Αυτή τη φάρσα, σε ελεύθερη απόδοση της Δήμητρας Παπαδοπούλου και σκηνοθεσία Γιώργου Λύρα, παρουσιάζει μια ωραία ομάδα ηθοποιών στο Θέατρο Αλέκος Αλεξανδράκης, στην Κυψέλη. Ανάμεσά τους ο Κρατερός Κατσούλης, που μιλάει στον «Ε.Τ.» για την αγάπη του για τη μαγειρική, για την αισιοδοξία που «οφείλουμε να έχουμε για το μέλλον της χώρας» και για τις κωμωδίες που λείπουν από την τηλεόραση.
Τι έργο είναι το «Στο τσακ!»;
Είναι μια πάρα πολύ ωραία φάρσα. Μια κλασική φάρσα, «πόρτα ανοίγει – πόρτα κλείνει», γρήγορη, ευφάνταστη, με πολύ χιούμορ, πολλές καταστάσεις, ωραίες ανατροπές και από ό,τι απέδειξε η πορεία μας στη Θεσσαλονίκη, όπου παίχτηκε η παράσταση για πέντε Σαββατοκύριακα μέσα στις γιορτές, αγαπήθηκε πολύ. Εγώ παίζω τον διακοσμητή του σπιτιού, που προσπαθεί να κάνει τη δουλειά του, αλλά μπλέκεται και αυτός στο «γαϊτανάκι».
Είναι η φάρσα παρεξηγημένο θεατρικό είδος στη χώρα μας;
Η φάρσα δεν είναι παρεξηγημένο είδος θεάτρου στην Ελλάδα. Η σάτιρα ίσως να είναι πιο δύσκολη, γιατί έχει να κάνει με την επικαιρότητα και με έναν άλλον τρόπο αναφοράς στα πράγματα. Ισως να μη τη συναντάμε συχνά, γιατί εξαρτάται από την εποχή, τις ανάγκες της, αλλά και για να συναντηθούμε πολλοί άνθρωποι, για να κάνουμε την ίδια δουλειά, δεν είναι πάντα εύκολο.
Ηθελες πάντα να γίνεις ηθοποιός;
Δεν είμαι από αυτούς που έλεγαν από παιδιά ότι θέλουν να γίνουν ηθοποιοί. Ξεκίνησα νωρίς, γιατί η δική μου οικογένεια ήταν μέσα στις τέχνες και το θέαμα με κάποιον τρόπο. Ομως, δεν είχα προλάβει να σκεφτώ αν ήθελα να γίνω ηθοποιός. Ηρθαν κάπως τυχαία και συμπτωματικά τα πράγματα, που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει αυτό, και από τότε που έπιασα για πρώτη φορά στα χέρια μου θεατρικό κείμενο μέχρι και σήμερα, όλα πήραν τον δρόμο τους και πέρασαν περισσότερα από 30 χρόνια.
Τι θα έκανες αν δεν ήσουν ηθοποιός;
Θα ήθελα πάρα πολύ να είμαι μάγειρας. Μαγειρεύω πολύ λιγότερο από όσο θα ήθελα λόγω έλλειψης χρόνου, αλλά αγαπώ πάρα πολύ τη μαγειρική και πολύ συχνά παρομοιάζω την τέχνη της μαγειρικής με την τέχνη της υποκριτικής. Χρησιμοποιώ παραδείγματα από το ένα για το άλλο για να συνεννοηθώ και θεωρώ ότι είναι πολύ σπουδαία τέχνη. Είναι αυτό που νιώθουμε όλοι όταν πηγαίνουμε να φάμε κάτι και είναι πολύ νόστιμο, έχει πολύ ωραία εμφάνιση και γεύση και μυρωδιά. Είναι μεγάλη τέχνη και αφορά σε όλο το φάσμα των αισθήσεων. Δημιουργεί πολύ σημαντικά συναισθήματα. Αν δεν γινόταν αυτό, θα ήθελα να είμαι μουσικός.
