Το λέει ο Δημήτρης Μπουραντάς, με αφορμή την έκδοση του νέου του βιβλίου «Επιτυχημένος ηγέτης και μάνατζερ» από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Ταυτόχρονα, μιλά για τον κρατισμό που θεωρεί αιτία της χρεοκοπίας της χώρας και για το μονόδρομο της ανάπτυξης, που δεν είναι άλλος από τις επενδύσεις. Αλλά αυτά προϋποθέτουν ηγέτες.
«Ο ηγέτης είναι αυτός που κερδίζει το μυαλό, την ψυχή και την καρδιά των ανθρώπων και τους οδηγεί σε ένα καλύτερο μέλλον με την έννοια του κοινού καλού κατά τον Αριστοτέλη. Για παράδειγμα, για την επιχείρηση το κοινό καλό είναι για τους εργαζόμενους, τους πελάτες, τους μετόχους, την κοινωνία. Αυτό για να το επιτύχει ο ηγέτης χρειάζεται να διαθέτει ηγετικές ικανότητες όπως επιλογή σωστών συνεργατών, παρακίνηση, ενδυνάμωση, ανάπτυξη ανθρώπων, διαμόρφωση κατάλληλης κουλτούρας, χτίσιμο αποτελεσματικής ομάδας. Αυτά είναι μερικά από τα ζητήματα που περιλαμβάνει το βιβλίο δίνοντας έννοιες, μεθόδους, τεχνικές και εργαλεία», λέει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο Δημήτρης Μπουραντάς, δίνοντάς μας την πάσα για την ερώτηση-«κλειδί»:
– Αν σε μια επιχείρηση καλός ηγέτης είναι αυτός που εμπνέει τους συνεργάτες του, στην πολιτική ποιος είναι;
Υπάρχουν πολλά κοινά στοιχεία μεταξύ των πολιτικών ηγετών και αυτών των επιχειρήσεων. Ο πολιτικός ηγέτης οφείλει να πείθει με ήθος, πάθος και λόγο τους πολίτες και να τους οδηγεί σε ένα καλύτερο αύριο. Αυτό για να το επιτύχει χρειάζεται να διαθέτει ηγετικές και διοικητικές ικανότητες που αναπτύσσονται μέσα από την πολύχρονη εμπειρία. Προφανώς, ο πολιτικός που είναι ηγέτης διακρίνεται από ακεραιότητα και δεν είναι λαϊκιστής, δημαγωγός ή τσαρλατάνος.
– Πιστεύετε στους χαρισματικούς ηγέτες ή στους ηγέτες-μάνατζερ;
Το μόνο χάρισμα που χρειάζεται για να ασκήσει αποτελεσματική ηγεσία είναι η ισχυρή θέληση να αναπτύξει τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του και τις ικανότητές του μέσω της συνεχούς μάθησης και άσκησης. Εδώ ισχύει από που έλεγε ο Αριστοτέλης: «η αρετή είναι έξις», δηλαδή συνήθεια που δημιουργείται μέσω της επαναλαμβανόμενης άσκησης. Ο ηγέτης σαφώς πρέπει να είναι και μάνατζερ, με την έννοια να μπορεί να σχεδιάζει, να ελέγχει, να οργανώνει, να συντονίζει κ.λπ.
– Η οικονομική κρίση ανέδειξε ένα σπάταλο Δημόσιο αλλά και έναν κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα. Η υγιής επιχειρηματικότητα πώς αντιστέκεται;
Πράγματι, για τις μη κρατικοδιοικητικές επιχειρήσεις το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα εχθρικό. Παρόλα αυτά πολλές επιχειρήσεις με σωστό μάνατζμεντ και ηγεσία αναπτύσσονται μέσω από συνεχείς βελτιώσεις, καινοτομίες και εξαγωγές.
– Βασική διαφορά μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η προσήλωση του πρώτου σε ένα μεγάλο κράτος και ο σαφής προσανατολισμός του δεύτερου στη στήριξη του ιδιωτικού τομέα. Πιστεύετε ότι θα κριθεί εκεί το αποτέλεσμα των εκλογών;
Jo Nesbo στον Ε.Τ.: Δούλεψα σε ταξί, σε εργοστάσιο και σε ψαρότρατα πριν γίνω συγγραφέας
Οι Ελληνες, αν θέλουμε να σταματήσει η πορεία προς τον πάτο, πρέπει να κατανοήσουμε ότι ο κρατισμός αποτελεί αιτία της χρεοκοπίας μας. Η ανάπτυξη προκύπτει μέσα από επενδύσεις και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις. Χωρίς αυτό δεν μπορεί να υπάρξει απασχόληση, υψηλοί μισθοί και κοινωνικό κράτος.
