Ο σπουδαίος λαϊκός τραγουδιστής, με τη μοναδική προσωπικότητα που δεν αποχωρίστηκε ποτέ τις μακριές χαρακτηριστικές φαβορίτες του, έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα του Σαββάτου, σε ηλικία 85 ετών, στο Νοσοκομείο Ασκληπιείο της Βούλας, όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα έπειτα από ραγδαία επιδείνωση της υγείας του. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έδινε μάχη με τον καρκίνο. Η κηδεία του θα γίνει με δημοτική δαπάνη του Δήμου Ζωγράφου, καθώς ο τραγουδιστής ήταν παλιός Ζωγραφιώτης και δημοτικός σύμβουλος.
Αναλυτικά η ανακοίνωση
O Δήμαρχος Ζωγράφου, Βασίλης Θώδας, εκφράζει τη μεγάλη του θλίψη για την απώλεια του κορυφαίου Έλληνα τραγουδιστή Σταμάτη Κόκκοτα. Ο εκλιπών είναι παλιός Ζωγραφιώτης αλλά και παλιός Δημοτικός Σύμβουλος και η προσφορά του στην πολιτιστική και καλλιτεχνική ζωή της Ελλάδας είναι ανεκτίμητη. Με την ξεχωριστή φωνή και τα υπέροχα τραγούδια του έκανε τη ζωή όλων ομορφότερη και μας συντρόφευε μουσικά για πάρα πολλά χρόνια.
Η κηδεία του Σταμάτη Κόκοτα μετά από πρόταση του Δημάρχου Βασίλη Θώδα και έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα γίνει με δημοτική δαπάνη, στον Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου & Ελένης του Δημοτικού Κοιμητηρίου Ζωγράφου, την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022, στις 12:30 μ.μ.
Οι διάσημες φαβορίτες
Ο Σταμάτης Κόκοτας δεν ξύρισε ποτέ τις φαβορίτες του, ακόμα και όταν εταιρία με ξυραφάκια τού πρόσφερε ένα πολύ μεγάλο τότε ποσόν για να τις ξυρίσει σε διαφημιστικό σποτ, μπροστά στην κάμερα. «Είναι αλήθεια», είχε πει όταν ρωτήθηκε σχετικά ο Σταμάτης Κόκοτας. «Μου έδιναν 50 εκατομμύρια δραχμές, ήταν πολλά λεφτά τότε, αλλά τους είπα “σας ευχαριστώ πολύ, αλλά χτυπήσατε λάθος πόρτα”».
Ο σπουδαίος ερμηνευτής άφησε πίσω του σημαντική παρακαταθήκη τα τραγούδια του, ανάμεσα στα οποία το «Ονειρο απατηλό», «Γιε μου», «Μη μου χτυπάς τα μεσάνυχτα την πόρτα», «Πες πως μ’ αντάμωσες», «Να ’χα τα χρόνια σου», «Δεν το μπορείς», «Ο τρελός», «Ενα μεσημέρι», «Στου Οθωνα τα χρόνια» και τόσα άλλα που αγαπήθηκαν από γενιές Ελλήνων και Ελληνίδων και έμειναν διαχρονικά.
Στη δισκογραφική του παρουσία κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1960 και του 1970, οπότε και η καριέρα του απογειώθηκε, συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους Ελληνες συνθέτες της εποχής.
Σπουδαίες συνεργασίες
Μεταξύ αυτών, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Δήμος Μούτσης, ο Απόστολος Καλδάρας, ο Γιώργος Χατζηνάσιος, ο Γιάννης Σπανός, ο Γιώργος Ζαμπέτας.
ΤΙ ΔΙΑΒΑΣΑ
Με τον Ξαρχάκο γνωρίστηκαν στη Γαλλία, όπου είχε πάει για σπουδές στην Ιατρική. «Πήγα στο Παρίσι να σπουδάσω Ιατρική, όπως ήθελε η οικογένεια, όμως εκεί άρχισα το τραγούδι σε καμπαρέ», είχε πει ο ίδιος πριν από πολλά χρόνια.
Και ενώ ανοιγόταν μια λαμπρή καριέρα στην Ευρώπη, γνώρισε τον συνθέτη, που σημάδεψε την καριέρα του. Ο Ξαρχάκος ήταν αυτός που τον έπεισε να επιστρέψει στη χώρα μας και τον σύστησε στο ελληνικό κοινό.
«Χρωστάω πάρα πολλά στον Ξαρχάκο, διότι εκείνος ανακάλυψε τον Κόκοτα, εκείνος με παρουσίασε στο ελληνικό κοινό κι εγώ κατάφερα και στάθηκα», είχε δηλώσει ο ίδιος.
