Προβλήματα υγείας
Η αγαπημένη τραγουδίστρια άφησε την τελευταία της πνοή στο σπίτι της, μετά από πολλά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια. Νοσηλευόταν για μήνες στο νοσοκομείο μετά από βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη. Είχε πάρει εξιτήριο τον Οκτώβριο του 2024 και είχε επιστρέψει στο σπίτι της. Η κατάστασή της είχε επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα. «Εχει αρκετά προβλήματα και μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή το οτιδήποτε… ο Θεός μόνο ξέρει» είχε πει τότε, η εγγονή της, τραγουδίστρια Αγγελική Ηλιάδη. Η κηδεία της θα γίνει την Τετάρτη (22.1.25) στη Νέα Σμύρνη.
Επιτυχίες
Ανάμεσα στις μεγάλες επιτυχίες της, που ερμήνευσε με το έντονο ταμπεραμέντο της και τη χαρακτηριστική φωνή της, ήταν και οι: «Ενα σφάλμα έκανα», «Το πες και το ΄κανες», «Μια γυναίκα μόνο ξέρει», «Αναψε το τσιγάρο», «Τα ξένα χέρια», «Το μαράζι», «Το βουνό», «Πήρα τη στράτα και έρχομαι», «Μέσα στης ζωής τα μονοπάτια», «Ανοιξε, άνοιξε», «Καλέ μάνα δεν μπορώ», «Αγγελοκαμωμένη μου», «Θέλω να είναι Κυριακή», κ.ά.
Στη δεκαετία του ΄60 ήταν η πιο ακριβοπληρωμένη τραγουδίστρια, έχοντας ημερομίσθιο που ξεπερνούσε ακόμα και τις 8.000 δραχμές, κάτι που αναγνωρίστηκε και από τα ελληνικά δικαστήρια σε μια δικαστική μάχη που υπήρχε με ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου της εποχής. Ηχογράφησε περισσότερα από 1.500 τραγούδια, μέχρι και το 1996, οπότε και αποσύρθηκε από τη δισκογραφία και τα νυχτερινά κέντρα. Το 2006 κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία της, με τίτλο «Ετσι όπως τα έζησα». Επαιξε σε 19 ταινίες ως ηθοποιός και τραγουδίστρια.
Συνεργασίες
Ερμήνευσε τις πρώτες εκτελέσεις τραγουδιών συνθετών όπως: Μάρκος Βαμβακάρης, Βασίλης Τσιτσάνης, Γιάννης Παπαϊωάννου, Γιώργος Μητσάκης, Χρήστος Κολοκοτρώνης, Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, Κώστας Βίρβος, Θόδωρος Δερβενιώτης, Μπάμπης Μπακάλης, Γιώργος Ζαμπέτας και Πάνος Τζαβέλλας.
Συνεργάστηκε με γνωστούς καλλιτέχνες όπως: Ρόζα Εσκενάζυ, Στράτος Παγιουμτζής, Στέλιος Καζαντζίδης, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Πόλυ Πάνου, Μαίρη Λίντα, Γιώτα Λύδια, Αντώνης Ρεπάνης, Στράτος Διονυσίου, Ρίτα Σακελλαρίου, Σπύρος Ζαγοραίος, Πάνος Γαβαλάς, Γιώργος Νταλάρας, Ελένη Βιτάλη, Γλυκερία, Χαρούλα Αλεξίου, Κωνσταντίνα, Αλκηστις Πρωτοψάλτη, Δήμητρα Γαλάνη, Αντώνης Βαρδής, Στέφανος Κορκολής, Χρήστος Δάντης, Εκείνος και Εκείνος.
Ξεκίνησε από τη Σάμο, έφτασε στα μεγαλύτερα κέντρα του κόσμου
Η Καίτη Γκρέυ, το πραγματικό όνομα της οποίας ήταν Αγγελική Καλαϊτζή, γεννήθηκε στις 14 Μαΐου 1924, στο χωριό Μυτιληνιοί της Σάμου και είχε τρία αδέλφια. Υιοθετήθηκε από την οικογένεια Καλαϊτζή και μεγάλωσε στον Πειραιά, καθώς η οικογένειά της ζούσε μέσα στη φτώχεια και την ανέχεια. Για αυτό και η μητέρα της είχε δώσει για υιοθεσία και τον αδελφό της, τον Γιάννη.
