Ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών του Αιγαίου, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, το Σπουδαστήριο Πολεοδομικών Ερευνών της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το Εργαστήριο Διδακτικής Μαθηματικών και Τεχνολογιών Μάθησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, παρουσίασε χθες στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος την ψηφιακή πλατφόρμα «Τα καΐκια και η Ναυπηγική Τέχνη στη Νεότερη Πολιτιστική Κληρονομιά» (https://woodenboats.gr/).
Για διάσωση
Η πλατφόρμα αναδεικνύει την αναγκαιότητα να διασωθούν τα ξύλινα καΐκια, φωτίζει την ιστορία της ναυτοσύνης και φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα πεδίο, μια δυναμική παρέμβαση ώστε να διασωθεί η ξυλοναυπηγική στην Ελλάδα και να διακοπεί η επιδοτούμενη καταστροφή των αλιευτικών καϊκιών. Στα ενδιαφέροντα νέα που ακούστηκαν χθες και περιλαμβάνονται στο «μενού» της πλατφόρμας ως ξεχωριστός τομέας είναι η ίδρυση του Μουσείου Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών του Αιγαίου στη Σάμο το καλοκαίρι του 2023!
Οπως σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη στο χαιρετισμό της, «η διάσωση της τέχνης και της παράδοσης της ξυλοναυπηγικής και η αναγέννησή της μέσα σε ένα εκσυγχρονιστικό πλαίσιο αποτελεί προτεραιότητα για το ΥΠΠΟΑ, καθώς η συγκεκριμένη τέχνη είναι άμεσα συνυφασμένη με την ελληνική πολιτιστική ταυτότητα». Οπως είπε, τα τελευταία 25 χρόνια έχουν χαθεί περίπου 11.000 σκάφη, πολλά από τα οποία αποτελούσαν μνημεία της λαϊκής παραδοσιακής ναυπηγικής.
«Θέλουμε αυτή η καταστροφική πορεία να ανακοπεί», ξεκαθάρισε η κ. Μενδώνη και επεσήμανε πως την τρέχουσα χρονιά έχει ξεκινήσει και η διαδικασία για την εγγραφή της Ξυλοναυπηγικής Τέχνης στους Διεθνείς Καταλόγους της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.
Δημήτρης Στεφανάκης στον ΕΤ: Μέρες που έχτισε και γκρέμισε η Ιστορία
Η γενική γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστιάνα Καλογήρου εξέφρασε τα συγχαρητήριά της για αυτή τη δημιουργία της πλατφόρμας.
Στη συνέχεια, πήρε το λόγο ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μουσείου Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών του Αιγαίου Κώστας Δαμιανίδης και παρουσίασε τους τέσσερις στόχους και τους τομείς όπου αναπτύσσεται η πλατφόρμα.
Αϋλη πολιτιστική κληρονομιά
Αρχικά μέσω του site γίνεται η προβολή και η διεπιστημονική τεκμηρίωση της ναυπηγικής παράδοσης ως αϋλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Η πλατφόρμα προβάλλει με κάθε τρόπο την αξία της διάσωσης της ξυλοναυπηγικής στην Ελλάδα. Ο δεύτερος και ο τρίτος στόχος είναι «η δημιουργία νέου υλικού υποστήριξης για την εγγραφή της ξυλοναυπηγικής τέχνης στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO» και «η διακοπή της καταστροφής των αλιευτικών καϊκιών» αντίστοιχα. Σε αυτό το σημείο ο κ. Δαμιανίδης τόνισε: «Θεωρούμε απαράδεκτη και ανασταλτική αντίφαση το γεγονός ότι η Ελλάδα θέλει να εγγράψει την ξυλοναυπηγική στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και παράλληλα συνεχίζει να επιδοτεί, σαν χώρα, την καταστροφή των καϊκιών που είναι δημιουργήματα αυτής της κληρονομιάς». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τέταρτος στόχος που είναι «η υποστήριξη της παραδοσιακής ξυλοναυπηγικής δραστηριότητας».
Συγκεκριμένα, η ξυλοναυπηγική είναι μια από τις κορυφαίες τέχνες της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που έχει παραμείνει ζωντανή μέχρι σήμερα στους ταρσανάδες και γι’ αυτό θα πρέπει να υποστηριχθεί για να περάσει στις νέες γενιές, οι οποίες θα ακολουθήσουν την ιστορική δραστηριότητα. Ωστόσο -όπως ο ίδιος ο κ. Δαμιανίδης τονίζει στον «Ε.Τ.» σε σύντομη επικοινωνία μαζί του- προκύπτει το ερώτημα «πώς γίνεται να υποστηρίξεις τη ναυπηγική τέχνη όταν το δημιούργημά σου θα καταστραφεί», κρούοντας το κώδωνα του κινδύνου στους αρμόδιους φορείς!
Ειδήσεις σήμερα
Οδηγός κινηματογράφου «Ε.Τ.»: Διαφορετικοί κόσμοι στην οθόνη [trailer]
Το χειρόγραφο ευαγγέλιο επέστρεψε μετά από 105 χρόνια στη Δράμα – Η ιστορία της αρπαγής του
Μπραντ Πιτ: Αποκάλυψε ποιοι θεωρεί ότι είναι οι ομορφότεροι άνδρες στον κόσμο