Πρόκειται για παγκόσμια πρωτιά, δύο γυναίκες να βρίσκονται στα υψηλότερα αξιώματα ως επικεφαλής της κυβέρνησης και επικεφαλής του κράτους. Δεν εξέπληξε το γεγονός ότι η εγχώρια πολιτική σκηνή εμπλουτίστηκε με περισσότερες γυναίκες πολιτικούς κι έτσι στο 14μελές Υπουργικό Συμβούλιο συμμετέχουν έξι γυναίκες, ενώ όλοι είναι κάτω των 50 ετών.
Η ευκαιρία για την Κάλας, επικεφαλής του φιλελεύθερου «Εσθονικού Μεταρρυθμιστικού Κόμματος» (Reform Party), ήρθε τον Ιανουάριο, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση κατέρρευσε έπειτα από έρευνα για σκάνδαλο. Η υπόθεση αφορά παράνομη χορηγία για την ανάπτυξη ακινήτων στην περιοχή του λιμανιού στο Ταλίν, αναγκάζοντας σε παραίτηση τον προκάτοχό της, Γιούρι Ράτας, επικεφαλής του κεντρώου κόμματος «Ανανεώστε την Ευρώπη» (Renew Europe), ο οποίος ηγείτο της κυβέρνησης συνασπισμού τριών κομμάτων, με το ακροδεξιό «EKRE» και το συντηρητικό «Fatherland». Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ο γενικός γραμματέας του κόμματος συμφώνησε να δεχθεί δωρεά ενός εκατομμυρίου ευρώ από επιχειρηματία σε αντάλλαγμα για άδεια οικοδόμησης σε δημόσια γη. Ο Γιούρι Ράτας υποστηρίζει ότι δεν γνώριζε οποιοδήποτε αδίκημα εις βάρος του κόμματός του.
Κάτζα Κάλας
Η 43χρονη πολιτικός κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση με το κεντρώο κόμμα αποκτώντας άνετη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο των 101 εδρών, κίνηση που σηματοδότησε το τέλος της ακροδεξιάς περιόδου του κόμματος «EKRE», που συμμετείχε στον προηγούμενο κυβερνώντα συνασπισμό. Ο Ράτας δεν βρίσκεται στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά παραμένει επικεφαλής του «Renew Europe».
Το κόμμα της κέρδισε στις εκλογές του 2019, ωστόσο τότε οι διερευνητικές επαφές δεν πέτυχαν, καθώς είχε αρνηθεί να συνεργαστεί με το «ΕΚRΕ», το τρίτο ισχυρότερο κόμμα στη χώρα, που έχει εθνικιστική, αντιμεταναστευτική και αντιευρωπαϊκή ατζέντα. Οι επόμενες εκλογές είναι προγραμματισμένες για τον Μάρτιο του 2023.
Άσμα αλ Άσαντ: Η σύζυγος του Μπασάρ Αλ Άσαντ καταθέτει αίτηση διαζυγίου
Η Κάλας, μητέρα τριών παιδιών, έχει εργαστεί στις Βρυξέλλες και στόχος της είναι να ισχυροποιήσει τη θέση της χώρας στοn χώρο της τεχνολογίας, να προωθήσει πρωτοβουλίες για το κλίμα και να ενισχύσει τις σχέσεις της Εσθονίας με την Ε.Ε. Τα πρώτα μεγάλα ζητήματα που θα αντιμετωπίσει είναι η πανδημία του κορονοϊού, αλλά και τα πολύ ιδιαίτερα τοπικά θέματα της ακροδεξιάς αντιπολίτευσης και, φυσικά, των δύσκολων σχέσεων με τη Ρωσία – η Εσθονία διαθέτει και μειονότητα ρωσοφώνων. Η χώρα των 1,3 εκατομμυρίων ανθρώπων το 2004 έγινε μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.
Η Κάλας είναι πρώην βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2014 έως το 2018, εκπροσωπώντας τη Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη. Σπούδασε νομικά, όμως η πολιτική την κέρδισε. Αλλωστε, προέρχεται από πολιτική οικογένεια. Είναι κόρη του Σίιμ Κάλας, που υπήρξε ηγέτης του τοπικού Κομμουνιστικού Κόμματος όταν η Εσθονία ήταν Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία την περίοδο της Σοβιετικής Ενωσης και αργότερα ίδρυσε το «Μεταρρυθμιστικό Κόμμα». Επειτα υπηρέτησε ως πρωθυπουργός της Εσθονίας και διετέλεσε Ευρωπαίος επίτροπος (2004-2014) και αντιπρόεδρος της Ε.Ε. επί προεδρίας Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Φιλελεύθερη συντηρητική
Στην εσθονική πολιτική σκηνή θα βρίσκονται πλέον δύο γυναίκες, καθώς από το 2016 την προεδρία κατέχει η 51χρονη Κέρστι Κάλιουλαϊντ. Η ίδια προσδιορίζει τον εαυτό της ως φιλελεύθερη συντηρητική. Εχει μιλήσει για την υποστήριξη της ισχυρής κοινωνίας των πολιτών με λιγότερη κρατική παρέμβαση, ενώ θέτει ως υψηλής σημασίας τη βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη. Εχει φιλελεύθερες απόψεις για κοινωνικά ζητήματα, όπως τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και τη μετανάστευση. Συχνά δημοσιεύσει άρθρα γνώμης στα εσθονικά ΜΜΕ, σχετικά με τη θέση της Εσθονίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και για κοινωνικά και οικονομικά θέματα.
Στο παρελθόν είχε εργαστεί σε τράπεζα και σε εταιρία παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος -ήταν η πρώτη γυναίκα που διοίκησε εργοστάσιο ενέργειας στην Εσθονία- και το διάστημα 1999-2002 υπήρξε σύμβουλος του πρωθυπουργού Μαρτ Λάαρ για οικονομικά θέματα. Από το 2001 έως το 2004, ήταν μέλος του πολιτικού κόμματος «Πατριωτική Ενωση», ωστόσο δεν συμμετείχε στις εκλογές. Το 2004, όταν η Εσθονία εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η Κάλιουλαϊντ διορίστηκε εκπρόσωπος της χώρας στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο. Πριν από την εκλογή της στη θέση της προέδρου, η Κάλιουλαϊντ ήταν η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Πανεπιστημίου του Τάρτου, από όπου αποφοίτησε ως βιολόγος.
Από την έντυπη έκδοση