«Η καθολική προσβασιμότητα στα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, ιδιαίτερα όπου καταγράφεται υψηλή επισκεψιμότητα, αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η Μονεμβασία, πέρα από τη μοναδική ιστορική και αρχαιολογική της σημασία, αποτελεί έναν σημαντικό προορισμό», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, επισημαίνοντας πως «το τελεφερίκ πρόκειται να διευκολύνει όχι μόνο την πρόσβαση στην Ανω Πόλη και στο Ναό της Αγίας Σοφίας -στην αποκατάσταση των οποίων το ΥΠΠΟΑ έχει επενδύσει σημαντικούς πόρους-, αλλά και να επιτρέψει σε ΑμεΑ και, γενικά, σε εμποδιζόμενα άτομα να προσεγγίσουν τα ιδιαίτερα σημαντικά μνημεία της Καστροπολιτείας». Οπως σημείωσε η κ. Μενδώνη, το έργο του φωτισμού του βράχου, που προωθείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, και τώρα το τελεφερίκ, δίνουν νέα ώθηση στον τουρισμό, και μάλιστα στις ειδικές μορφές του, αλλά και στη βιωματική πολιτιστική εμπειρία.
Ο γιγάντιος βράχος που αποκόπηκε από το σεισμό του 375 μ.Χ. από την ακτή της Πελοποννήσου κι έκτοτε εξελίχθηκε σε Κάστρο των Βυζαντινών, των Φράγκων, των Ενετών και των Οθωμανών, εκτός από τη μακραίωνη ιστορία που αφηγείται σήμερα στους επισκέπτες του, μπαίνει σε τροχιά εκσυγχρονισμού με το αναπτυξιακό έργο της εγκατάστασης τελεφερίκ, μια εμπειρία περίπου έξι λεπτών με θέα το γαλάζιο του αρχιπελάγους! Το έργο αφορά στην προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία τελεφερίκ για την εξασφάλιση της πρόσβασης στην Ανω Πόλη Μονεμβασίας, αλλά και την ταχύτερη προσέγγισή της σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
50 λεπτά δύσβατης ανάβασης
Σε επικοινωνία του «Ε.Τ.» με τον αντιδήμαρχο Μονεμβασίας, Σταύρο Χριστάκο, στο έργο προβλέπεται επίσης η διαμόρφωση δικτύου διαδρομών 300 μέτρων περιήγησης στην Ανω Πόλη, η σύνδεση του χώρου άφιξης με επισκέψιμα μνημεία και η αποκατάσταση της ανωδομής του τείχους της Ανω Πόλης. Η απόσταση που σήμερα απαιτείται για την εξαιρετικά δύσβατη ανάβαση υπολογίζεται σε περίπου 50 λεπτά, που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει και τη μία ώρα, ανάλογα με την εξοικείωση πεζοπορίας του επισκέπτη, και αντίστοιχη ώρα απαιτείται για την κατάβαση.
«Κάθε χρόνο περίπου 2.000 επισκέπτες την ημέρα από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο περνούν την κεντρική πύλη εισόδου της Κατροπολιτείας. Μόλις το 20% όμως ανεβαίνει στην Ανω Πόλη εξαιτίας της εξαιρετικά δύσκολης προσβασιμότητάς της. Η υλοποίηση του οραματικού αυτού έργου καθιστά την Ανω Πόλη καθολικά προσβάσιμη με σεβασμό στην ιστορία, το τοπίο και το περιβάλλον. Παράλληλα εξασφαλίζεται η πρόσβαση εμποδιζόμενων ατόμων, καθώς και ατόμων με κινητικές δυσκολίες στην Ανω Πόλη, καθώς και η ταχύτερη προσέγγιση σε αυτή στο πλαίσιο της αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών. Με το έργο του τελεφερίκ η Ανω Πόλη αποκτάει ηλεκτρικό ρεύμα κι έτσι διευκολύνεται παράλληλα και η μεταφορά υλικών για τη συντήρηση των μνημείων της!», σημειώνει στον «Ε.Τ.» ο κ. Χριστάκος.
Μανούσος Μανουσάκης: Πέθανε ο σκηνοθέτης των μεγάλων τηλεοπτικών επιτυχιών
Η είσοδος στο τελεφερίκ θα γίνεται μέσα από ένα χωνευτό κτίριο στη βάση του βράχου λίγα μέτρα από την κύρια πύλη της Καστροπολιτείας. Η εγκατάσταση θα περιλαμβάνει δύο βαγόνια-καμπίνες χωρητικότητας δεκαπέντε επιβατών. Κάθε καμπίνα θα μπορεί να μεταφέρει μέχρι δύο αμαξίδια με τους συνοδούς τους. Το έργο εκτελείται με Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Μονεμβασίας και της Αναπτυξιακής «ΠΑΡΝΩΝΑΣ Α.Ε.». Τα συνοδά έργα επί των μνημείων υλοποιούνται από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας.
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις: Τι παίρνουν από κύρια και επικουρική όσοι υποβάλουν αίτηση το 2023