Το τραγούδι που τον έκανε γνωστό ήταν το «Ενα μεσημέρι» και το «Με τι καρδιά να σε αποχαιρετήσω» του Σταύρου Ξαρχάκου το 1966, ενώ ταυτόχρονα βγήκε στους κινηματογράφους η ταινία «Διπλοπενιές», στην οποία είχε ένα μικρό ρόλο. Κάπως έτσι άρχισε να ξετυλίγεται και ο μύθος του στη νυχτερινή Αθήνα.
Την επόμενη χρονιά (1967) ηχογράφησε το «Ονειρο απατηλό», σε στίχους της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου και μουσική του Απόστολου Καλδάρα. «Υπήρχαν σεζόν που ο κόσμος στεκόταν ουρές, 300 και 500 μέτρα μέσα στο κρύο, για να μπει στο μαγαζί όπου τραγουδούσα, στο κέντρο της Αθήνας, και να ακούσει το “Oνειρο απατηλό”», θυμόταν ο ίδιος. Ο Σταμάτης Κόκοτας ήταν πλέον σταρ. Eβγαινε στο δρόμο και πίσω του μαζεύονταν χίλια άτομα. «Είχα τη μεγαλύτερη ακτινοβολία που μπορεί να ’χει άνθρωπος», θα πει ο ίδιος.
Γεννήθηκε στις 23 Μαρτίου του 1937, στο μαιευτήριο «Μαρίκα Ηλιάδη» και μεγάλωσε στο κέντρο της Αθήνας, όπως έχει αφηγηθεί ο ίδιος τη ζωή του. «Κοντά στην οδό Σόλωνος, τότε που μπορούσες ακόμη να τρέξεις με τα ποδηλατάκια στους δρόμους, να παίξεις χωρίς φόβο, να πας ωραίες βόλτες χωρίς όλα αυτά τα αυτοκίνητα στους δρόμους.
Hμασταν μεγάλη οικογένεια -τρία αγόρια, τρία κορίτσια-, ο πατέρας γιατρός, τον οποίο έχασα όσο ήμουν ακόμα μικρό παιδί. Μεγάλωσα σωστά, με πολύ καλούς τρόπους, σε σωστή οικογένεια, με μία χρυσή μάνα. Από τότε που μεγάλωνα μάθαινα από τους γονείς και τ’ αδέλφια μου το σωστό. Αυτό ακολούθησα στην πορεία της ζωής μου».
Η πρώτη Τζάγκουαρ
Παράλληλα με την επιτυχία ήρθε και η μεγάλη του αγάπη για την ταχύτητα και τους αυτοκινητικούς αγώνες. Eκανε αναβάσεις στην Πάρνηθα. Eφερε στην Ελλάδα την πρώτη Τζάγκουαρ που του κόστισε τότε ένα εκατομμύριο τετρακόσιες χιλιάδες και έκτοτε έγινε συλλέκτης αυτοκινήτων και έργων Τέχνης. Η μεγάλη του αδυναμία είναι οι αντίκες.
Μεγάλα ονόματα και σταρ της εποχής γνώρισαν, συνομίλησαν και διασκέδασαν με τον Σταμάτη Κόκοτα. Αλεν Ντελόν, Αλέξης Μινωτής, Τζέιμς Κόμπερν, Μελίνα, Βίλι Μπραντ, Φερεντς Πούσκας, Αλίκη, Γιάννης Ρίτσος, Αντονι Κουίν είναι κάποια από αυτά. Στο Παρίσι είχε γνωρίσει και την Μπριζίτ Μπαρντό και τη Ρόμι Σνάιντερ.
Η επαφή του Σταμάτη Κόκοτα με τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη έγινε το 1964, όταν ο Κόκοτας ηχογράφησε στη Γαλλία το «Στρώσε το στρώμα σου για δυο», παίζοντας μάλιστα ο ίδιος μπουζούκι. Το τραγούδι κυκλοφόρησε σε δίσκο 45 στροφών στη Γαλλία. Εκείνη την εποχή, λίγο μετά την επιστροφή του ερμηνευτή στην Ελλάδα, Θεοδωράκης και Κόκοτας ξεκίνησαν πρόβες για να ηχογραφήσουν τα τραγούδια από το θεατρικό έργο «Ενας όμηρος». Οι πρόβες διακόπηκαν όμως, μετά από σχετική εντολή του διευθυντή της Columbia, Τάκη Λαμπρόπουλου, κι έτσι το έργο δεν ηχογραφήθηκε ποτέ με τη φωνή του.
Κόκοτας και Θεοδωράκης «συναντήθηκαν» ξανά σε τραγούδια του συνθέτη, το 1984, όταν ο ερμηνευτής ξανατραγούδησε το «Χρυσοπράσινο φύλλο», το «Είχα φυτέψει μια καρδιά», το «Δρόμοι παλιοί» και «Το φεγγάρι κάνει βόλτα» και τα συμπεριέλαβε στον διπλό δίσκο του «Τα μεγάλα τραγούδια».