Τo ξεκίνημα
Αρχικά έγινε ηθοποιός στα μπουλούκια της Ρίτας Τσάκωνα και αργότερα τραγούδησε ελαφρό τραγούδι με τον Γιάννη Βέλλα, καθώς και με άλλους καλλιτέχνες του είδους. Πρότυπό της υπήρξε ο Τζίμης Μακούλης. Το πρώτο της τραγούδι το ηχογράφησε το 1952 και ήταν η δημιουργία του Γιώργου Μητσάκη «Το μαράζι». Μετά την επιτυχία που σημείωσε, κατάφερε να γίνει το πρώτο όνομα στα μεγαλύτερα κέντρα της εποχής, αλλά και να γραμμοφωνήσει όλους τους μεγάλους συνθέτες της εποχής της.
Ταξίδεψε και τραγούδησε στα μεγαλύτερα κέντρα της Αμερικής, της Αυστραλίας, του Καναδά και της Γερμανίας. Στα ταξίδια της αυτά γνώρισε τον Ελβις Πρίσλεϊ, τον Τζίμι Χέντριξ, τη Ρίτα Χέιγουορθ, τη Μαρία Κάλλας, τον Σταύρο Νιάρχο και τον Αριστοτέλη Ωνάση.
Ταινία
Το 1995 ο Κώστας Φέρρης υπέγραψε συμβόλαιο με τον ΑΝΤ1 για τη μεταφορά της θρυλικής ζωής της στη μικρή οθόνη. Ωστόσο αυτό δεν έμελλε να επιτευχθεί εξ ολοκλήρου, μιας και το κόστος του προϋπολογισμού δεν έφτασε και για τα 26 επεισόδια που είχε υπογραφεί η σύμβαση. Τα γυρίσματα έγιναν σε Ελλάδα, Τουρκία και Αίγυπτο, ενώ το τραγούδι των τίτλων «Εγώ σε νίκησα ζωή», με ερμηνευτή τον Γιάννη Πάριο, δεν βγήκε ποτέ στη δισκογραφία.
Η Καίτη Γκρέυ δεν σταμάτησε ποτέ να τραγουδά, μέχρι που ξεκίνησε να την προδίδει η υγεία της. Τη δεκαετία του ‘90, σε ηλικία 70 ετών, γνώρισε μεγάλη επιτυχία με το συγκρότημα «Εκείνος και Εκείνος» και το τραγούδι «Μια γυναίκα μόνο ξέρει», που έδωσε νέα πνοή στην καριέρα της.
Ακμαία μέχρι πρόσφατα, η τραγουδίστρια τα τελευταία χρόνια είχε αποσυρθεί στο όμορφο διαμέρισμά της στη Νέα Σμύρνη αντιμετωπίζοντας διάφορα προβλήματα υγείας. Ο γιος της Βασίλης, από τον γάμο της με τον Νίκο Ηλιάδη, πέθανε το 2021. Η κόρη του είναι η εγγονή της, τραγουδίστρια Αγγελική Ηλιάδη.
Η συνεργασία και η σχέση με τον Στέλιο Καζαντζίδη
Παντρεύτηκε μόλις 15 ετών με τον γείτονά της Νίκο Ηλιάδη. Οπως είχε αφηγηθεί η ίδια στην αυτοβιογραφία της, η σχέση τους ήταν πολύ δύσκολη, καθώς εκείνος τη ζήλευε και δεν κράτησε πολύ. Από αυτόν τον γάμο απέκτησε δύο παιδιά, τον Φίλιππο (1947) και τον Βασίλη (1950–2021).Επίσης, παντρεύτηκε και με τον χρυσοχόο Μιχάλη Παπαναστασόπουλο. Εκτός από τον Στέλιο Καζαντζίδη και τον Ανδρέα Μπάρκουλη, επίσης είχε δεσμό με τον εφοπλιστή Νίκο Λαιμό, αλλά και με τον ηθοποιό Κώστα Καρρά.