– Με την ανεργία στο 20% και το αντίστοιχο ποσοστό στους νέους να φθάνει σχεδόν το 50%, πόση θέληση πρέπει να έχει ένας νέος άνθρωπος για να μείνει στη χώρα και να παλέψει για την καριέρα του;
Οι νέοι έχουν τρεις εναλλακτικές. Πρώτον, να μείνουν στην Ελλάδα και να εργάζονται αν βρουν εργασία με χαμηλούς μισθούς. Δεύτερον, να μπουν στην επιχειρηματικότητα. Τρίτον, να φύγουν στο εξωτερικό. Αν αναλύσουν την εφικτότητα, τα κόστη και τα οφέλη της κάθε εναλλακτικής και με βάση τους στόχους της επαγγελματικής καριέρας και της προσωπικής τους ζωής ας επιλέξουν ποια τους ταιριάζει καλύτερα.
– Είστε καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα ελληνικά πανεπιστήμια;
Πρώτον, είναι η έλλειψη αυτονομίας και ελευθερίας πρωτοβουλιών από το κράτος και την κυβέρνηση. Δεύτερον, από την ασυδοσία και όσα γίνονται λόγω έλλειψης προστασίας από την Αστυνομία.
Μέθοδοι για επιτυχημένο μάνατζμεντ
Ο Δημήτρης Μπουραντάς εκτός από συγγραφέας του «Επιτυχημένος Ηγέτης και Μάνατζερ» είναι και διευθυντής της σειράς ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ και ΗΓΕΣΙΑ των εκδόσεων Ψυχογιός. Ανάμεσα στους τίτλους που επέλεξε είναι οι εξής: «Γυναικεία Ηγεσία» της Νάνσυ Παπαλεξανδρή, «Τα 10 Κλειδιά Επιτυχίας του Μάνατζμεντ» του Alan Hester, «Στρατηγική σκέψη και Πρακτική» του Βασίλη Παπαδάκη, «Ιδιοφυία στις διαπραγματεύσεις» των Deepak Malhotra και Max H. Bazerman και «Οι πέντε Δυσλειτουργίες μιας Ομάδας» του Patrick Lencioni. Με ποια κριτήρια τους επέλεξε;
«Το βασικό κριτήριο είναι να προσθέτουν αξία στον αναγνώστη. Δηλαδή, ο αναγνώστης να πάρει μεθόδους και εργαλεία που θα τον βοηθήσουν να βελτιώσει στην πράξη μάνατζμεντ και την ηγεσία που ασκεί και μέσω αυτών να εξασφαλίσει την επαγγελματική του επιτυχία και να συμβάλει στην επιτυχία της επιχείρησης ή οργανισμού του».
Ολα μας τα ‘μαθε, δεν ξέχασε λέξη
Ο Δημήτρης Μπουραντάς είναι καθηγητής του Μάνατζμεντ, διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Διοίκησης Επιχειρήσεων για στελέχη (Executive MBA) και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος (MSc) Διοίκησης Ανθρωπίνων Πόρων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό άρθρων για τα πιο έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ενώ είναι ο συγγραφέας δέκα βιβλίων εκ των οποίων πολλά έχουν γίνει best seller.
Ανάμεσά τους το αγαπημένο «Ολα σου τα ‘μαθα μα ξέχασα μια λέξη» (Πατάκης) και τη συνέχειά του «Αν μ’ άφηνες τη λέξη να σου μάθω», το «Επί σκηνής χωρίς πρόβα» (Πατάκης), «Το Γράμμα της Ελπίδας» (Λιβάνης), καθώς και τα «Μάνατζμεντ» (Μπένος), «Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού» (Μπένος), «Ηγεσία: Ο δρόμος της διαρκούς επιτυχίας» (Κριτική) κ.ά. Αξιοσημείωτο και το «Leadership meta-competencies» (Ashgate-Gower Publications), που βρέθηκε στις λίστες των ευπώλητων του amazon.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]