Δεν είναι μόνο οι 1.400 αθλητές που κινδυνεύουν να αρρωστήσουν, όταν θα συμμετέχουν στα υδάτινα σπορ. Η κατάσταση είναι τραγική και για τους τουρίστες που θα βάλουν σε κίνδυνο την υγεία τους στις «χρυσές» παραλίες της Κοπακαμπάνα και της Ιπανέμα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων που διεκπεραιώθηκαν από το εν λόγω πρακτορείο ειδήσεων.
Μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της έρευνας, οι αθλητές έχουν αρχίσει να παίρνουν τις προφυλάξεις τους. Λαμβάνουν αντιβιοτικά, τα οποία όμως τους προστατεύουν από τα βακτήρια και όχι από τους ιούς. Βρέθηκαν στελέχη μολυσματικών αδενοϊών -σε κυτταροκαλλιέργειες και επαληθευμένα από τα πρωτόκολλα μοριακής βιολογίας- στο 90% των υδάτων διαφόρων περιοχών που αναλύθηκαν κατά τη διάρκεια των 16 μηνών της έρευνας. «Πρόκειται για ένα απίστευτα μεγάλο ποσοστό», δήλωσε η Βαλερί Χάργουντ, πρόεδρος του Τμήματος της Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα. «Αυτά τα ποσοστά παθογόνων ιών για τον άνθρωπο δεν είναι γνωστά στα νερά των Ηνωμένων Πολιτειών. Ποτέ δεν θα τα δούμε, γιατί επεξεργαζόμαστε τα απόβλητά μας. Για το λόγο αυτό δεν παρατηρείται ποτέ».
Το κόστος
Nations League: Αυτοί είναι οι υποψήφιοι αντίπαλοι της Ελλάδας στα πλέι οφ
Κι όλα αυτά, ενώ άρχισε η γκρίνια για το κόστος των Αγώνων. Χρυσάφι θα κοστίσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στους Βραζιλιάνους.
Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, ο αρχικός προϋπολογισμός για τη διοργάνωση ανερχόταν στα 7,6 δισεκατομμύρια ευρώ, ωστόσο, αυτό το ποσόν θα ανέβει στα ύψη. Οι τελευταίοι υπολογισμοί αναφέρουν πως θα υπάρξει αύξηση 35% στο μπάτζετ, με το τελικό κόστος να φτάνει στα 10,6 δισεκατομμύρια ευρώ και πάντα υπαρκτό τον κίνδυνο να αυξηθεί κι άλλο. Εκατομμύρια πολιτών έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους και θεωρούν καταστροφή για την ήδη επιβαρυμένη οικονομία της χώρας τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου