Δώδεκα ιστορίες, τρεις για κάθε εποχή. Στη Θεσσαλονίκη. Στους δρόμους ή την αύρα. Ή τη νοσταλγία της. Με τα τοπόσημά της πανταχού παρόντα, που αναδύουν μνήμες, μυρωδιές, εικόνες. Πρωταγωνιστούν άνθρωποι της πόλης, απλοί, καθημερινοί, από εκείνους που αποκαλείς ανώνυμους, λες και δεν έχουν όνομα.
Ηρωες, που μιλούν απλά και συχνά χαμηλόφωνα, μας παρουσιάζουν τις σκέψεις τους αφήνοντας την αίσθηση ότι περισσότερο φιλοσοφούν πάνω στα δεδομένα της ζωής τους. Μιας ζωής που οι ίδιοι δεν μπορούν να καθορίσουν, αφού οι συνθήκες γύρω τους έχουν αποφασίσει προ πολλού κι έχουν καθορίσει το πλαίσιο των κινήσεών τους. Τι απομένει, λοιπόν, στη δική τους βούληση; Εδώ ακριβώς έγκειται και το περιεχόμενο της πλοκής των διηγημάτων αυτών. Μέσα σε μια πόλη που γιγαντώνεται γύρω τους χωρίς να αφήνει τα περιθώρια να απλώσουν τις ελπίδες τους, ίσως η συμφιλίωση με την κατάσταση να είναι η επιλογή που τουλάχιστον αφήνει μια γαλήνη στην ψυχή. Ισως το βλέμμα που ρίχνουν στον άνθρωπο δίπλα τους (όσο μπορούν και αντέχουν) να είναι η παρέμβαση των ηρώων σ’ αυτό το πλέγμα της αδικίας και της ανισότητας που ζουν και αναπνέουν.
Ζωές που αναπλαισιώνουν, μέσα από τις πρωτοπρόσωπες ή τριτοπρόσωπες μικροαφηγήσεις τους, την προσέγγισή τους στα γεγονότα και τα συναισθήματά τους, εντοπίζοντας ή αναγνωρίζοντας κομμάτια του εαυτού ή της ζωής του που κρύβονταν επαρκώς. Ετσι αντιμετωπίζονται απώλειες προσωπικές, έτσι και μια επώδυνη αναδρομή της μνήμης σε άλλες μακρινές καταστροφές και σε άλλα ξεριζώματα από αγαπημένες πατρίδες.
Τέτοιες επιλογές και παρεμβάσεις διαμορφώνουν μια αισιόδοξη οπτική στους ήρωες, αν και έχουν να αντιπαλέψουν με αντίξοες συνθήκες και με εφόδιο τα πενιχρά τους υλικά μέσα, με αξίες όμως που διασώζουν στο βάθος του εαυτού τους. Δώδεκα ιστορίες, δώδεκα ανατρεπτικές διηγήσεις, μία για κάθε μήνα του χρόνου. Ενα οδοιπορικό αναμνήσεων και σχολιασμού των κοινωνικών θεμάτων που βιώνει η σύγχρονη ελληνική κοινωνία από την περίοδο της Κατοχής μέχρι σήμερα. Μελαγχολία, έρωτες, προσωπικά διλήμματα, οικογενειακές σχέσεις, ιδιότυπες φιλίες, ο φόβος του θανάτου και η νίκη της ζωής. Οσα υφαίνουν τις ανθρώπινες σχέσεις αναδεικνύονται ανεπιτήδευτα από τη συμπαγή και αυθεντική γραφή που χαρακτηρίζει τη συγγραφέα σε όλα τα έργα της.
Καβάλα: Νέα εντυπωσιακά ευρήματα στους Φιλίππους - Στο φως εντοιχισμένο άγαλμα [εικόνες]
Προσπαθεί να προβάλει την εσωτερική δύναμη των ανθρώπων με ηχηρό μήνυμα αισιοδοξίας και συγκινεί με την αμεσότητα και τον εύρυθμο παλμό του λόγου της, τη λιτότητα των περιγραφών και το πλούσιο ηχόχρωμα της αναπαράστασης του εσωτερικού κόσμου των προσώπων που επιλέγει να αναδείξει. Κάπου ανάμεσα στις ιστορίες των προσώπων αυτών θα αναγνωρίσετε κομμάτια και της δικής σας ιστορίας. Θα ανακαλύψετε και όσα, αιφνίδια, μας αποκαλύπτει η ίδια η ζωή, τις κρυφές συγχορδίες των πραγμάτων. Το μαγικό είναι πως ταξιδεύεις κι εσύ μαζί, και βρίσκεις και τον δικό σου εαυτό κάπου κρυμμένο σε αυτές τις ιστορίες.
WHO IS WHO
Η Κατερίνα Τζαβάρα γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη, περνώντας μεγάλα διαστήματα της ζωής της και στην Αθήνα, όπου έχει δημιουργήσει μια δεύτερη οικογένεια φίλων και συνεργατών. Είναι διά βίου φοιτήτρια στο ΑΠΘ, αφού εκεί σπούδασε Παιδαγωγικά και Δημιουργική Γραφή στην Εκπαίδευση, ειδικεύτηκε στο αντικείμενο της Φυσικής Δραστηριότητας και Ποιότητας Ζωής για παιδιά, και συνεχίζει με τη Μουσειοπαιδαγωγική. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη μελέτη της διδακτικής της Τέχνης και της Φιλαναγνωσίας στο σχολείο.
Εργάστηκε στην ιδιωτική και δημόσια Εκπαίδευση σε θέσεις διδακτικές και διοικητικές από το 1998. Διετέλεσε υπεύθυνη σε Λέσχες Δημιουργικής Εκφρασης και Γραφής για παιδιά και ιδιωτικούς φορείς Πολιτισμού της πόλης. Αναζητά πάντα νέες γνώσεις και γι’ αυτό συμμετέχει σε διεθνή και πανελλήνια συνέδρια για την Εκπαίδευση, επιμορφώσεις και εργαστήρια, σε Ελλάδα και Κύπρο.
Αρθρογραφεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά με θέματα εκπαιδευτικού και κοινωνικού περιεχομένου. Είναι μέλος του Ελληνικού Τμήματος της IBBY – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, της ΕΕΠΕΚ και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. Από το 2019 εργάζεται στα Εκπαιδευτικά Προγράμματα γνωστού μουσείου της Θεσσαλονίκης. Από τις εκδόσεις Διάπλους έχουν εκδοθεί 24 βιβλία της (βιβλία γνώσεων και παιδικής λογοτεχνίας) για παιδιά και εκπαιδευτικούς. Οι «Δώδεκα ιστορίες που γεννήθηκαν στη Θεσσαλονίκη» είναι η πρώτη συγγραφική της απόπειρα στη λογοτεχνία για ενηλίκους.
Ειδήσεις σήμερα
Κολωνός: Απολογείται σήμερα ενώπιον της ανακρίτριας η μητέρα της 12χρονης