Η Ολυμπιακή Φλόγα που άναψε στις 5 Αυγούστου στο στάδιο Μαρακανά έσβησε και οι Βραζιλιάνοι παρέδωσαν τη σκυτάλη στους Ιάπωνες, για τη διοργάνωση των 32ων Ολυμπιακών Αγώνων.
Η τελετή λήξης ξεκίνησε με μια θεματική ενότητα που περιλαμβάνει ένα συγκρότημα κρουστών και δεκάδες χορευτές ντυμένους τροπικά πουλιά να δημιουργούν εντυπωσιακά σχήματα μέσα στο Μαρακανά.
Φυσικά, το αποκορύφωμα των σχεδιασμών ήταν οι Ολυμπιακοί Κύκλοι στη θέα των οποίων οι θεατές ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.
Χιλιάδες μικροί φακοί συνόδευσαν έναν Βραζιλιάνο τραγουδιστή, ενώ ακολούθησε ο Εθνικός Ύμνος της χώρας από παιδική χορωδία με κατάληξη τον σχηματοσμό της σημαίας της Βραζιλίας στο δάπεδο του σταδίου.
Με την εκπληκτική Ρομπέρτα Σα να δίνει ρεσιτάλ χορού και τραγουδιού, ξεκίνησε και η παρέλαση των χωρών που πήραν μέρος με την χρυσή Ολυμπιονίκη Κατερίνα Στεφανίδη να μπαίνει πρώτη κρατώντας την ελληνική σημαία.
Ακολούθησαν οι υπόλοιποι σημαιοφόροι όλων των χωρών, ενώ ακολούθησαν οι αποστολές όλων των ομάδων. Οι Βραζιλιάνοι διοργανωτές καινοτόμησαν τοποθετώντας καθίσματα μέσα στο στάδιο για τους αθλητές όλων των χωρών.
Χορός, γέλια και τραγούδι από όλους σχεδόν τους αθλητές που πήραν μέρος στους Αγώνες και έδειξαν ότι το χάρηκαν με την ψυχή τους και απέδειξαν ότι ο ΑΘλητισμός είναι γιορτή.
Μπεντανκούρ: Αποκλεισμό από επτά αγωνιστικές ύστερα από ρατσιστικό σχόλιο στον συμπαίκτη του Σον
Οι τραγουδιστές που συνόδευαν με τους πολλούς και διάφορους ήχους από τη Βραζιλία εναλάσσονταν διαρκώς στην εξέδρα δίνοντας τον ρυθμό στους χιλιάδες αθλητές και θεατές που κατέκλυσαν το Μαρακανά για να δώσουν ένα πολύχρωμο και χαρούμενο τέλος στους 31ους Ολυμπιακούς.
Όλη η γιορτή να σημειώσουμε ότι πραγματοποιήθηκε υπό βροχή, αλλά η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν φάνηκε να ενοχλείται.
Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στον βραζιλιάνικο χορό «prego» που πρόσφατα χαρακτηρίστηκε ως αντικείμενο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Μετά τα παραδοσιακά τραγούδια και τους χορούς τα πράγματα άρχισαν να… σοβαρεύουν με ηλεκτρονική μουσική, την ώρα που η βροχή ολοένα και δυνάμωνε!
Αφότου έφυγαν από την κεντρική σκηνή οι σημαίες των χωρών, τη σκυτάλη πήρε ο Νορβηγός DJ Kygo, ενώ υπήρξε και μια σημαντική θεματική ενότητα με την τέχνη των ανθρώπων, με ζωγραφιές προϊστορικών ανθρώπων που έχουν βρεθεί στις κοιλάδες της Βραζιλίας και σχήματα από τη ζωή των αυτοχθόνων.
Στην συγκεκριμένη θεματική ενότητα με την τέχνη των ανθρώπων θέση πήρε και η δαντέλα ή αλλιώς στην Ελλάδα το γνωστό… σεμεδάκι.
Από τους Αγώνες της Αθήνας και μετά καθιερώθηκε να δίνονται στην τελετή λήξης και τα μετάλλια των νικητών της τελευταίας ημέρας. Αυτό έγινε και απόψε για τον Μαραθώνιο Ανδρών
Ακολούθησε ο Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας και η έπαρση της ελληνικής σημαίας δίπλα σε αυτές της Βραζιλίας και των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ ακολούθησε ο Ολυμπιακός Ύμνος και ο Ιαπωνικός προς τιμήν του Τόκιο που θα φιλοξενήσει τους 32ους Ολυμπιακούς Αγώνες σε 4 χρόνια, το 2020.
Φυσικά υπήρξε και μια ολιγόλεπτη παρουσίαση της μεγαλούπολης της Ιαπωνίας που θα πάρει τη σκυτάλη από το Ρίο ντε Τζανέιρο.
