«Για το υπουργείο Πολιτισμού η λογική της ώσμωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη σύγχρονη δημιουργία ήταν και θα συνεχίσει να είναι μία από τις βασικές πολιτικές του», ανέφερε χθες η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, κατά την παρουσίαση του φετινού προγράμματος της διοργάνωσης στο αμφιθέατρο των δοκιμών της χορωδίας ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και επεσήμανε αναφερόμενη στη θεματική «κλιματική κρίση» πως το υπουργείο Πολιτισμού, ήδη από το 2019, εργάζεται εντατικά για την πρόληψη των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στην πολιτιστική κληρονομιά μέσα από σχέδιο δράσης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. «Μέχρι σήμερα οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία μας δεν κινδυνεύουν από την κλιματική αλλαγή. Οφείλουμε, όμως, να προλάβουμε τις επιπτώσεις», σχολίασε η κ. Μενδώνη. Οπως σημείωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργος Κουμεντάκης, ο οποίος έχει αναλάβει το συντονισμό του «Ολη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», ο θεσμός όπως κάθε χρονιά παρέχει συνθήκες απασχόλησης για έναν σημαντικό αριθμό εργαζομένων στον πολιτισμό αλλά και ντόπιων συνεργατών. Ο φετινός προϋπολογισμός ανέρχεται, όπως είπε ο κ. Κουμεντάκης, στα 2.232.000 ευρώ.
Info
Ολες οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το υπουργείο Πολιτισμού. Καταβάλλεται μόνο το αντίτιμο εισόδου του αρχαιολογικού χώρου, όπου υπάρχει. Για το πρόγραμμα όλων των εκδηλώσεων και προκρατήσεις θέσεων: digitalculture.gov.gr, nationalopera.gr.
Μαρινέλλα: Πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο και μεταφέρθηκε στο σπίτι της
140 εκδηλώσεις σε 70 αρχαιολογικούς χώρους
Το φετινό πρόγραμμα του θεάτρου περιλαμβάνει δεκαοκτώ νέες παραγωγές, εκ των οποίων ξεχωρίσαμε το «Θείε Βάνια, τα δάση μαλακώνουν τον άνθρωπο» σε σύνθεση κειμένων του Αντον Τσέχοφ από τους Μπερτράν Μορό και Νίκο Μάνεση (5, 6/7) στο Ξενοκράτειο Μουσείο Μεσολογγίου, την περφόρμανς «Ο βιασμός της Λουκρητίας» του Γιάννη Κουρκουμέλη στο Ζιντζιρλί Τζαμί (Σέρρες 6, 7/7), καθώς και την παράσταση «Νύχτα στη γη» από τον Αλέξανδρο Κοέν, που έχει τη μορφή ενός αγωνιώδους θρίλερ με τη συνέργεια των θεατών. Στο Αρχοντικό Τσιατσιαπά στην Καστοριά θα ανέβει ο θεατρικός μονόλογος «2071» σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη, ένα έργο βασισμένο στην επιστημονική πορεία του κλιματολόγου Κρις Ράπλεϊ (17, 18/7), ενώ στον αρχαιολογικό χώρο Γουρνιών θα παρουσιαστεί το «ΖΩΟΛΟΓΙΟ/BESTIARIO»(1, 2/8) σε σκηνοθεσία Ευθύμη Θέου, το οποίο διερευνά πώς μπορούν αρχαιολογικά εργαλεία (όπως η ανασκαφή, η μελέτη των ευρημάτων κ.λπ.) να συμβάλουν στη δημιουργία ενός site-specific θεατρικού έργου. Δεκαοκτώ μουσικές εκδηλώσεις θα παρουσιαστούν το φετινό καλοκαίρι σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα, από κλασική μουσική, παραδοσιακούς ήχους έως σύγχρονα μουσικά τοπία. Το μουσικό πρόγραμμα θα ανοίξει με το εικοσαμελές μουσικό σχήμα Ορχήστρα Βιολιών, που προσεγγίζει το φλέγον ζήτημα της κλιματικής κρίσης διασκευάζοντας ενδεικτικά κομμάτια της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και του ρεμπέτικου στη συναυλία «Κρίσεις από το ιστορικό παρελθόν στο σήμερα»στον αρχαιολογικό χώρο Αβδήρων (5, 6/7). Από τις δεκατρείς νέες παραστάσεις/δράσεις για παιδιά και εφήβους ξεχωρίζουμε: «Δύο πέτρες με παράξενο σχήμα» της ομάδας Apparatus (7, 8/7), «Ο φύλακας της λίμνης» του Ανδρέα Φλουράκη, σε σκηνοθεσία Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη (15, 16/7), καθώς και τις «Τέσσερις εποχές» σε σκηνοθεσία Χλόης Μάντζαρη, όπου η ευφάνταστη απεικόνιση των εποχών θα εισαγάγει τα παιδιά στις έννοιες της εναλλαγής των φυσικών φαινομένων και του πώς αυτή επηρεάζει τη φύση αλλά και την ίδια τη ζωή (25, 26/8).
Το πρόγραμμα των εικαστικών της φετινής διοργάνωσης αναμένεται ιδιαίτερα ενδιαφέρον και ξεκινάει με την ομαδική εικαστική έκθεση «Ο εφιάλτης της Περσεφόνης» -ο τίτλος είναι δανεισμένος από το ομώνυμο τραγούδι των Νίκου Γκάτσου και Μάνου Χατζιδάκι το οποίο και συνοδεύει το ολιγόλεπτο βίντεο της φετινής διοργάνωσης- στο Ιερό Προσκύνημα της Ιεράς Καρδίας του Ιησού στο Εξώμβουργο (5, 6/7) στην Τήνο με τη συμμετοχή 22 σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών. Παράλληλα με την έκθεση, θα πραγματοποιηθούν και βιωματικά εργαστήρια για παιδιά στο τηνιακό εργαστήριο βιβλίου στη Χώρα της Τήνου. Οι παραστάσεις χορού σηκώνουν αυλαία με «Τα σώματα επιπλέουν στη στεριά» σε χορογραφία Δέσποινας Σανιδά-Κρεζία, μια παράσταση που αντλεί πληροφορίες από επιστημονικές και ανθρωπολογικές έρευνες και τις μετουσιώνει σε μια εικαστική, χορογραφική και μουσική σύλληψη με ανατρεπτικό χαρακτήρα.