Για το βιβλίο μίλησαν:
ο Ανδρέας Χαμουζάς, Παιδοψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής,
η Άντα Ρούμπου Καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Ιδιοκτήτρια Κέντρου Ξένων Γλωσσών «ΕυρωΕπικοινωνία»,
ο Τιμόθεος Στραβοπόδης, η Χρύσα Ματσουκατίδου, Ψυχολόγος του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Ζακύνθου και Συνεργάτιδα της Ξενοπουλείου Βιβλιοθήκης.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Μητροπολίτης Αξώμης, κ. Δανιήλ.
Ο κύριος Τιμόθεος Στραβοπόδης σχολίασε το μυθιστόρημα ‘Η Νύφη που δεν Γέλασε’ υπό το πρίσμα της επιστήμης της κοινωνιολογίας:
Μαρινέλλα: Πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο και μεταφέρθηκε στο σπίτι της
“Η Νύφη που δεν γέλασε”, της Θεοδώρας Παπαδοπούλου-Χαμουζά, δίνει στον αναγνώστη τροφή για σκέψη. Τα θέματα που άπτονται κοινωνιολογικής προσέγγισης πολυδιάστατα και πολύ-επίπεδα προβληματίζουν τον αναγνώστη αλλά επιχειρούν και τον επαναπροσδιορισμό της θέσης του ως προς αυτά.
Το βιβλίο διαπραγματεύεται θέματα όπως η σημαντικότητα της εφηβικής ηλικίας και τα βιώματα μέσα στην οικογένεια για την μετέπειτα ενήλικη ζωή του ατόμου.
H κυρία Άντα Ρούμπου, φιλόλογος σχολίασε:
Η Νύφη που δεν γέλασε…
Ένα μυθιστόρημα με κοινωνικές και ψυχολογικές προεκτάσεις, ένα κοινωνικό ψυχογράφημα, που κρύβει και αποκαλύπτει τα μυστικά του με ρεαλισμό αλλά και ρομαντισμό. Με ρεαλισμό αφού η επιλογή του θέματος ανήκει στην απλή καθημερινότητα και οι χαρακτήρες είναι άνθρωποι απλοί που μέσα από τη στάση και τις πράξεις τους επιχειρείται η αποκάλυψη της ψυχολογίας τους και η ερμηνεία της συμπεριφοράς τους. Τα θέματα που αγγίζει η συγγραφέας καθοριστικά για τη διαμόρφωση των ανθρώπινων σχέσεων… Ο θεσμός της οικογένειας, η θέση και ο ρόλος των μελών της, η θέση και ο ρόλος της γυναίκας μέσα στην οικογένεια αλλά και την κοινωνία, οι ανθρώπινες σχέσεις και ό,τι τις ορίζει. Η αγάπη, η φιλία, ο σεβασμός, το πάθος, η ελπίδα, η συγχώρεση, το όραμα αλλά και ο δισταγμός, ο φόβος, η απιστία, η απογοήτευση, η αμφισβήτηση, η προδοσία, η ματαίωση, όλα κομμάτια του ίδιου πάζλ, όλα μέρη του όλου βρίσκουν τη θέση τους και παίζουν το ρόλο τους καθώς η αφηγήτρια του μυθιστορήματος ξετυλίγει το κουβάρι της ζωής των χαρακτήρων.
Προβληματίζει και αφυπνίζει τον αναγνώστη η ρητορική ερώτηση της Ελπίδας: “Πώς να ξεφύγεις από την επιθυμία της ψυχής;”
Η κυρία Χρύσα Ματσουκατίδου, Ψυχολόγος του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Ζακύνθου μίλησε για την πρωταγωνίστρια του βιβλίου και τη θέση της Γυναίκας στο παρελθόν και το παρόν. Επισημάνθηκε η σπουδαιότητα της παροχής βοήθειας σε όποια γυναίκα κακοποιείται λεκτικά ή/και σωματικά και ο ρόλος της κοινωνίας στο να φωτιστεί ο δρόμος διαφυγής προς τη ζωή.
Ο κύριος Ανδρέας Χαμουζάς, Παιδοψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής εστιάζοντας στην παιδική ηλικία των πρωταγωνιστών έτσι όπως περιγράφονται στο βιβλίο αναφέρθηκε στις σχέσεις εξουσίας γονέα-παιδιού. Συγκεκριμένα επισήμανε με ποιο τρόπο κατά τον Lacan το παιδί είναι αγκιστρωμένο στο λόγο του γονιού.
‘Η Νύφη που δεν Γέλασε’ θίγει πολλά επίκαιρα θέματα και μας βοηθάει να κατανοήσουμε την ανθρώπινη συμπεριφορά. Όπως ανέφερε και η κυρία Ματσουκατίδου το βιβλίο γίνεται οδηγός προκειμένου ο αναγνώστης να κατανοήσει ότι χρειάζεται προσπάθεια για να αδειάσει η βαλίτσα με τα βιώματα της οικογένειας του που κουβαλάει από τη πρώτη ημέρα της ζωής του.
Ειδήσεις σήμερα
Άμπερ Χερντ: Της προτάθηκε να πρωταγωνιστήσει σε πορνό για το ποσό των 9 εκατ. δολαρίων
Μύκονος: Με… τακούνια και μπικίνι ο γιος του Μάτζικ Τζόνσον
Σεξ: Κάθε πότε πρέπει να κάνετε ανάλογα με την ηλικία σας