«Δεν θα μπορούσαμε να παραβλέψουμε την ερασιτεχνική ομάδα του πολιτιστικού συλλόγου του νησιού που αναβιώνει τους ντόπιους χορούς ανήμερα της Παναγίας. Αν παρακάμπταμε την παράδοση, παραφράζοντας τον Σεφέρη, θα ήταν σαν να παρακάμπταμε, εκτός από τη συνέχειά του, τον ίδιο τον άνθρωπο», εξηγεί ο κ. Καρατζογιάννης, γνωστός στο χώρο του θεάτρου και του κινηματογράφου, αφού για πέμπτη χρονιά, ως ηθοποιός και σκηνοθέτης στο Θέατρο Σταθμός, υπογράφει και την καλλιτεχνική ευθύνη!
Ο τίτλος του φεστιβάλ «Στα Μονοπάτια των Θεών» δίνει το στίγμα της διοργάνωσης που πραγματοποιείται στα χωριά της Σίφνου, Απολλωνία και Αρτεμώνας, τα οποία πήραν το όνομά τους από τους ομώνυμους θεούς. Το πρόγραμμα, πολύπτυχο και πλούσιο, διατρέχει μονοπάτια πολιτισμού που διακρίνουν το νησί.
«Ηθελα για αρχή να αναδειχθεί το τοπικό στοιχείο, το οποίο στην περίπτωση της Σίφνου βρήκε συχνά όχι μόνο πανελλήνια αλλά και παγκόσμια υποδοχή.
“Νησιά σαν τη Σίφνο σε ταξιδεύουν. Οι ουρανοί τα βάλανε εκεί, μαζί με τη ζωγραφική και τον άνθρωπο”, συνήθιζε να λέει ο μεγάλος μας ζωγράφος Παναγιώτης Τέτσης, που επισκέφτηκε τυχαία τη Σίφνο πριν από περίπου πενήντα χρόνια και την ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά. Εγινε η αφορμή να ξεκινήσει μερικά από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα έργα του, όπως η “Λαϊκή Αγορά”, και ουκ ολίγες φορές πήρε τη θέση του μοντέλου στο ατελιέ του στο Κάτω Πετάλι. Εξι χρόνια μετά το θάνατό του, ο ιδιαίτερος χώρος πνευματικής εργασίας του αείμνηστου ζωγράφου, ακαδημαϊκού και δασκάλου Παναγιώτη Τέτση ανοίγει για το ευρύ κοινό», σημειώνει ο κ. Καρατζογιάννης για την εκδήλωση-αφιέρωμα στον σπουδαίο ζωγράφο που θα λάβει χώρα στις 22 Αυγούστου.
Σιφνιός είναι και ο κριτικός θεάτρου Λέανδρος Πολενάκης, που μαζί με την Καίτη Κωνσταντίνου, η οποία τα τελευταία χρόνια παραθερίζει κάθε καλοκαίρι στο νησί, τιμούν απόψε με μια ξεχωριστή εκδήλωση (16/8) τη μνήμη του θεατρικού συγγραφέα Μανώλη Κορρέ, 100 χρόνια από τη γέννησή του.
Μαρινέλλα: Πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο και μεταφέρθηκε στο σπίτι της
Τη συλλογική ιστορική μνήμη τιμούν επίσης οι παραστάσεις για το ’21 των Βαρτάνη – Παπατρέχα «Φροσύνη και Πασού» (18/8), όπως και η παράστασή με τα μονόπρακτα του Ιάκωβου Καμπανέλλη και τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη στην ερμηνεία υπό τον τίτλο «Αυτός, ο άλλος και το παντελόνι του», διά χειρός του ίδιου του Καρατζογιάννη (17/8).
Ηθελε, όπως μας λέει, χρόνια να ασχοληθεί με το έργο του Καμπανέλλη. «Ισως κι από τύψεις που έχω ασχοληθεί ως ηθοποιός, σκηνοθέτης, αλλά και ερευνητής τόσο πολύ με τη δραματουργία της Αναγνωστάκη και ελάχιστα με το θεατρικό έργο του Καμπανέλλη. Ισως πάλι γιατί τα έργα του είναι τόσο πολυπρόσωπα που απαιτούν κρατική σκηνή». Εψαξε, λοιπόν, και πάλι στους μονολόγους του και ξεχώρισε τον «Επικήδειο», όπως περιγράφει και μας εισάγει στα γνωρίσματα όχι μόνο των συγκεκριμένων μονόπρακτων αλλά κι ολόκληρου του έργου του Ιάκωβου Καμπανέλλη, που φέτος, εκατό χρόνια από τη γέννησή του, τιμάμε τη μνήμη του και την προσφορά του στο θέατρο, τον κινηματογράφο και τη λογοτεχνία μας. Τη σκυτάλη παραλαμβάνουν η Χριστίνα Μαξούρη και ο Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης μελοποιώντας και τραγουδώντας τους μεγάλους μας ποιητές, απόλυτα συνυφασμένους με τα νησιά μας, τον ελληνικό ουρανό και τη θάλασσα (21/8).
Επιπρόσθετα, ο Θανάσης Νιάρχος και η Πέγκυ Σταθακοπούλου μιλούν και απαγγέλλουν αντίστοιχα στίχους του Αριστομένη Προβελέγγιου στην εκδήλωση «Αριστομένης από τα Εξάμπελα της Σίφνου» (20/8). Τέλος, η «Αγγειοπλαστική» και η μαγειρική πρωταγωνιστούν στο φεστιβάλ, ως ιδιαίτερες και ταυτισμένες με το νησί της Σίφνου τέχνες (19/8).
Ειδήσεις σήμερα