Η συνάντησή της, η συνεργασία και η σχέση της με τον Στέλιο Καζαντζίδη ήταν κομβικό σημείο της ζωής της. Οπως είχε αφηγηθεί η ίδια: «Μικρά παιδιά ήμασταν. Ηταν η πρώτη μου αγάπη και ο πρώτος άντρας που με έκανε να νιώσω γυναίκα. Μείναμε μαζί πέντε ολόκληρα χρόνια (1953-58). Τη στοργή που βρήκε σε μένα δεν τη βρήκε από καμιά γυναίκα. Ημουν δούλα στον άντρα. Ηταν άρρωστος και του έδινα τη σπλήνα και τη μάσαγε και μου την έδινε στο χέρι. Οπως έχεις ένα μωρό, έτσι είχα εγώ τον Στέλιο. Πολλά Σαββατόβραδα δεν ήθελε να πάμε για δουλειά και προτιμούσε να μείνουμε μαζί στο σπίτι. Ηταν η μεγαλύτερη κατάχρηση της ζωής μου. Κάπου δεν ήταν τυχερό. Εκείνος ξεμυαλίστηκε, όχι εγώ. Ξαναγύρισε σε μένα ο Στέλιος μετά από έναν χρόνο. Ομως, εγώ κάπου είχα παγώσει. Εκανα μια προσπάθεια να σμίξω με τον Στέλιο, αλλά, όπως φαίνεται, το είχα ξεπεράσει και ήδη είχα γνωρίσει έναν άλλο άνθρωπο και ήμουν ευτυχισμένη μαζί του, τον Νίκο Λαιμό, τον εφοπλιστή».
Σε δηλώσεις που έκανε χθες ο εγγονός της Κώστας Ηλιάδης, σημείωσε: «Σήμερα είναι μια πολύ στενάχωρη μέρα, έχασα τη γιαγιά μου. Για όλη την Ελλάδα, κι όχι μόνο, έφυγε ένας μύθος, η βασίλισσα του λαϊκού τραγουδιού. Εμείς σεβαστήκαμε την τελευταία της επιθυμία μέχρι την τελευταία στιγμή. Η γιαγιά μου έφυγε στο σπίτι της», είπε ο Κώστας Ηλιάδης, ενώ βρισκόταν στο σπίτι της Καίτης Γκρέυ, όπου περίμενε και την αδελφή του, Αγγελική Ηλιάδη.
Λίνα Μενδώνη: «Κέρδισε επάξια την αγάπη του κοινού»
Πληροφορούμενη την απώλεια της Καίτης Γκρέυ, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η απώλεια της Καίτης Γκρέυ κλείνει μια ολόκληρη εποχή για το ελληνικό τραγούδι. Ερμηνεύτρια με ξεχωριστό ταλέντο, η Καίτη Γκρέυ διέγραψε μια μακρόχρονη καριέρα στο ελληνικό λαϊκό τραγούδι, στο οποίο άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα. Συνεργάστηκε επί δεκαετίες με τους επιφανέστερους συνθέτες και στιχουργούς κάθε εποχής, αναδεικνύοντας τις δημιουργίες τους σε πολυαγαπημένα τραγούδια, που παραμένουν και σήμερα σημεία αναφοράς. Η Καίτη Γκρέυ υπήρξε μια γνήσια λαϊκή φωνή, χωρίς εκζήτηση και επιτήδευση, που κέρδισε επάξια την αγάπη του κοινού, και μάλιστα διαφορετικών γενεών, και δίκαια κατατάσσεται στις διαχρονικά μεγαλύτερες καλλιτέχνιδες του είδους της. Στην οικογένειά της και τους φίλους της απευθύνω ειλικρινή συλλυπητήρια».