στο Πανεπιστήμιο Grossman της Ιατρικής Σχολής στη Νέα Υόρκη σημειώνει τα εξής: «Οσοι ταξιδεύουν για να εμβολιαστούν χρησιμοποιούν την εξουσία τους για να ευνοηθούν οι ίδιοι, εκμεταλλευόμενοι τα “κενά” στη στρατηγική». Η ίδια επισημαίνει πως ελλοχεύει ο κίνδυνος για τον νέο τύπο ταξιδιώτη, καθώς πιθανόν να μην μπορεί να επιστρέψει για να κάνει τη δεύτερη δόση ή να λάβει κατάλληλη περίθαλψη μετά τον εμβολιασμό. Δεδομένων των συνθηκών, όμως, πληθαίνουν οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι αξίζει το ρίσκο.
Ταξιδιωτικά πακέτα εμβολιασμού
Πολλές χώρες έχουν κατορθώσει να εξασφαλίσουν περισσότερες δόσεις απ’ όσες πραγματικά χρειάζονται, όμως, αντί να πουλάνε το πλεόνασμα σε χώρες που το έχουν ανάγκη, το χρησιμοποιούν για να στηρίξουν τη βιομηχανία του τουρισμού. Στο Ντουμπάι, ο εμβολιασμός αποτελεί πεδίο επιχειρηματικής εξέλιξης, καθώς στο εμιράτο οι εμβολιασμοί γίνονται σε ιδιωτικές κλινικές και γιατρούς. Ετσι, όποιος μπορεί να ταξιδέψει μέχρι εκεί μπορεί να κάνει και το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Τα ταξιδιωτικά πακέτα που προσφέρονται στα μέλη του ιδιωτικού κλαμπ «Knightsbridge Circle», με έδρα το Λονδίνο, φτάνουν τις 45.000 ευρώ και περιλαμβάνουν πτήσεις από και προς το Ντουμπάι, δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer ή του κινεζικού Sinopharm και απολαυστικές διακοπές τριών εβδομάδων σε πεντάστερο ξενοδοχείο για να ξεκουραστούν.
Το ιδιωτικό κλαμπ, που λειτουργεί και ως πολυτελές ταξιδιωτικό γραφείο, έχει μέλη σε όλο τον κόσμο και επί του παρόντος, λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών, οι Βρετανοί δεν μπορούν να πετάξουν έως το Ντουμπάι, όμως 20 μέλη του κλαμπ που βρίσκονται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν απολαύσει τις υπηρεσίες.
Το Ντουμπάι είναι το μοναδικό μέρος όπου τα εμβόλια γίνονται σε ιδιωτικούς χώρους (σύντομα αναμένεται να ισχύσει σε αρκετές χώρες). Οπως ανέφεραν οι «Financial Times», η Ινδία αναμένεται να είναι έτοιμη τον Απρίλιο για παρόμοιους εμβολιασμούς σε ιδιωτικές κλινικές, με τιμή μόλις έξι ευρώ το φιαλίδιο. Από τον Δεκέμβριο, το ταξιδιωτικό πρακτορείο «Gem Tours & Travels» έχει δημιουργήσει ταξιδιωτικά πακέτα για τους Ινδούς που έχουν 10ετή αμερικανική βίζα σε ισχύ. Οι ενδιαφερόμενοι ταξιδεύουν από τη Μουμπάι στη Νέα Υόρκη για να κάνουν τη δόση του εμβολίου έναντι 2.000 ευρώ. Αλλα ταξιδιωτικά γραφεία δημιουργούν αντίστοιχα «κορονο-ταξίδια» για ΗΠΑ, Βρετανία και Ρωσία.
Από την έντυπη έκδοση