Οι κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες αποδεικνύεται ότι στηρίζονται σε… χάρτινα πόδια. Πόδια φτιαγμένα από χαρτονομίσματα των ιδιοκτητών τους που όταν φεύγουν τα παίρνουν μαζί τους και οι ομάδες-χάρτινοι πύργοι καταρρέουν.
Τα ποσά των μεταγραφών «καλπάζουν», οι αμοιβές των παικτών εκτοξεύονται, αλλά τα έσοδα δεν ακολουθούν. Τότε έρχονται τα… πετροδόλαρα ή τα ευρώ επενδυτών – μόνο στο όνομα, γιατί στην πράξη χάνουν χρήματα. Οι ομάδες γίνονται δέσμιές τους για πάντα. Η UEFA προσπαθεί να δώσει τέλος σε όλο αυτό και να εξυγιάνει τους συλλόγους με το financial fair play. Στο πλευρό της στέκονται και οι Λίγκες των χωρών. Οι περιπτώσεις ομάδων που δεν τηρούν τους κανόνες πληθαίνουν. Οι τιμωρίες επίσης. Το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο είναι σε οικονομικό πόλεμο.
» ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ: Η «Μεγάλη Κυρία» 17 χρόνια μετά το «Calciopoli» που της στέρησε τίτλους και την έριξε κατηγορία, έκατσε ξανά στο εδώλιο. Ηδη της αφαιρέθηκαν 15 βαθμοί και θα προσφύγει στην Ιταλική Ολυμπιακή Επιτροπή και όπου αλλού μπορεί, για να τους πάρει πίσω. Δύσκολο φαίνεται. Tο θέμα είναι ότι οι παρατυπίες έγιναν και συζητούνται η έκτασή τους, το εύρος και η αυστηρότητα των ποινών.
Η Γιουβέντους κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε λογιστικά «τρικ» για να «στρογγυλέψει» τους λογαριασμούς της, προκειμένου να παρακάμψει το financial fair play της UEFA. Παρουσίαζε μεταγραφές με νούμερα μικρότερα από τα πραγματικά. Φούσκωνε έσοδα και… ξεφούσκωνε έξοδα. Ετσι μπορούσε να ξοδεύει αλόγιστα στην προσπάθειά της να κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ.
Κι επειδή μεταγραφές σημαίνει μάνατζερ, αρκετοί μάνατζερ κλήθηκαν να καταθέσουν για να βρεθεί η άκρη και κυρίως να βρεθούν οι πραγματικοί αριθμοί. Μπλεγμένος βρέθηκε μέχρι και ο Μέντες, ο πρώην μάνατζερ του Ρονάλντο. Διπλοεγγραφές βρέθηκαν και σε συμβόλαια παικτών. Το πόρισμα των ερευνών κάνει λόγο για «μισθολογικούς ελιγμούς», δηλαδή συμφωνίες που δεν έχουν κατατεθεί στη Λίγκα και στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία, μεταξύ του συλλόγου και των παικτών.
Οι έρευνες για τη Γιουβέντους κρατούν χρόνια. Ο σύλλογος είχε αθωωθεί, μαζί με άλλες δέκα ομάδες, σε αυτήν την υπόθεση την άνοιξη του 2022, αλλά το ομοσπονδιακό εφετείο αποδέχθηκε το αίτημα του ομοσπονδιακού εισαγγελέα να ξανανοίξει την υπόθεση. Μάλιστα το ομοσπονδιακό εφετείο ξεπέρασε πολύ την ποινή των 9 βαθμών που ζήτησε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας για το τρέχον πρωτάθλημα κι επέβαλε ποινή 15 βαθμών.
Μόνο το υλικό της προκαταρκτικής έρευνας ήταν 14.000 σελίδες και σύμφωνα με τους δικαστές οι παραβάσεις των ανθρώπων της Γιουβέντους ήταν ξεκάθαρες, όπως ξεκάθαρες ήταν και οι προσπάθειες συγκάλυψης.
Βρέθηκε μάλιστα και το περιβόητο στην Ιταλία «μαύρο βιβλίο» του Φάμπιο Παρατίτσι, πρώην διευθυντή της Γιουβέντους, ο οποίος τώρα έχει ανάλογο πόστο στην Τότεναμ.
Τιμωρήθηκαν ήδη με αποκλεισμούς τα μέλη του Δ.Σ. (που έχουν πια παραιτηθεί), οι Ανιέλι, Αριβαμπένε, Κερουμπίνι, Νέντβεντ. Η UEFA παρακολουθεί τις εξελίξεις, ενώ πλέον η Γιουβέντους βρίσκεται κάτω από ενός είδους μνημόνιο. Ξοδεύει μόνο όσα είναι τα έσοδά της και το καλοκαίρι τα μεγάλα συμβόλαια παικτών θα σπάσουν. Ηδη ετοιμάζονται παίκτες από τις ακαδημίες να στελεχώσουν την πρώτη ομάδα, που θα περιορίσει σημαντικά το κόστος του ρόστερ.
