«Υπό μια έννοια ήταν θετικό ότι μπήκαμε στην κρίση… Δεν είχαμε βιώσει πώς ήταν τα πράγματα πριν από εμάς στον κλάδο. Καλύτερα να μην πατήσεις ποτέ το πόδι σου στην Business Class, αν δεν μπορείς να το υποστηρίζεις για μια ζωή. Δηλαδή, αν δεν δεις πώς είναι η πλευρά του κόσμου σε low κόστους πτήσεις στη μεσαία καρέκλα, δεν καταλαβαίνεις τη διαφορά» εξηγεί με το δικό του εύστοχο τρόπο, επισημαίνοντας βέβαια «την αρνητικότητα και τη μιζέρια» εκείνης της εποχής, που ακόμα και σήμερα τα ίχνη της είναι ορατά!
Ο λόγος του comedian Λάμπρου Φισφή χωρίς ενδοιασμούς και υπεκφυγές, διατυπώνει τη γνώμη και τις ιδέες με χιουμοριστικό και καταιγιστικό ρυθμό! Οπως άλλωστε είναι και τα σενάριά του στις παραστάσεις του. Η συζήτησή μας γίνεται με αφορμή το 4ο stand up comedy show με τίτλο «Πολύ καλύτερα τώρα…» στο θέατρο Τζένη Καρέζη κάθε Κυριακή.
«Οτιδήποτε γίνεται μέσα στη μέρα, με το που ξεκινάει η παράσταση -σίγουρα για μένα τουλάχιστον- είναι… τα πράγματα πολύ καλύτερα τώρα» σχολιάζει αφοπλιστικά σχετικά με το τίτλο της παράστασής του χωρίς να μαρτυρά λεπτομέρειες.
Ο Λάμπρος Φισφής ξεκινώντας την πορεία του, αποτέλεσε έναν από τη κύρια ομάδα εκείνων των καλλιτεχνών που έχτισαν το stand-up στα χρόνια της κρίσης. «Ζητούσαμε από ένα μπαρ να μας δώσει μια Τέταρτη, να φέρνουμε το μικρόφωνό μας και ό,τι κόσμο μαζέψουμε» αφηγείται. Αυτή η συνθήκη με τα χρόνια άλλαξε. «Η προσωπική δουλειά κάθε κωμικού, και ταυτόχρονα η ομαδική των κωμικών, ήταν που έκανε τον κόσμο να καταλάβει ότι το stand-up μέσα στην κρίση ήταν μια διέξοδος και κατάφερε να τραβήξει ένα τεράστιο μερίδιο του κόσμου».
Σήμερα δεκαπέντε χρόνια μετά, το stand up διαγράφει μια τεράστια άνθηση. Η best of παράστασή του Λάμπρου «Αυτά Είναι» που παρουσιάστηκε στο Κλειστό Παλαιού Φαλήρου αποτελεί τη μεγαλύτερη stand up comedy παράσταση που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα με κοινό 5.000 ατόμων.
Mε τη Μιμή Ντενίση η φιλανθρωπική εκδήλωση για τη διάσωση του Χοροθεάτρου «Δόρα Στράτου»
Στην ερώτηση αν έχει αλλάξει η προσέγγισή του μετά από τα 15 χρόνια εμπειρίας, η απάντησή του χωρίς περιστροφές είναι αρνητική. «Είμαι σταθερός. Ηθελα εξαρχής να κάνω παραστάσεις, που ουσιαστικά ο κόσμος θα ενώνεται μέσα από τις κοινές του εμπειρίες πάνω στα θέματα τα οποία συζητάω. Και βασικός στόχος ήταν και εξακολουθεί να είναι ο θεατής να φύγει πονώντας από το γέλιο. Το stand-up comedy σίγουρα έχει αλλάξει. Στην Ελλάδα πλέον έχει μια τεράστια άνθιση».
Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον στην περίπτωση του Φισφή πως στη θεματολογία του δεν ακολουθεί μονοπάτια πολιτικής σάτιρας. «Οι παραστάσεις ασχολούνται με τις παρατηρήσεις που κάνω μέσα στη ζωή μου. Πάνω στα μικρά πράγματα της καθημερινότητας» σημειώνει ο Λάμπρος με την αμεσότητα του stand up comedian και εξηγεί «το challenge, πώς καταφέρνεις δηλαδή κάθε φορά να ενώσεις το κοινό και να το κάνεις να γελάει ταυτόχρονα με το ίδιο πράγμα. Γιατί υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα στη ζωή και στην κοινωνία, τα οποία ουσιαστικά μας βάζουν σε μια κατάσταση να χωριστούμε. Είναι τελείως υποκειμενικό το χιούμορ».
Τι θα συμβούλευε τους νέους που θέλουν να ακολουθήσουν το stand-up; «Είμαι από τους θερμούς υποστηρικτές ότι δεν υπάρχει ταλέντο, ή τέλος πάντων, ότι χρειάζονται πάρα πολλά συστατικά για να κάνεις κάτι. Η δουλειά είναι πολύ πιο βασικό από το ταλέντο. Οσο περισσότερο εξασκεί κάποιος τόσο τη γραφή όσο και την έκθεση στη σκηνή τόσο πιο πολύ θα προοδεύσει. Παράλληλα το stand up comedy θέλει πάρα πολύ γερό στομάχι, γιατί έχει πολύ μεγάλο μέρος απόρριψης».
«Παράσημο η Ελληνίδα μάνα»
Κλείνοντας την επικοινωνία μας, θέσαμε το ερώτημα, με τι γελάει περισσότερο ο κόσμος στην Ελλάδα του σήμερα; «Εχει ανάγκη να γελάσει, όπως είχε πάντα ανάγκη να γελάει» απαντάει ο Λάμπρος Φισφής και παρατηρεί: «Τα θέματα τα οποία σίγουρα μπορεί να ξεσηκώσουν το κοινό, είναι οτιδήποτε έχει να κάνει με την οικογένεια. Η Ελληνίδα μάνα ή ο Ελληνας πατέρας είναι ένα… παράσημο, το οποίο πρέπει να πάρεις για να σε πουν Ελληνα stand-up comedian».
(Info)
- Θέατρο Τζένη Καρέζη
● Ακαδημίας 3, Αθήνα - Πληροφορίες: 210 3636144