Στοιχείο που φαίνεται να ορίζει και τις τρέχουσες συζητήσεις των δύο πλευρών για την επανένωση των Γλυπτών στη γενέθλια γη τους. Οι διαπραγματεύσεις εκείνης της εποχής που έρχονται στο φως μέσα από αποχαρακτηρισμένα αρχεία (UK National Archives) από τη βρετανική κυβέρνηση αποτυπώνουν τη διάθεση και την πολιτιστική διπλωματία των δύο πλευρών, καθώς όμως και την αδιαλλαξία της βρετανικής πλευράς, η στάση της οποίας ωστόσο μετά από δύο δεκαετίες, σήμερα πλήττεται, με την κοινή γνώμη να τάσσεται εμφατικά υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών.
Τα στοιχεία που αντλούμε από τα παραπάνω κυβερνητικά έγγραφα κάνουν το γύρω του κόσμου, με τα ξένα Μέσα να αφιερώνουν σχετικά ρεπορτάζ («Gaurdian» και «Financial Times»), ενώ ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Οσμπορν σε τοποθετήσεις του επανέλαβε την αισιοδοξία του ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, «μια συμφωνία που θα μας επιτρέπει να μοιραζόμαστε τη θέαση των Μαρμάρων, των σπουδαίων Γλυπτών που κάλυπταν περιμετρικά την Ακρόπολη στην αρχαία Ελλάδα, αλλά όχι με τρόπο που αμφισβητεί τις θεμελιώδεις αξιώσεις του καθενός».
«Είκοσι χρόνια πριν ο Ρίσι Σουνακ να ακυρώσει τη συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για το ζήτημα της ιδιοκτησίας των Γλυπτών, η Ελλάδα πίεζε τον Μπλερ για ένα μακροπρόθεσμο δανεισμό παρακάμπτοντας το ζήτημα της ιδιοκτησίας» αναφέρεται στο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Gaurdian» και σημειώνεται πως ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, είχε δεχθεί πρόταση από τον Κώστα Σημίτη «για μια κοινή καινοτομία στην πολιτιστική πολιτική, από την οποία θα επωφεληθούν τόσο η Βρετανία όσο και η Ελλάδα. Προτείνεται η επιστροφή των Μαρμάρων να πραγματοποιηθεί με τη μορφή μακροχρόνιου δανεισμού από το Βρετανικό Μουσείο στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης, παρακάμπτοντας το ζήτημα της ιδιοκτησίας των Μαρμάρων» σημείωνε τότε ο Ελληνας πρωθυπουργός στην επιστολή του προς τον Μπλερ τον Οκτώβριο του 2002. Ο Βρετανός πρωθυπουργός φαίνεται να είχε εξετάσει το ενδεχόμενο ενός «μακροπρόθεσμου δανεισμού» των Γλυπτών στην Ελλάδα, με την ελπίδα η χώρα μας να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Λονδίνου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012.
Πέθανε ο συγγραφέας Βασίλης Λιόγκαρης
Σύμφωνα με τα βρετανικά έγγραφα «το ελληνικό σχέδιο “επανένωσης” προέβλεπε την τοποθέτησή τους στο ακόμα τότε σχεδιαζόμενο Μουσείο της Ακρόπολης -“με θέα τον Ιερό Βράχο από τον οποίο προήλθαν”- το οποίο θα ήταν έτοιμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004». Ο Μπλερ φαίνεται να προτρέπει την τότε υπουργό Πολιτισμού, Τέσα Τζάουελ, να ξεκαθαρίσει ότι το θέμα του δανεισμού των Γλυπτών αφορά τους διαχειριστές του Μουσείου. Η Τζάουελ, ωστόσο, είχε συμβουλεύσει -σύμφωνα με τα έγγραφα- τον Μπλερ ότι ο οποιοσδήποτε δανεισμός θα ήταν σε «μακροπρόθεσμη και μάλιστα μόνιμη» βάση.
Με το Λονδίνο να διεκδικεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 και την Ελλάδα να έχει αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. το 2003 και να σχεδιάζει τη διοργάνωση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η σύμβουλος Πολιτισμού του Μπλερ, Σάρα Χάντερ, έγραψε στον Μπλερ τον Απρίλιο του 2003 ότι υπήρχαν «καλοί λόγοι να αλλάξει στάση». «Η ελληνική υπόθεση έχει γίνει πιο πολύπλοκη -υποστηρίζοντας το δανεισμό και όχι την αποκατάσταση της κυριότητας- και έρχεται σε αντίθεση με την εθελοτυφλούσα αδιαλλαξία του Β.Μ. να εξετάσει οποιονδήποτε συμβιβασμό» υποστήριξε η σύμβουλος του Μπλερ βάσει των αρχείων.
Από την πλευρά του, ο τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας στην απάντησή του εμφανιζόταν θετικός, αναφέροντας τον τότε υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Οουεν, να βοηθήσει «πιθανώς με το Βρετανικό Μουσείο δίνοντας μια απόσταση από την κυβέρνηση». «Τελικά και το μουσείο δεν ολοκληρώθηκε μέχρι το 2007 και ο Λόρδος Οουεν θεωρείται ότι δεν προσεγγίστηκε για να διαπραγματευτεί τυχόν δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα» καταλήγει το δημοσίευμα του «Guardian».
Επιμένει ο Οσμπορν
Λίγα εικοσιτετράωρα μετά από τη συνέντευξη της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στον «Guardian», η οποία υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα κάλυπτε με περιοδικές εκθέσεις το «κενό» που θα άφηνε στο Βρετανικό Μουσείο η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο Ακρόπολης και με σαφήνεια δήλωσε πως «οποιαδήποτε συμφωνία και όλες οι λεπτομέρειές της, θα πρέπει να είναι σύμφωνες με την ελληνική νομοθεσία για την πολιτιστική κληρονομιά», ο Τζορτζ Οσμπορν σε συνέντευξή του στο podcast «political currency» επανέλαβε τη θέση ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία.
Ειδήσεις σήμερα
Μίκι Μάους: Χωρίς δικαιώματα πλέον η χρήση του
Θεσσαλονίκη: Προφυλακιστέος ο Νορβηγός που σκότωσε τον αστυνομικό
ΕΦΚΑ-ΔΥΠΑ: Καταβάλλονται 29, 6 εκατ. ευρώ σε 25.000 δικαιούχους – Αυτός είναι ο χάρτης των πληρωμών