Έναντι του «παχυλού» ποσού των 150 εκατ. λιρών, ο Ντέιβιντ Μπέκαμ δέχθηκε να γίνει εκπρόσωπος του Μουντιάλ, προκαλώντας αντιδράσεις από ΛΟΑΤΚΙ άτομα που τον θεωρούσαν «σύμμαχό» τους χάρη στην έως τώρα στάση του στα ζητήματα που τους αφορούν. «Είμαι τόσο απογοητευμένος, τον είχαμε πολύ ψηλά» γράφει ένας χρήστης στα social media.
Η ΛΟΑΤΚΙ οργάνωση «Three Lions Pride», που αποτελείται από υποστηρικτές της Εθνικής Αγγλίας, υποστήριξε ότι ο Μπέκαμ δεν θα πρέπει πλέον να θεωρείται ισχυρός σύμμαχος των γκέι, αφού βάζει αρκετά χρήματα στην τσέπη του, για να είναι ο επίσημος πρεσβευτής για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ. Η Ντι Κάνιγχαμ, συνιδρύτρια της οργάνωσης, δήλωσε «απογοητευμένη» από την απόφαση του Μπέκαμ να εκπροσωπήσει το Μουντιάλ.
Το Κατάρ είναι γνωστό πως ποινικοποιεί τις σχέσεις μεταξύ ομοφύλων. Σύμφωνα με την Guardian, η Κάνιγχαμ, η οποία είχε ταξιδέψει το 2018 στη Ρωσία για το Μουντιάλ, αποφάσισε να μην μεταβεί φέτος στο Κατάρ, καθώς «δεν υπάρχει κανένα σημάδι -όπως υπήρχε στη Ρωσία- ότι η χώρα θα χαλαρώσει ή θα αναθεωρήσει το υπάρχον τοξικό περιβάλλον για τα μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ και άλλες μειονοτικές ομάδες».
Μιλώντας χθες σε συνέντευξη Τύπου της «Sport & Rights Alliance» , η συνιδρύτρια της ένωσης «Three Lions Pride» επαίνεσε τους παίκτες που τάσσονται υπέρ των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στο Κατάρ, προτού μιλήσει για τον Μπέκαμ.
«Για εμάς είναι δύσκολο να αποδεχτούμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που αμείβονται για να προωθήσουν το Κατάρ και το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου», είπε η Κάνιγχαμ χαρακτηριστικά.
«Είμαι πολύ απογοητευμένη, γιατί εμείς -η κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ της ποδοσφαιρικής οικογένειας- έχουμε βάλει πολύ ψηλά τον Ντέιβιντ Μπέκαμ, ως έναν ισχυρό σύμμαχο. Και μετά αποδεικνύεται ότι παίρνει πολλά χρήματα για να γίνει πρεσβευτής στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου… αυτό είναι απίστευτα απογοητευτικό. Ελπίζω πραγματικά να περάσαμε το μήνυμα ότι όσοι αμείβονται για να προωθήσουν το αθλητικό γεγονός στη χώρα αυτή, θα δεχτούν εντονότατη κριτική».
Εθνική Ελλάδας: Μαθαίνει σήμερα αντίπαλο για τα playoffs του Nations League
Από πλευράς του, ο Μίνκι Γουόρντεν από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προέτρεψε τη FIFA να μην διοργανώσει ποτέ ξανά ένα αθλητικό γεγονός σε μια χώρα που δεν υποστηρίζει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.
«Οι αθλητές είναι ουσιαστικά όμηροι σε αυτές τις χώρες» σχολίασε, προσθέτοντας: «Νομίζω ότι, για πολλούς οπαδούς, αθλητές και άλλους παρευρισκόμενους, η τελευταία δεκαετία ήταν ένα πολύ πικρό μάθημα».
Ο Γουόρντεν ζήτησε να τεθεί σε εφαρμογή ένα πλαίσιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα: «Δεν μπορεί ποτέ ξανά να διεξαχθεί Παγκόσμιο Κύπελλο που να μην προασπίζει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και να βάζει τους αθλητές, η δουλειά των οποίων είναι ο τόπος εργασίας τους, στην άθλια θέση να φοβούνται για την ταυτότητά τους».
«Δεν πρέπει ποτέ ξανά να έχουμε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου που δεν σέβεται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα».
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις: Τριπλό πακέτο για 2.374.806 συνταξιούχους – Πληρωμές από 20 έως 23 Δεκεμβρίου
«Καλάθι νοικοκυριού»: Δείτε τις νέες λίστες όλων των σούπερ μάρκετ