Για αυτό και σήμερα στον πρωινό καφέ θα γίνει συζήτηση για τις περιοδείες του κ. Μητσοτάκη σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη, καθώς και για την οριστικοποίηση του προγράμματος και των συναντήσεων που θα έχει εκεί ο πρωθυπουργός.
Ο Κ. Μητσοτάκης θα ξεκινήσει την περιοδεία του από την Κομοτηνή το μεσημέρι της Παρασκευής. Θα επισκεφθεί το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, ενώ θα κάνει και περίπατο στην αγορά της πόλης, όπου θα συναντηθεί και θα συζητήσει με πολίτες.
Στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με βουλευτές σε γνωστό ξενοδοχείο της περιοχής, ενώ στις 7 το απόγευμα θα πραγματοποιήσει κεντρική ομιλία στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής.
Σημειώνεται πως τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα συνοδεύουν η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, καθώς και εκπρόσωποι του υπουργείου Εσωτερικών.
Αλεξανδρούπολη
Η περιοδεία του πρωθυπουργού θα συνεχιστεί το Σάββατο στην Αλεξανδρούπολη. Το πρωί, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων στον Εβρο και στις 11:00 θα παραστεί μαζί με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκα, στην τελετή εγκαινίων της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στην Αλεξανδρούπολη.
Μετά το μεσημέρι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει συνέντευξη Τύπου σε όλα τα περιφερειακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην Αλεξανδρούπολη.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ετοιμάζει τους φακέλους των συναντήσεων που θα έχει στο Νταβός. Σύμφωνα με την έκθεση που ετοιμάστηκε για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, τα θέματα που θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, που, αν συνεχιστεί, θα πλήξει ακόμη περισσότερο τις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της φτώχειας και της κλιματικής κρίσης.
Η έκθεση
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
Η ετήσια έκθεση για τους παγκόσμιους κινδύνους διαπίστωσε ότι η διεθνής κρίση του κόστους ζωής που έχουν προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού και ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία βρίσκονται στην κορυφή του καταλόγου των ανησυχιών σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 1.200 παγκόσμιους εμπειρογνώμονες, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και επιχειρηματίες.
Η έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που εκπονήθηκε σε συνεργασία με τη Marsh McLennan και τη Zurich Insurance Group, υποστήριξε ότι ένα «παράθυρο για δράση» σχετικά με τις πιο σοβαρές μακροπρόθεσμες απειλές κλείνει γρήγορα.
«Συλλογική δράση»
«Απαιτείται συντονισμένη συλλογική δράση πριν οι κίνδυνοι φτάσουν σε σημείο καμπής», αναφέρεται. «Εάν ο κόσμος δεν αρχίσει να συνεργάζεται πιο αποτελεσματικά για το μετριασμό του κλίματος και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, τα επόμενα 10 χρόνια αυτό θα οδηγήσει σε συνεχή υπερθέρμανση του πλανήτη και οικολογική κατάρρευση».
Ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο μετά το χτύπημα στην παγκόσμια οικονομία από τον κορονοϊό, ενώ ακολούθησε η εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, η οποία οδήγησε σε αύξηση του χονδρικού κόστους ενέργειας και διατάραξε τις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων.
Το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται να βρίσκεται σε ύφεση το 2023, αντανακλώντας τις επιπτώσεις του πολέμου, τον παρατεταμένο υψηλό πληθωρισμό και το αυξανόμενο κόστος δανεισμού για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις, καθώς οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες ανεβάζουν τα επιτόκια.
Ο πρωθυπουργός πάντως πάει στο Νταβός (16-20 Ιανουαρίου) με θετικό αφήγημα για την ελληνική οικονομία, κάτι που κατέγραψε και η έκθεση του ΟΟΣΑ για τη χώρα μας.
Αισιοδοξία
Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, εμφανίστηκε αισιόδοξος σε δηλώσεις του τονίζοντας ότι «η Ευρώπη επιβραδύνεται το 2023, ακόμη όμως και σε αυτή την κατάσταση, στην οποία εκτιμάται ότι οι μισές χώρες θα βρεθούν σε ύφεση, η Ελλάδα εκτιμούμε ότι θα έχει έναν αριθμό λίγο κάτω από το 2%, δηλαδή καλύτερα από τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ».