Τι λέει η Βάσια για τη Βάσια;
Μου αρέσει να ασχολούμαι με πάρα πολλά πράγματα, να επενδύω στον εαυτό μου, στο διάβασμα, στην καλλιτεχνία και στους άλλους. Μου αρέσει να βοηθάω τους άλλους και να τους βελτιώνω.
Θέλω με αυτούς που συναναστρέφομαι να μπορούμε να πλέουμε στα ίδια μήκη κύματος.
Γιατί επέλεξες τη Φρίντα Κάλο;
Μου αρέσει πολύ η ιστορία της. Το πώς επιβίωσε. Ξεκίνησα να κάνω τη Φρίντα στην καραντίνα σε ένα πολύπτυχο πίνακα 170×190.Δεν περίμενα ότι θα βγει τόσο μεγάλος. Στην αρχή συνέθεσα κάποια ξύλα, ό,τι ήταν να κάψω στο τζάκι. Στο σπίτι συνήθως έρχονται οι φίλοι και λέμε τι θα κάψουμε σήμερα; (γέλια).
Άρα είσαι από τους ανθρώπους που η καραντίνα τους βοήθησε
Ναι, γίναμε πολύ δημιουργικοί. Είχα καιρό να ζωγραφίσω. Σίγουρα βέβαια η καραντίνα μας πήγε λίγο πίσω, αλλά δε μασάμε.
Από τι υλικά φτιάχτηκε ο συγκεκριμένος πίνακας; Πόσο καιρό σου πήρε;
Τα υλικά του είναι τέμπερα, ακριλικό, λαδομπογιά, μανό, στατικό για το μανό, γιατί μες στην καραντίνα δεν ήταν τίποτα ανοιχτό για να αγοράσω. Κυρομπογιά, κάρβουνο και μαρκαδόρος. Χρειάστηκα οκτώ μήνες.
ΤΙ ΔΙΑΒΑΣΑ
Γιατί ονόμασες την έκθεση «Φρίκη»;
Την ιδέα μου την έδωσε η συνάδελφος και φωτογράφος Francesca Kal, μες στην καραντίνα. Eίχα φτιάξει τη Φρίντα Κάλο, της το δείχνω και μου λέει «αυτή δεν έιναι η Φρίντα Κάλο, είναι η Φρίκη Κάλο» (γέλια).
Βάσια γιατί ζωγραφίζεις;
Μου αρέσει να ζωγραφίζω όταν έχω ένα έναυσμα ή κάποιο άτομο που μου δίνει ιδέα να φτιάξω κάτι. Έτσι ξεκίνησα με τη Φρίντα. Για την έκθεση έκανα 5 διαφορετικές εκδοχές της Φρίντα. Η Φρίντα Superman, η Φρίντα Wonderwoman και Batman. Η Φρίντα μαύρη. Η Φρίντα δυναμική και ελεύθερη. Ζωγραφίζω πάντα με μουσική. Εμπνέομαι με Spice Girls και Backstreet Boys και ύστερα περνάω και στον Elvis Presley.
Στο σημείωμά σου για την έκθεση διαβάσαμε ότι έδωσες στη Φρίντα και γενικότερα στη γυναίκα την εκδοχή που τη θέλει ατίθαση, ερωτική, ορμητική και ελεύθερη. Εσύ νιώθεις κάτι από όλα αυτά;
Νιώθω ότι είμαι όλα αυτά.
Πιστεύεις κάθε γυναίκα πρέπει να νιώθει έτσι;
Κάθε γυναίκα θα πρέπει να θέλει να είναι έτσι. Πολλές γυναίκες καταπιέζονται, μπαίνουν σε καλούπια. Άλλα ήθελαν να κάνουν και άλλα κάνουν. Άλλα θα ήθελαν να αποκτήσουν και άλλα ζουν.
