Σπουδαία ευρήματα και κτερίσματα με τα υπέροχα χάλκινα και κεχριμπαρένια κοσμήματα, τα οποία μαρτυρούν τις αριστοκρατικές κοινωνίες και σημαντικές πολιτιστικές επαφές και ανταλλαγές της Basilicata, αφηγούνται τη ζωή από την εποχή του σιδήρου σε αυτή την περίφημη περιοχή και τα στοιχεία διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού κατά τον 6ο αιώνα π.Χ. Χθες το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά επι του αιτήματος δανεισμού 312 ευρημάτων από το Δίκτυο Κρατικών Μουσείων της Μπαζιλικάτα προκειμένου να παρουσιαστούν στην περιοδική έκθεση με προσωρινό τίτλο «Θησαυροί της αρχαίας Basilicata – Η αόρατη κληρονομιά» στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου Ακρόπολης από τις 17 Οκτωβρίου έως 31 Ιανουαρίου 2025.
Η έκθεση
Στόχος της έκθεσης να «ξεναγήσει» το διεθνές κοινό του Μουσείου Ακρόπολης στον υλικό πολιτισμό των ταφικών συνόλων της περιοχής που αποτελεί το πρωταρχικό στοιχείο και το σημαντικότερο τεκμήριο για την παρουσίαση του πολιτισμού της Οινωτρίας. Σύμφωνα με τη χθεσινή εισήγηση, η έκθεση αναπτύσσεται σε δύο κυρίως ενότητες. Στην πρώτη, είκοσι προθήκες με χρονολογική ακολουθία θα αναδεικνύουν την εξέλιξη του πολιτισμού της Οινωτρίας.
Ενότητες
ΤΙ ΔΙΑΒΑΣΑ
Το ταξίδι ξεκινάει με την ενότητα: «10ος-8ος αιώνας π.Χ. Τα ιταλικά της Εποχής του Σιδήρου», όπου ένα σύνολο της σημαντικής νεκρόπολης του Τίμμαρι (11ος-10ος αι. π.Χ.) μας μαρτυρά τη μετάβαση από τον προγενέστερο πρωτο-βιλανόβιο πολιτισμό. Στη συνέχεια ο πυρήνας της έκθεσης αφηγείται τον πολιτισμό της Οινωτρίας κατά τον 9ο και 8ο αιώνα π.Χ. και μας οδηγεί στην 2η ενότητα με την πολιτιστική εξέλιξη που αντιπροσωπεύουν τα κτερίσματα «του 7ου αιώνα π.Χ. Τα ιταλικά της αρχαϊκής περιόδου».
Στην έκθεση επίσης θα παρουσιαστούν ορισμένα ειδικά ευρήματα που μαρτυρούν τη διάδοση στοιχείων του ελληνικού πολιτισμού τον 6ο αιώνα π.Χ. Το ταξίδι στην Οινωτρία ολοκληρώνεται με δύο εξαιρετικά σημαντικά τεκμήρια επαφών με τον ελληνικό πολιτισμό: τον δίνο, το κεραμικό αγγείο, που απεικονίζει το μύθο του Βελλεροφόντη και της Χίμαιρας από την περιοχή Incoronata και το πανέμορφο περιδέραιο από κεχριμπάρι με περίαπτο σε σχήμα δαιδαλικής κεφαλής από το Chiaromonte του 6ου αιώνα π.Χ.
Την επιμέλεια της έκθεσης, ο τίτλος της οποίας μπορεί να αλλάξει -όπως σημείωσε χθες ο γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης Νικόλας Σαμπολίδης- και να είναι «Η άγνωστη ομορφιά του Πολιτισμού της Μπαζιλικατα 11ος – 6ο αιώνα π.Χ.», συνυπογράφουν ο γενικός διευθυντής των Κρατικών Μουσείων της Ιταλίας Massimo Osanna και η Διευθύντρια των Εθνικών Μουσείων της Ματέρας Annamaria Mauro.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών αναφορικά με τους φορείς που πρόκειται να συμμετάσχουν στην έκθεση διαβεβαιώνει σύμφωνα με τα μέχρις στιγμής δεδομένα πως δεν προκύπτουν ζητήματα διεκδίκησης ελληνικών αρχαιοτήτων.
Ειδήσεις σήμερα
Πανσέληνος Αυγούστου: Που θα την απολαύσουμε
Τότσικας – Ρέβη: Δημοσίευσαν φωτογραφίες από το ταξίδι τους στην Τανζανία με τα δίδυμα παιδιά τους
Τζένιφερ Λόπεζ: Με άσπρο ολόσωμο μαγιό γιόρτασε τα 55α γενέθλιά της
Οδηγός κινηματογράφου: Αυτές είναι οι νέες ταινίες που βγαίνουν στις αίθουσες [τρέιλερ]