Σας παραθέτουμε, λοιπόν, το πώς ακριβώς λειτουργεί το σύστημα:
ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΤΟΥ VAR:
Το πιο σημαντικό είναι να κατανοήσουν άπαντες ότι το VAR δεν χρησιμοποιείται για κάθε φάση που διαδραματίζεται σε έναν αγώνα, αλλά μόνο σε τέσσερις πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις:
1) Γκολ (αν πρέπει να μετρήσει ή να ακυρωθεί ένα τέρμα)
2) Πέναλτι (αν πρέπει να καταλογιστεί ή αν ορθώς καταλογίστηκε)
3) Απευθείας κόκκινη κάρτα (πότε ένας ποδοσφαιριστής πρέπει να τιμωρηθεί με απευθείας αποβολή)
4) Λανθασμένη ταυτοποίηση (όταν παρατηρείται με κάρτα ο… λάθος ποδοσφαιριστής και όχι εκείνος που έκανε την παράβαση).
Για καμία άλλη απόφαση του διαιτητή δεν ενεργοποιούνται οι εξειδικευμένοι VΑR, οι οποίοι παρακολουθούν τον αγώνα από έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, εκτός γηπέδου. Για να γίνει απολύτως κατανοητό, δεν υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης του VAR ακόμα κι αν πρόκειται για περίπτωση δεύτερης κίτρινης κάρτας σε ποδοσφαιριστή ή αν εκτελεστεί ένα φάουλ ή ένα πλάγιο άουυ από λάθος σημείο ή λάθος ομάδα ή ένα κόρνερ από λάθος μεριά. Εκεί αποφασίζει ο διαιτητής χωρίς… συμβουλή! Μόνο στην περίπτωση της απευθείας κόκκινης, μπορεί να πάρει τη γνώμη του VAR.
Eπίσης, αν για οποιονδήποτε λόγο ο υπεύθυνος του VAR αν και το επιχειρήσει δεν μπορέσει να επικοινωνήσει με τον διαιτητή και η φάση αλλάξει, τότε δεν μπορεί να γίνει εφαρμογεί του VAR.
Σοκ στον μπασκετικό ΠΑΟΚ: Πέθανε από ανακοπή στα 50 του ο Γιώργος Βαλαβανίδης
Μέσα στο γήπεδο θα είναι τέσσερις, ο διαιτητής, οι δύο βοηθοί και ο τέταρτος. Στο κέντρο επιχειρήσεων θα είναι ο επικεφαλής VAR, ο βοηθός του (AVAR) και ο διαχειριστής τεχνικής υποστήριξης (operator). Ο άνθρωπος δηλαδή που χειρίζεται το οπτικό υλικό από την παραγωγή του καναλιού, το οποίο καλύπτει τον αγώνα. Με βάση το πρωτόκολλο, ένας operator αντιστοιχεί σε δώδεκα κάμερες. Αν υπάρχουν περισσότερες, τότε θα είναι δύο.
Η χρήση του video γίνεται με δύο τρόπους:
– Var review: Ο διαιτητής ενημερώνεται από το Κέντρο Επιχειρήσεων και αποφασίζει χωρίς να δει ο ίδιος το replay για αντικειμενικές αποφάσεις, όπως το σημείο της παράβασης (πχ μέσα ή έξω από την περιοχή), οφσάιντ (είναι, δεν είναι), άουτ (βγήκε όλη η μπάλα ή όχι), γκολ (πέρασε όλη η μπάλα η όχι).
– On field review: Οταν ο διαιτητής ζητά να δει ο ίδιος το replay για υποκειμενικές αποφάσεις όπως παθητικό οφσάιντ, πέναλτι, κόκκινη κάρτα. Στις κρίσιμες στιγμές του παιχνιδιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για αντικειμενικές αποφάσεις.
Ο διαιτητής παραμένει ο απόλυτος «άρχοντας» ενός αγώνα, αλλά χάρη στο VAR διατηρεί αρκετά περιθώρια ελιγμών! Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται το φαινόμενο οι βοηθοί να περιμένουν να ολοκληρωθεί μια φάση και στη συνέχεια σηκώνουν τη σημαία για να υποδείξουν οφσάιντ. Αυτό μπορεί να προκαλεί τον εκνευρισμό παικτών και φιλάθλων, όμως είναι κάτι που θα εφαρμοστεί άμεσα και στην Ελλάδα και αποτελεί μέρος του πρωτοκόλλου του VAR. Από τη στιγμή που έχουν τη δυνατότητα να εξετάσουν τη φάση εκ των υστέρων, δεν υπάρχει λόγος να υποδείξουν άμεσα το οφσάιντ, εφόσον υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία. Όταν σημειωθεί το γκολ ή όταν βγει η μπάλα άουτ, ο βοηθός σηκώνει τη σημαία για οφσάιντ, η φάση ελέγχεται στο Κέντρο Επιχειρήσεων και έτσι λαμβάνεται με ασφάλεια η σωστή απόφαση.
Επίσης αν μετά από τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι διαιτητής και VAR έχουν δει το ίδιο πράγμα ακόμα και για υποκειμενικές αποφάσεις, ο διαιτητής δεν χρειάζεται να πάει στο μόνιτορ για να τσεκάρει τη φάση. Κάτι τέτοιο έγινε στη φάση με το χέρι του Γκιγιέρμε στο ματς Ολυμπιακός-Κράσνονταρ.
Ο υπεύθυνος του VAR παρεμβαίνει μόνο όταν υπάρχει προφανές ή ξεκάθαρο λάθος στην αρχική απόφαση του διαιτητή. Μιλάει μαζί του στην ενδοσυνεννόηση, πρωτίστως για να βεβαιωθεί ότι ο διαιτητής έχει επίγνωση της φάσης και όχι να «διορθώσει» τη γνώμη του. Κυρίως, δηλαδή, για να διαπιστώσει αν όλα όσα φαίνονται στο σύστημα του VAR έχουν υποπέσει στην αντίληψή του.
Δείτε πότε και πώς θα γίνεται
Μέσω βίντεο η ΕΠΟ δείχνει στον κόσμο να καταλάβει τι είναι το περιβόητο VAR που από φέτος μπαίνει για τα καλά στην αθλητική μας ζωή.
Αναλυτικά η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αναφέρει: «Το VAR έρχεται! Το Video Assistant Referee αποτελεί τη νέα πραγματικότητα στη Διαιτησία και το ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς θα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του πρωταθλήματος της Super League 1.
Ας αρχίσουμε να το γνωρίζουμε καλύτερα, με τα εισαγωγικά video γραφικών και το αρχείο pdf που ακολουθούν».