Εκπληκτική ήταν και η εμφάνιση του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε ως Σούπερ Μάριο, ο οποίος μέσω ενός σωλήνα μεταφέρθηκε υποτίθεται από το Τόκιο στο Ρίο για να φτάσει στην ώρα του!
Στη συνέχεια μίλησαν ο κ. Νουζμάν εκπροσωπώντας την οργανωτική επιτροπή του Ρίο και ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ.
“Είμαι ο πιο ευτυχής άνθρωπος στον κόσμο. Σας καλώ να γιορτάσουμε μαζί αυτή τη νίκη του αθλητισμού. Οι Αγώνες του Ρίο θα μείνουν για πάντα στη μνήμη των ανθρώπων. Πάντα πίστευα ότι το Ρίο ήταν έτοιμο. Είναι όμορφο αλλά μπορούσε να διοργανώσει και το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός στον κόσμο. Είναι ταυτόχρονα μια πανέμορφη πόλη και μπορεί να διοργανώνει μεγάλα αθλητικά γεγονότα.
Οι Αγώνες για το Ρίο ήταν μια πρόκληση. Μία πρόκληση η οποία στέφθηκε από επιτυχία. Είμαι περήφανος για τη χώρα. Είμαστε διαφορετικοί και αυτή η διαφορετικότητα μας κάνει τόσο διαφορετικούς. Όλοι οι Βραζιλιάνοι είμαστε ήρωες των Ολυμπιακών Αγώνων”, ανέφερε ο κ. Νουζμάν.
Από την πλευρά του ο κ. Μπαχ είπε: Τις τελευταίες 16 ημέρες η Βραζιλία φιλοξένησε τους Αγώνες σε μία δύσκολη περίοδο. Αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν μια γιορτή της διαφορετικότητας. Δημιούργησαν ενότητα πάνω σε αυτή τη διαφορετικότητα.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Οργανωτική Επιτροπή. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους εθελοντές. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εσάς τους αθλητές που δείξατε σε όλο τον κόσμο πως είναι να αγωνίζεστε κάτω από το ευ αγωνίζεσθε και στείλατε ένα μήνυμα ειρήνης σε όλο τον κόσμο.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ομάδα των προσφύγων που ενέπνευσε όλους μας. Θα είμαστε κοντά σας και μετά τους αγώνες” και αποχαιρέτησε το Ρίο ανακοινώνοντας το τέλος των Αγώνων.
Ακολούθησε το σβήσιμο της Ολυμπιακής Φλόγας με τη βοήθεια τεχνητής βροχής, διαδικασία με την οποία ολοκληρώθηκαν και τυπικά οι Ολυμπιακοί στη Βραζιλία.
Αυτό που έγινε στη συνέχεια ήταν καθαρά βραζιλιάνικο ξεφάντωμα με το πάρτι να θυμίζει έντονα καρναβάλι και χιλιάδες πυροτεχνήματα να φωτίζουν τον ουρανό.
Με παπούτσια που… αναβόσβηναν εμφανίστηκαν οι Βρετανοί!
Η πέμπτη καλύτερη συγκομιδή μεταλλίων της χώρας μας
Η ελληνική αποστολή, επιστρέφει με έξι μετάλλια στις αποσκευές της -τρία χρυσά μετάλλια, ένα ασημένιο και δύο χάλκινα- αλλά και σπουδαίες εμφανίσεις.
Πρώτη στο Στάδιο Μαρακανά η Κατερίνα Στεφανίδη με την ελληνική σημαία
Πρόκειται για την πέμπτη καλύτερη συγκομιδή μεταλλίων της χώρας μας στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.
Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα μετρά 50 μετάλλια στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα το 1896 ενώ ακολουθούν τα 16 μετάλλια της Αθήνας το 2004, τα 13 μετάλλια του Σίδνεϊ το 2000, τα 8 μετάλλια της Ατλάντα το 1996 και φυσικά τα 6 μετάλλια του Ρίο το 2016.
Στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο, η Ελλάδα πανηγύρισε τη διπλή επιτυχία της Άννας Κορακάκη στην σκοποβολή με ένα χρυσό και ένα χάλκινο μετάλλιο, το χρυσό μετάλλιο στον τελικό των κρίκων από τον Λευτέρη Πετρούνια, το χρυσό της Κατερίνας Στεφανίδη στον τελικό του επί κοντώ, το εμβληματικό ασημένιο του Σπύρου Γιαννιώτη στα 10 χλμ. ανοιχτής θάλασσας, αλλά και το χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησαν οι Τάκης Μάντης και Παύλος Καγιαλής στα 470 της ιστιοπλοΐας.