Γιοβάνοβιτς: Δεν μπορούμε να μπούμε σε γήπεδο με 60.000 κόσμο και να επιζητούμε την ισοπαλία
Το 2002 μαζί με τη Γιουβέντους είχαν κατηγορηθεί και οι Σαμπντόρια, Εμπολι, Τζένοα, Πίζα, Πεσκάρα, Πάρμα, Προ Βερτσέλι και Νοβάρα. Αθωώθηκαν τότε (όπως και η Γιουβέντους), αλλά γι’ αυτές δεν επανήλθαν οι κατηγορίες. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Τζουζέπε Τσίνε είχε ζητήσει τις ίδιες ποινές για τους άλλους συλλόγους.
» ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ: Σε δυσκολότερη θέση βρίσκεται η Σίτι η οποία κατηγορείται από τη Δικαστική Επιτροπή της Πρέμιερ Λιγκ ότι έχει προβεί σε περισσότερες από 100 οικονομικές παραβάσεις από το 2009 έως το 2018.
Οι «πολίτες» απειλούνται με πρόστιμο, αφαίρεση βαθμών από το πρωτάθλημα ή και αποπομπή από την Πρέμιερ Λιγκ και υποβιβασμό στην πέμπτη κατηγορία. Σε αυτή την περίπτωση θα της αφαιρεθούν και τίτλοι.
Το σοβαρότερο παράπτωμα της Σίτι είναι ότι παραποιήθηκαν στοιχεία χορηγιών, ώστε μεγάλο μέρος εσόδων να φαίνονται ως προϊόν χορηγίας, ενώ στην πραγματικότητα ήταν χρήματα που έβαζαν οι ιδιοκτήτες. Κι εδώ ο στόχος ήταν να παρακαμφθεί το financial fair play. Επίσης η ομάδα κατηγορείται ότι εμφάνισε μικρότερα ποσά μεταγραφών (όπως και η Γιουβέντους), αλλά και αμοιβές παικτών και μάνατζερ. Οι τελευταίοι πληρώνονταν μέσω άλλων εταιριών συμφερόντων των ιδιοκτητών της ομάδας.
Το ωραίο είναι ότι οι πρώτες αποκαλύψεις έγιναν από Γερμανούς και δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Der Spiegel». Τότε ξεκίνησε έρευνα η UEFA και τιμώρησε τη Σίτι το 2020 με διετή αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και πρόστιμο 30 εκατ. ευρώ. Η Μάντσεστερ Σίτι προσέφυγε στο CAS και κέρδισε! Μειώθηκε το πρόστιμο σε 10 εκατ. ευρώ και αναιρέθηκε ο αποκλεισμός. Κι αυτό γιατί κρίθηκε ότι είχαν παραγραφεί οι παρανομίες!
Το κακό για τη Σίτι είναι ότι η Πρέμιερ Λιγκ έκανε δική της έρευνα (ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2018) και στους δικούς της κανονισμούς παραγραφή δεν υπάρχει.
Η διοίκηση της ομάδας κατηγόρησε το περιοδικό «Der Spiegel» ότι χάκαρε τους λογαριασμούς της για να αντλήσει στοιχεία. Κι εδώ όμως φαίνεται ότι η Πρέμιερ Λιγκ δεν πολυνοιάζεται. Θέλει να ξεκαθαρίσει αν τηρήθηκαν οι νόμοι ή όχι.
Η Μίντλεσμπρο είναι η μόνη αγγλική ομάδα που έχει χάσει βαθμούς και κατηγορία στο παρελθόν στο Νησί. Το 2011 η ΚΠΡ μετέτρεψε την αφαίρεση βαθμών σε πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ. Πρόστιμο για παραβίαση του financial fair play επιβλήθηκε το 2013 και το 2014 σε Λέστερ και Μπόρνμουθ όταν ανέβηκαν στην Πρέμιερ Λιγκ.
» ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Χρεωμένη μέχρι τον λαιμό είναι το… καμάρι της Καταλονίας, που έχει πρόβλημα με τα έξοδα των συμβολαίων των ποδοσφαιριστών της. Το καλοκαίρι θα γίνουν αναγκαστικά μεγάλες περικοπές κι ας θυσιαστούν παίκτες. Τα χρέη της ομάδας αγγίζουν το ένα δισ. ευρώ, όμως το περασμένο καλοκαίρι ξόδεψε πάνω από 150 εκατ. ευρώ σε μεταγραφές (Λεβαντόφσκι, Κουντέ, Ραφίνια). Ο πρόεδρος Λαπόρτα υπολόγιζε χωρίς τον αποκλεισμό από το Τσάμπιονς Λιγκ ο οποίος άφησε τρύπα 25 εκατ. ευρώ στους «μπλαουγκράνα» για τη φετινή σεζόν. Τεράστιο είναι το πρόβλημα με τους μισθούς, οι οποίοι αυξήθηκαν κατά 27%. Οι νέοι κανόνες της ισπανικής Λίγκας ως προς το ανώτατο όριο αποδοχών των συλλόγων κάνει ακόμα πιο δύσκολο το έργο της Μπαρτσελόνα, η οποία μαζί με τη Ρεάλ Μαδρίτης δεν τους ψήφισαν αφού βρίσκονται σε διαμάχη με τη Λίγκα.