Το 1985, ένα χρόνο μετά το θάνατο του Βασίλη Τσιτσάνη, ο Μίκης Θεοδωράκης επιμελήθηκε ένα δίσκο με πέντε ανέκδοτα τραγούδια του Τσιτσάνη, πέντε δικά του σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου, που γράφτηκαν το 1983 και αποτέλεσαν τον κύκλο «Παλιό τελωνείο», και ένα σε στίχους Αγγελικής Ελευθερίου από τη «Φαίδρα». Τα τραγούδια αυτά ηχογραφήθηκαν με τον Σταμάτη Κόκοτα και κυκλοφόρησαν σε ένα δίσκο με τίτλο «Τσιτσάνης – Θεοδωράκης -Κόκοτας».
Από τότε Θεοδωράκης και Κόκοτας συναντήθηκαν μόνο σε κάποιες συναυλίες και τηλεοπτικές εμφανίσεις.
Το 1977 ο Σταμάτης Κόκοτας συναντήθηκε ξανά με τον Απόστολο Καλδάρα και σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου ηχογράφησαν στην Columbia το δίσκο «Τελευταία Νύχτα». Μεγάλο σουξέ του άλμπουμ το περίφημο μου «Γιε μου», η τελευταία ίσως τόσο τρανή επιτυχία τόσο του συνθέτη όσο και του τραγουδιστή. Πολλοί πίστευαν ότι το τραγούδι αυτό γράφτηκε για το θάνατο του γιου του Αριστοτέλη Ωνάση, Αλέξανδρου, μιας και ο Κόκοτας είχε στενή φιλία με τον Ωνάση.
Ο ίδιος ο Σταμάτης Κόκοτας είχε αναφέρει σε συνέντευξή του την πραγματική ιστορία που κρύβεται πίσω από το τραγούδι. «Το τραγούδι γράφτηκε για έναν πατέρα με ναρκομανή γιο. Τότε, τέλη δεκαετίας ’70, άρχισε να μπαίνει η πρέζα στη ζωή μας. Και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος τα λέει όλα εδώ…».
«Τη ζωή πρέπει να την παίρνεις όπως πάει»
Ο Σταμάτης Κόκοτας είχε παντρευτεί δύο φορές. Από τον πρώτο του γάμο απέκτησε τον δημοφιλή τραγουδιστή Δημήτρη και την Ελλη, ενώ με τη δεύτερη σύζυγό του απέκτησε μία κόρη, τη Μαριάννα.
«Εζησα μεγάλους έρωτες, μικρούς έρωτες, έρωτες της μιας βραδιάς. Οι μεγάλοι έρωτες, δυστυχώς, συνήθως δεν κρατάνε πολλά χρόνια. Κάποια στιγμή, κάτι θα γίνει, κάτι θα βρεθεί, κάποιος θα δυσανασχετήσει, κάπου θα στενοχωρηθείς. Αυτή, όμως, είναι η ζωή. Κι όπως μου έλεγαν κι οι φίλοι μου οι Γάλλοι, «τη ζωή πρέπει να την παίρνεις όπως πάει». Ωστόσο, εκείνο που πρέπει να ξέρει ένας άντρας δεν είναι πόσες γυναίκες θα αγαπήσει αλλά πόσες θα σεβαστεί και πόσες θα προφυλάξει», είχε εξομολογηθεί ο ίδιος σε συνέντευξή του στη Lifo.
Ο Δημήτρης Κόκοτας μπορεί να ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα του και να ασχολήθηκε επαγγελματικά με το τραγούδι, ωστόσο ο Σταμάτης Κόκοτας ήθελε ο γιος του να γίνει γιατρός, όπως άλλωστε ήθελε και η μητέρα του για εκείνον.
Το 1972 γνώρισε τη δεύτερη σύζυγό του Εύα, όταν εκείνη ήταν μόλις 16 ετών και έμειναν μαζί ως το τέλος. Από τα μεγάλα του παιδιά είχε τη χαρά να γίνει και παππούς και είχε αποκτήσει δύο εγγόνια.
Τα τελευταία χρόνια έκανε σπάνια δημόσιες εμφανίσεις. Τελευταία δημόσια εμφάνιση έκανε την περασμένη άνοιξη όταν βρέθηκε στο «Hotel Ερμού» για να απολαύσει από κοντά την Αννα Βίσση, που συγκινημένη του έδωσε το μικρόφωνο σε μια βραδιά που όσοι είχαν την τύχη να βρίσκονται στο μαγαζί σίγουρα θα τη θυμούνται.
Ειδήσεις σήμερα
Παντρεύτηκε κρυφά η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου στο Δημαρχείο τον Βασίλη Σταθοκωστόπουλο