Στο φως οι θησαυροί της Πομπηίας – Ανακαλύφθηκε υπερπολυτελές λουτρό ηλικίας 2.000 ετών
Πώς σου φαίνεται η άνοδος της μυθοπλασίας στην τηλεόραση τα τελευταία χρόνια;
Με κάνει αισιόδοξο, γιατί όταν υπάρχουν ωραίες και προσεγμένες δουλειές, αυτό δημιουργεί μια άλλη αίσθηση προς το κοινό. Προτείνει μια άλλη αισθητική, έναν άλλον τρόπο σκέψης, που έχει μεγάλη σημασία για τον πολιτισμό και την κουλτούρα μας. Θα προτιμούσα να έχει περισσότερες κωμωδίες. Δεν έχουμε πολλές. Στην Ελλάδα, μόλις γίνει επιτυχία ένα συγκεκριμένο ύφος, όπως αυτό με τις «Μέλισσες» ή τη «Μάγισσα», βλέπουμε ένα ρεύμα που είναι αυτού του τύπου. Κατανοητό, αλλά περιορίζει όλα τα υπόλοιπα και αυτό δεν υπάρχει λόγος να γίνεται.
Σε κάνει αισιόδοξο ή όχι η κατάσταση που επικρατεί στις μέρες μας στην Ελλάδα;
Πόσες ώρες έχουμε να το συζητήσουμε αυτό; Δεν είμαι αισιόδοξος, αλλά οφείλω να είμαι, γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία και ελπίζω να μην πεθάνει. Ελπίζω να βρούμε τρόπους να τη διατηρήσουμε ζωντανή, να μη μιλάμε μόνο για επιβίωση. Το πιο σημαντικό που μπορούμε να κάνουμε σε πρακτικό επίπεδο είναι να παραμένουμε ευγενείς και ευγενικοί. Πιστεύω στον καλό τρόπο αντιμετώπισης των πραγμάτων, με όποια δυσκολία έχει αυτό, να θυμόμαστε πόσο σημαντικό είναι να ενδιαφερόμαστε ο ένας για τον άλλον, να ακούμε ο ένας τον άλλον, να προσπαθούμε να απεγκλωβιστούμε ή να περιορίσουμε το εγώ μας, να καταφέρουμε να είμαστε στο παρόν.
Ο ΧΩΡΟΣ «MODUS VIVENDI»
Τι είναι ο χώρος «Modus Vivendi» που διατηρείς στα Βριλήσσια;
Το «Modus Vivendi» είναι ένας χώρος που φτιάχτηκε για να προσφέρει μια ανάσα, κάτι που θα μπορεί να κάνει την καθημερινότητά μας πιο όμορφη, πιο βατή, πιο εύκολη. Να μπορέσει αυτός που έρχεται εδώ να τα βγάλει πέρα στην καθημερινότητά του με έναν διαφορετικό τρόπο. Εδώ κάνουμε σεμινάρια που έχουν να κάνουν με το σώμα, τη σκέψη και το συναίσθημα, με ανθρώπους ειδικούς και εξαιρετικούς, στον τομέα του ο καθένας. Πρέπει αυτά τα τρία να τα φροντίζουμε, να τους δείχνουμε το απαιτούμενο ενδιαφέρον.
Info
«Στο τσακ!»,
Θέατρο Αλέκος Αλεξανδράκης
(Κυψέλης 54).
Πληροφορίες: 210 8834235.
Ελεύθερη προσαρμογή και καλλιτεχνική επιμέλεια: Δήμητρα Παπαδοπούλου.
Σκηνοθεσία: Γιώργος Λύρας.
Πρωταγωνιστούν: Κρατερός Κατσούλης, Βάσω Γουλιελμάκη, Τόνυ Δημητρίου, Κώστας Αποστολάκης κ.ά.
Μέρες και ώρες παραστάσεων:
Πέμπτη: 21.00, Παρασκευή: 21.00, Σάββατο: 18.00 & 21.00, Κυριακή: 20.00
Εισιτήρια από 18 ευρώ.
Προπώληση:
www.more.com/gr-el/tickets/theater/sto-tsak/
Ειδήσεις σήμερα
Πάολα: Η λαϊκή ντίβα εκτός συμβατικού ορισμού
Τουρισμός: Παραμένει ισχυρό το brand «Ελλάδα» – Ποιοι μας προτιμάνε