Πρόκειται για χημικές ουσίες που ερεθίζουν οτιδήποτε έρθουν σε επαφή, έχοντας άμεσες αλλά και μακροπρόθεσμες συνέπειες. Το eleftherostypos.gr επικοινώνησε με δύο γιατρούς ρωτώντας πώς επηρεάζουν τα δακρυγόνα την υγεία.
Δακρυγόνα στα γήπεδα – Γιατροί μιλούν στο Eleftherostypos.gr
Ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ και πρόεδρος ΔΣ του νοσοκομείου “Ελπίς”, Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, εξηγεί πως αυτές οι χημικές ουσίες ερεθίζουν μάτια, δέρμα και στοματοφάρυγγα, ενώ μένουν και επάνω στα ρούχα. Επομένως, μια στρατηγική για να μην ..διατηρείται ο κίνδυνος είναι η αλλαγή των ρούχων και το πλύσιμό τους. “Είναι ξένα σωματίδια σε μορφή σπρέι ή σταγόνας που αντιδρούν με κάποιο τρόπο με τη θερμοκρασία και κάνουν τη δράση τους. Η όλη τους δράση διαρκεί περίπου 20 λεπτά και τα σοβαρότερα προβλήματα είναι περισσότερα συχνά όταν υπάρχει σταθερή συγκέντρωση, για παράδειγμα πέφτουν 2-3 μαζεμένα. Οι άνθρωποι με υποκείμενα προβλήματα υγείας, όπως άσθμα ή Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, έχουν υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρότερες συνέπειες”, σημειώνει ο κ. Χαλβατσιώτης.
Οι επιπτώσεις στην υγεία όσον αφορά στα μάτια είναι δάκρυα, “κοκκίνισμα” αλλά ακόμη και απώλεια μέρους της όρασης προσωρινά. Στο στόμα, εάν κάποιος καταπιεί το αέριο, μπορεί να αισθανθεί ακόμη και ναυτία ή να κάνει εμετό, ενώ το δέρμα ερεθίζεται. Σε επίπεδο αναπνευστικό, προκαλείται δύσπνοια, βήχας και αίσθημα πνιγμού. Ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας επικαλείται μελέτη του 2017 που είχε δημοσιευθεί στο έγκριτο περιοδικό BMC Public Health. Επρόκειτο για ανασκόπηση 31 μελετών με συμμετοχή περισσότερων από 5000 ατόμων. Καταγράφηκαν δύο θάνατοι και 58 μόνιμες αναπηρίες, που συμπεριλάμβαναν μόνιμες βλάβες του αναπνευστικού, παράλυση άκρου, νοητική βλάβη, τύφλωση.
Το αντίδοτο είναι το καθαρό νερό. Μετά την έκθεση καλό είναι να ξεπλύνει το άτομο που εκτέθηκε το πρόσωπό του, ενώ όταν “πέφτουν” τέτοιες ουσίες μέσα στο γήπεδο είναι σημαντική η γνώση ότι πηγαίνουν προς τα κάτω, καθώς πρόκειται για βαριά σωματίδια. Αρα μια πιθανή λύση για να .. ξεφύγει κανείς είναι να πάει προς τα επάνω στις κερκίδες.
Στο ίδιο μήκος κύματος, τους κινδύνους που ενέχει η έκθεση στα δακρυγόνα σημειώνει στο eleftherostypos.gr και η πνευμονολόγος στο νοσοκομείο “Η Σωτηρία”, Μάτα Τσικρικά. “Η τόσο μαζική εισπνοή χημικών ουσιών είναι ιδιαίτερα ερεθιστική. Χωρίς μάλιστα να γνωρίζουμε την ακριβή χημική τους σύσταση”, αναφέρει και προσθέτει ότι άμεσα συμπτώματα είναι η δακρύρροια, ο θωρακικός πόνος, η δύσπνοια, ο έντονος βήχας.
“Είναι σημαντικό άνθρωποι που θα αισθανθούν δυσφορία στο αναπνευστικό να μιλήσουν άμεσα με πνευμονολόγο”, τονίζει, ενώ επισημαίνει τον κίνδυνο να καταλήξει κάποιος στο νοσοκομείο από την εισπνοή δακρυγόνων. Σε άτομα με χρόνια νοσήματα, όπως είναι τα καρδιαγγειακά, η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες μπορεί να προκαλέσει παρόξυνση του βασικού τους νοσήματος, καταλήγει η κυρία Τσικρικά.
Ειδήσεις σήμερα
Οι αυξήσεις του 2023 σε συντάξεις ΟΓΑ, χηρείας και αναπηρικά επιδόματα [πίνακες και παραδείγματα]
Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Στη Μητρόπολη η κηδεία, στο Τατόι η ταφή – Το παρασκήνιο της απόφασης
Παζάρια και «αγκάθια» μεταξύ ΗΠΑ – Τουρκίας – Τι θα συζητήσουν Μπλίνκεν-Τσαβούσογλου
Κυβερνητικό έργο και oικονομία στην κορυφή της ατζέντας