Ένα ακόμα πολυσήμαντο δείγμα για να απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα δίνεται από το Ίδρυμα Ωνάση, το οποίο σε συνεργασία με το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού, εποπτευόμενο φορέα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, αναλαμβάνει την αποκατάσταση της οικίας Καβάφη στην Αλεξάνδρεια. Συγκεκριμένα το Ίδρυμα θα καλύψει το πλήρες κόστος της αρχιτεκτονικής μελέτης, ανακαίνισης, την «επίπλωσή του» στο πνεύμα της εποχής του Καβάφη, αλλά και της λειτουργίας της οικίας για πέντε χρόνια αρχικά με την προοπτική της χρονικής παράτασης που μπορεί να χρειαστεί.
Ζωντανός χώρος
«Στόχος όλων μας δεν είναι η οικία Καβάφη στην Αλεξάνδρεια να καταστεί ένα απλό μουσείο ή κάποιου είδους προσκύνημα. Αντίθετα, στόχος μας είναι, με τη βοήθεια και της ψηφιακής τεχνολογίας, να γίνει ένας ζωντανός χώρος για όλους, Ελληνες και ξένους, τουρίστες και μελετητές, που θέλουν για λίγο να αισθανθούν αυτήν την ιδιαίτερη συγκίνηση που, ακόμα και σήμερα, καταλαμβάνει όποιον μπαίνει σε αυτά τα δωμάτια όπου πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο ποιητής», σημείωσε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου και ευχαρίστησε την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για τη στήριξή της στο μεγαλόπνοο έργο του Ιδρύματος, το οποίο συμπληρώνει το τρίπτυχο στο καβαφικό σύμπαν!
Η αρχή από το Ίδρυμα Ωνάση έγινε πριν από δέκα χρόνια με την απόκτηση του αρχείου, την ψηφιοποίηση και το άνοιγμά του στο κοινό και τους ερευνητές, ενώ σήμερα υποστηρίζει την ανακαίνιση της ιστορικής οικίας στην Αλεξάνδρεια ώστε να αποτελέσει ένα σύγχρονο πολιτιστικό τοπόσημο ανοιχτό σε όλους.
Στην Αθήνα
Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Παπαδημητρίου, έχουν ήδη προγραμματιστεί τα εγκαίνια για το Μουσείο Καβάφη στην οδό Φρυνίχου 16Α στην Αθήνα, όπου θα εκτεθεί το φυσικό αρχείο του Αλεξανδρινού ποιητή και όσα προσωπικά του αντικείμενα, έπιπλα και βιβλία. Από τη μεριά του ο πρόεδρος του ΙΕΠ Νίκος Α. Κούκης τόνισε πως «η ανακατασκευή και ο εκσυγχρονισμός της οικίας Καβάφη, ενός εμβληματικού τοπόσημου του εξωελλαδικού ελληνισμού, αποτέλεσε για το ΕΙΠ στρατηγική επιλογή».
Με τη βελόνα του πικάπ: Κύκλοι τραγουδιών της Λίνας Νικολακοπούλου στο Major Seven
Εκατόν πενήντα εννέα χρόνια από τη γέννηση και ογδόντα εννέα χρόνια από τον θάνατο του Κ.Π. Καβάφη, ξεκινούν οι εργασίες αποκατάστασης της οικίας του σπουδαίου Αλεξανδρινού ποιητή, που λειτουργεί κάτω από τη διαχείριση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Αίγυπτο, μέσα από τη συνεργασία του με το Ίδρυμα Ωνάση. Την αρχιτεκτονική μελέτη της οικίας ‘ππου έζησε ο μεγάλος ποιητής για 35 χρόνια έχουν αναλάβει η Εύα Μανιδάκη και ο Θανάσης Δεμίρης. Στόχος του έργου είναι να αναδείξει την εικόνα που είχε η κατοικία τα χρόνια που έζησε ο ποιητής σε αυτήν. Η οικία Καβάφη μάς μεταφέρει πίσω στο χρόνο δίνοντας ζωντανές εικόνες της βιογραφίας του ποιητή, το μικρό γραφείο στο οποίο έγραφε τα ποιήματά του, το μπαλκόνι στο οποίο ονειρευόταν το αύριο και αναπολούσε το χθες, αλλά και τη γειτονιά που έζησε στα πρώτα χρόνια της ζωής του.
Η οικία Καβάφη στην Αλεξάνδρεια -ή, αλλιώς, το Μουσείο Καβάφη της Rue Lepsius
(τώρα Rue C. P. Cavafy)- εγκαινιάστηκε το 1992 με πρωτοβουλία του ιστορικού και συγγραφέα Κωστή Μοσκώφ (1939-1998), ενός ενεργητικού και χαρισματικού ανθρώπου των γραμμάτων και της επιστήμης, που διατέλεσε μορφωτικός ακόλουθος στην Ελληνική Πρεσβεία του Καΐρου. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αίγυπτο, ο Μοσκώφ δημιούργησε το Μουσείο Καβάφη με σκοπό τη στήριξη των σπουδών ποίησης μέσα από τα Καβάφεια Συνέδρια, τα οποία καθιέρωσε και πραγματοποιούνται ακόμα στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια, παράλληλα με άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Το μουσείο σήμερα συνεχίζει να είναι ανοιχτό μέχρι να ξεκινήσουν οι εργασίες τους επόμενους μήνες.
Ειδήσεις σήμερα
Πώς θα γίνει το… black out στις αυξήσεις ρεύματος
Ιπποκράτειο: Ξεσπά η μητέρα του τρίχρονου κοριτσιού – «Aδιανόητο, δεν μπορώ να το πιστέψω»
Κορονοϊός: Στο… ράφι αφήνουν οι άνω των 60 τη 4η δόση – Tι δείχνουν τα στοιχεία