Θα λέγαμε ότι η έκθεσή σου είναι αφιερωμένη στη Φρίντα Κάλο, αλλά και στις γυναίκες γενικότερα. Δυστυχώς έχουμε γίνει μάρτυρες πολλών γυναικοκτονιών τον τελευταίο καιρό
Υπήρχαν πίνακες με αυτό το θέμα. Στον έναν πίνακα που είναι η Ποκαχόντας και η κακιά φρίκη, έχω κάνει δύο κόσμους. Άρεσε σε πολλούς. Σε μένα όχι τόσο γιατί θεώρησα ότι τον βιάστηκα επειδή έγινε τελευταία στιγμή. Ο πίνακας αυτός είναι ζωγραφισμένος σε προσκέφαλο κρεβατιού. Όλως τυχαίως και η Φρίντα Κάλο ήταν σε κρεβάτι, οπότε το συνδύασα έτσι. Είναι λοιπόν δύο κόσμοι. Ο κακός κόσμος και η Ποκαχόντας ο καλός κόσμος, ο αγαθός. Αυτό δείχνει ότι χρειαζόμαστε και το καλό και το κακό. Το κακό μας κάνει να γινόμαστε καλύτεροι.
Πριν καταλήξω σε αυτό είχα σκεφτεί να κάνω έναν πίνακα με τις γυναίκες που δολοφονήθηκαν, με χαρτιά από εφημερίδες. Αλλά σκέφτηκα ότι αυτές οι κοπέλες πρέπει να ησυχάσουν.
Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Γεωργία Δρακάκη, η οποία ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της έκθεσής μου. Για τρεις μέρες που διήρκησε η έκθεση ερχόταν ντυμένη Φρίντα Κάλο. Νομίζω ότι η Φρίντα είναι το alter ego της Γεωργίας.
Έχεις κερδίσει και έναν διαγωνισμό που διοργάνωσε η Lacta;
Ναι, το 2003 συμμετείχα σε μία ομαδική έκθεση που πήραν μέρος 100 άτομα. Μπήκα στους 50 επικρατέστερους και κέρδισα το 4ο βραβείο. Το θέμα ήταν η αγάπη στο κέντρο της πόλης, κι εγώ είχα επιλέξει το Λας Βέγκας.
Βάσια ασχολείσαι και με τη μουσική;
Ναι. Είναι από τις βασικές μου ιδιότητες. Ασχολούμαι 10 χρόνια με τη μουσική. Είμαι, dj, vocalist και ραδιοφωνική παραγωγός. Έχω κάνει κάποια κομμάτια, το ένα είχε βγει από τη Minos Emi και έπαιζε στα «Κλεμμένα όνειρα». Κάποια έπαιζαν στο ραδιόφωνο. Έχω συνεργαστεί επίσης με τον Λάκη Παπαδόπουλο, είχαμε τραγουδήσει μαζί στον Σταυρό του Νότου. Τώρα ετοιμάζουμε κάποια κομμάτια με τον Nick Mason, τη Magda Kay και τον Παντελή Τσάντο, Afro House, Tech House και Spiritual ρεύματα.
Από ό,τι ξέρω όμως ασχολείσαι και με το θέατρο
Ναι, συνεργάστηκα δύο χρόνια με την Ελένη Γερασιμίδου στο θεατρικό εργαστήρι της, το «Από Κοινού» και τώρα είμαι στη Θεατρική Ομάδα του Γιώργου Ματαράγκα.
Θα μου πεις τρία πράγματα στα οποία λες ναι τρία πράγματα στα οποία λες όχι;
Ναι στην ελευθερία της έκφρασης, ναι στις υγιείς σχέσεις και ναι σε οτιδήποτε μου κατέβει στο κεφάλι και θέλω να το κάνω. Και επίσης, στους ανθρώπους που διεκδικούν και κάνουν αυτά που γουστάρουν χωρίς να λογαριάζουν τις συνέπειες. Πρέπει να ξεπερνάμε τα όρια και τα τείχη.
Λέω όχι στην κακογουστιά, όχι σε αυτούς που δεν πλένονται και όχι στην κακία.