Η επιτροπή εφέσεων της UEFA επιβεβαίωσε δύο από τις τρεις ποινές που επέβαλε η κορυφαία ποδοσφαιρική αρχή της Ισπανίας στην Μπαρτσελόνα, για υπέρβαση του ανώτατου ορίου αποδοχών με την εγγραφή τριών παικτών την περασμένη σεζόν, των Ντάνι Αλβες, Αντρέας Κρίστενσεν και την ανανέωση του Ρόναλντ Αραούχο.
Στο… μικροσκόπιο Παρί, Μίλαν, Ιντερ, Τσέλσι και άλλες
Το ειδικό ερευνητικό σώμα της UEFA έχει βάλει κάτω από το μικροσκόπιο την Παρί Σεν Ζερμέν, τη Μίλαν, την Ιντερ, την Τσέλσι, τη Μαρσέιγ, την Μπεσίκτας και τη Μονακό. Η έρευνα αφορά τη μη τήρηση του financial fair play τις χρονιές από το 2018 έως το 2022. Η Παρί έχει ήδη τιμωρηθεί με πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ για οικονομικές ατασθαλίες και σύμφωνα με νομικούς κύκλους της UEFA, μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 65 εκατ. ευρώ.
«Φρένο» από UEFA στα χρέη των συλλόγων
To 2009 άρχισε να συζητείται στην UEFA η δημιουργία πλαισίου κανόνων που θα έκανε… κουμάντο στα οικονομικά των ομάδων. Κι αυτό συνέβη όταν οι υπεύθυνοι της ομοσπονδίας ανακάλυψαν ότι οι ποδοσφαιρικές ομάδες είναι χρεωμένες για τα καλά. Το 2010 οι σύλλογοι της ισπανικής Λίγκας χρωστούσαν συνολικά 2,8 δισ. ευρώ. Πολλές ομάδες χρωστούσαν χρήματα σε παλιούς ιδιοκτήτες τους. Η Βιγιαρεάλ προχώρησε σε στάση πληρωμών των ποδοσφαιριστών όταν χτυπήθηκε από την οικονομική κρίση η βιομηχανία κεραμικών του ιδιοκτήτη της Φερνάντο Ρόιγκ.
Επίσης η UEFA ανακάλυψε ότι ιταλικές ομάδες συσσώρευαν χρέη για χρόνια. Η Ιντερ παρουσίαζε ζημιές επί 16 συνεχείς χρονιές, φτάνοντας να χρωστά συνολικά 1,3 δισ. ευρώ!
Περίπου 3 δισ. χρωστούσαν οι 20 σύλλογοι της Πρέμιερ Λιγκ, βάσει έρευνας λογιστικής εταιρίας.
Μετά το αρχικό σοκ η UEFA αποφάσισε να βάλει τέλος στα χρέη και στην πλήρη εξάρτηση των ομάδων από τον εκάστοτε ιδιοκτήτη. Ελαβε τα μέτρα της. Τον Απρίλιο του 2012 ξεκίνησε επίσημα η εισαγωγή των νέων κανόνων για το οικονομικό Fair Play. Καθιερώθηκαν έλεγχοι των οικονομικών στοιχείων. Κάθε σύλλογος έπρεπε να ξοδεύει όσα βγάζει και ίσως λίγο περισσότερα. Οι ποινές που προβλέπονται γίνονται αυστηρότερες, ανάλογα με το πόσο υπερβαίνουν οι ομάδες τα έξοδα και γίνονται εξοντωτικές όταν καταβάλλεται προσπάθεια να εξαπατηθούν οι ελεγκτικές αρχές.
Τον Ιούνιο του 2022 η UEFA προέβη σε αλλαγές του financial fair play αφού οι (μεγάλες κυρίως) ομάδες δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν τους κανονισμούς με τα τεράστια συμβόλαια και τις μεταγραφές παικτών που ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις τα 100 εκατ. ευρώ. Εγινε αναπροσαρμογή στα νούμερα. Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς κάθε ομάδα μπορεί να χάνει μέσα σε μια τριετία έως 60 εκατ. ευρώ (από 30 που ήταν μέχρι πέρυσι). Οι σύλλογοι δεν επιτρέπεται να ξοδεύουν σε συμβόλαια παικτών, μεταγραφές και αμοιβές μάνατζερ, ποσοστό μεγαλύτερο από το 70% του ετήσιου τζίρου τους. Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται 3 φορές τον χρόνο. Στόχος είναι η επίτευξη οικονομικής βιωσιμότητας, η φερεγγυότητα και η οικονομική σταθερότητα των ομάδων.
Ειδήσεις σήμερα
Ειδήσεις σήμερα
Νέα μέτρα: Αύξηση στο αφορολόγητο και τέλος στα τεκμήρια
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Καρκίνος του πνεύμονα: Έρχεται προληπτικό πρόγραμμα με δωρεάν αξονική τομογραφία
Καιρός: Κούλουμα με καλό καιρό αλλά και με… αφρικανική σκόνη – Yπό βροχή σε έξι περιοχές