Σύμφωνα με τα πρωτόκολλα Covid-19 που παρουσιάστηκαν από τη ΔΟΕ, οι Αγώνες θα διεξαχθούν σε μια «φούσκα» στην κινεζική πρωτεύουσα από τις 4 έως τις 20 Φεβρουαρίου, καθώς το Πεκίνο γίνεται η πρώτη πόλη που θα έχει φιλοξενήσει τόσο τους Θερινούς, όσο και τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η φούσκα – από τις 23 Ιανουαρίου έως το τέλος των Χειμερινών Παραολυμπιακών Αγώνων στις 13 Μαρτίου – θα καλύψει όλα τα γήπεδα και τους χώρους των αγώνων, καθώς και τα καταλύματα, την εστίαση και τις τελετές έναρξης και λήξης. Θα έχει, επίσης, το δικό της σύστημα μεταφορών.
«Μέσα στον κλειστό θόλο, οι συμμετέχοντες θα επιτρέπεται να μετακινούνται μόνο μεταξύ των χώρων που σχετίζονται με τους Αγώνες, για προπόνηση, αγώνες και εργασία», δήλωσε η ΔΟΕ.
Οι αθλητές και άλλοι συμμετέχοντες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι θα επιτρέπεται να εισέρχονται στη φούσκα χωρίς καραντίνα. Όσοι δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ωστόσο, θα πρέπει να περάσουν 21 ημέρες σε καραντίνα κατά την άφιξή τους.
Η δήλωση της ΔΟΕ ανέφερε ότι « οι αθλητές που μπορούν να παρέχουν δικαιολογημένη ιατρική απαλλαγή από τον εμβολιασμό τους, θα λαμβάνονται υπόψη», προσθέτοντας ότι όλα τα εμβόλια που έχουν αναγνωριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ή έχουν εγκριθεί από τις ενδιαφερόμενες χώρες ή περιοχές θα γίνουν δεκτά.
Όλοι οι εγχώριοι και διεθνείς συμμετέχοντες και το προσωπικό της φούσκας θα ελέγχονται καθημερινά για τον Covid-19 , σύμφωνα με τη δήλωση της ΔΟΕ.
Κατά τη διάρκεια των φετινών Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο , η Ιαπωνία δεν επέτρεψε τους θεατές στις κερκίδες, καθώς η ιαπωνική πρωτεύουσα τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εν μέσω αυξανόμενων λοιμώξεων.
Η ΔΟΕ χαιρέτισε την απόφαση να γίνουν δεκτοί θεατές στο Πεκίνο, αναγνωρίζοντας παράλληλα την απογοήτευσή της που θα απαγορευτούν οι θεατές με προέλευση εκτός της ηπειρωτικής Κίνας.
Οι συγκεκριμένες απαιτήσεις ασφάλειας κατά του Covid-19 και οι ρυθμίσεις έκδοσης εισιτηρίων για τους θεατές είναι ακόμη υπό συζήτηση, ανέφεραν οι διοργανωτές, προσθέτοντας ότι περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν στα τέλη Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου.
Εκτός από τις προκλήσεις που θέτει η πανδημία, οι Αγώνες του Πεκίνου αντιμετωπίζουν επίσης έντονη πολιτική πίεση.
Αναμένεται να είναι οι πιο αμφιλεγόμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες τα τελευταία χρόνια, καθώς αυξάνονται οι εκκλήσεις για διπλωματικό μποϊκοτάζ σχετικά με τις φερόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μεριάς του Πεκίνου στη δυτική περιοχή Σιντζιάνγκ , όπου το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ λέει ότι κρατούνται έως και 2 εκατομμύρια Ουιγούροι και άλλες μουσουλμανικές μειονότητες, σε ένα εκτεταμένο δίκτυο κέντρων κράτησης.
Η Κίνα αρνείται επανειλημμένα τους ισχυρισμούς για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λέγοντας ότι τα κέντρα είναι απαραίτητα για την πρόληψη του θρησκευτικού εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας.