Με βασική επιδίωξη την ανάδειξη της μεγάλης θεατρικής παράδοσης και της σύγχρονης δημιουργίας των βαλκανικών χωρών πάνω στο αρχαίο δράμα, διοργανώνεται από αύριο και ως τις 7 Ιουλίου στο Θέατρο Αττικού Άλσους «Κατίνα Παξινού» το «Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος/Interbalkan Festival of Ancient Drama». Πρόκειται για έναν νέο διεθνή καλλιτεχνικό θεσμό που ιδρύθηκε από την Περιφέρεια Αττικής, με εμπνευστή τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, σε εκτέλεση της τότε αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Μαίρης Βιδάλη και καθιερώνεται από φέτος σε ετήσια βάση.
Ωστόσο, συστήθηκε στο ελληνικό κοινό το περσινό καλοκαίρι με το συνέδριο «Το Αρχαίο Δράμα ως Διαχρονική Πηγή Εμπνευσης και Δημιουργίας», στο οποίο συμμετείχαν κορυφαίες προσωπικότητες του θεάτρου από την περιοχή των Βαλκανίων.
ΤΙ ΔΙΑΒΑΣΑ
Στόχος του φεστιβάλ είναι η άοκνη συνεργασία και η σταθερή παρουσία στη χώρα μας καλλιτεχνών, θεσμών και σχημάτων από τα Βαλκάνια, που εργάζονται σε υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο, εστιάζοντας στο αρχαίο δράμα και την έρευνα γύρω από αυτό, υπογραμμίζει στο σημείωμά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Αρης Ασπρούλης.
Για το λόγο αυτόν, η ανασκαφή όλου του φάσματος της δημιουργίας που απαντάται στο θεατρικό παλίμψηστο της βαλκανικής χερσονήσου -από τις παραδοσιακές θεσμικές θεατρικές δυνάμεις έως τις νέες καλλιτεχνικές τάσεις που αναζητούν καινούργιες δραματουργικές και αισθητικές φόρμες- αποτελεί προτεραιότητα.
Αυτό το καλοκαίρι το φεστιβάλ ξεκινάει με ένα τετραήμερο παραστάσεων διεθνών και ελληνικών συμμετοχών, που παρουσιάζονται στο Θέατρο Αττικού Αλσους «Κατίνα Παξινού» από τις 4 έως τις 7 Ιουλίου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
- Στις 4 Ιουλίου παρουσιάζονται οι «Ευμενίδες» Αισχύλου, στη νέα μετάφραση του Λέανδρου Πολενάκη και σε σκηνοθεσία του Νίκου Χατζηπαπά από τη Helix Theatre. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Ειρήνη Γρέκα, Δημήτρης Τσολάκης, Βασίλης Μπατσακούτσας, Βερόνικα Αργέντζη. Φιλική συμμετοχή στο ρόλο του Ειδώλου της Κλυταιμνήστρας η Μαίρη Βιδάλη.
- Στις 5 Ιουλίου η παράσταση «A Trojan Woman» αποτελεί μια σύγχρονη απόδοση των «Τρωάδων» του Ευριπίδη σε διασκευή Sara Farrington και συσκηνοθεσία Ana Veselic και Meghan Finn. Πρωταγωνιστεί το ανερχόμενο αστέρι του ανεξάρτητου αλβανικού σινεμά Drita Kabashi (πρωταγωνίστρια της πολυβραβευμένης αλβανικής ταινίας «A Cup of Coffee and New Shoes On» σε σκηνοθεσία Gentian Koçi – επίσημη πρόταση συμμετοχής της Αλβανίας στα τελευταία Οσκαρ στην κατηγορία Ξενόγλωσσης Ταινίας). Η Drita Kabashi ερμηνεύει κάθε γυναίκα με διαφορετική εμπειρία του πολέμου, από διαφορετικές οπτικές γωνίες, με άλλο ερμηνευτικό στιλ απόδοσης και σε διαφορετικούς τόνους. Κάθε μία από τους τέσσερις ηρωίδες που θα ερμηνεύσει θα συνοδεύεται και από ξεχωριστό μουσικό μοτίβο.
- Στις 6 Ιουλίου η «Εκάβη» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Ενκε Φεζολάρι, από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο της Σκόδρας Migjeni υπό την αιγίδα της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα. Για πρώτη φορά στην Αλβανία ανέβηκε φέτος στο ιστορικό Θέατρο Migjeni της πόλης Σκόδρας, που αποτελεί ένα από τα πρώτα Θέατρα της Αλβανίας, η «Εκάβη» του Ευριπίδη σε μετάφραση της Ελεάνας Ζιάκου και σε σκηνοθεσία του Ενκε Φεζολάρι. Σε αυτή την τελετουργική βαλκανική ωμοφαγία, ο Ενκε Φεζολάρι και η ομάδα του μας καλούν να μεταλάβουμε τον ευριπίδειο λόγο μέσα από τη δική τους ανθρώπινη ματιά, τα δικά τους έθιμα και χαρακτηριστικά, με όχημα την παράδοση του Βορρά της Αλβανίας. Τραγουδά επί σκηνής η Rezarta Smaja με τη συνοδεία του Bledi Doci.
- Στις 7 Ιουλίου «Η εκδίκηση της Μελιτώς», τραγωδία σε κείμενο και σκηνοθεσία Χριστόφορου Χριστοφή και μουσική Νίκου Ξανθούλη. Η Μελιτώ, δεύτερη σύζυγος του Ευριπίδη, είχε τη φήμη πως τον εγκατέλειψε και μάλιστα αφού τον απατούσε, πολύ πιθανόν με κάποιον δούλο, μέσα στο ίδιο τους το σπίτι.
Τιμώμενο πρόσωπο της φετινής διοργάνωσης ο συγγραφέας, ποιητής και μεταφραστής Λέανδρος Πολενάκης.