«Οι παραστάσεις μας φέτος έχουν έναν προσανατολισμό πολιτικό, με την έννοια ότι θέτουν στο επίκεντρό τους τις προκλήσεις της συμβίωσης στις σύγχρονες κοινωνίες: το αίτημα για Δημοκρατία, δικαιοσύνη και συμπερίληψη, καθώς και την επιτακτική ανάγκη για συμμετοχή στα κοινά.
Το νήμα αυτό διατρέχει τον προγραμματισμό μας από την «Πειραιώς 260» έως το Ηρώδειο και τα αρχαία θέατρα της Επιδαύρου.
Στο πρόγραμμα της «Πειραιώς 260» επιλέξαμε παραστάσεις που, μέσα από διαφορετικές σκηνικές γλώσσες, απαντούν στο διπλό ερώτημα «Πώς να ζήσουμε τη ζωή μας; Πώς να αντέξουμε τη ζωή μας;».
Ανακοινώθηκε χθες το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, το οποίο φέτος, σε 85 ημέρες, παρουσιάζει 93 παραγωγές με τη συμμετοχή 2.500 περφόρμερ από κάθε γωνιά της Γης, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Με προεξάρχοντες τον Διονύση Σαββόπουλο, την Τάνια Τσανακλίδου, τον Λεωνίδα Καβάκο, τον Yo-Yo Ma, τον Τσαρλς Λόιντ, αλλά και τον Σάιμον Στόουν, τον Κριστόφ Βαρλικόφσκι, τον Τιμοφέι Κουλιάμπιν, την Κομεντί Φρανσέζ και τον Τιάγκο Ροντρίγκες, οι παραστάσεις της φετινής διοργάνωσης «αγγίζουν θέματα ταυτότητας, ερευνούν την επίδραση της τεχνολογίας στην καθημερινή μας ζωή με την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, μιλούν για το αίσθημα απομόνωσης σ’ έναν κόσμο που ο πολίτης νιώθει αφιλόξενο, αλλά και για στιγμές ευδαιμονίας που χαρίζει η συνύπαρξη», όπως τονίζει η καλλιτεχνική διευθύντρια, Κατερίνα Ευαγγελάτου, στο σημείωμά της. Πληροφορίες και προπώληση εισιτηρίων: aefestival.gr.
ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ, ΧΟΡΟΣ ΚΑΙ ΟΠΕΡΑ ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ
13/6: Anohni and the Johnsons με το τελευταίο της άλμπουμ «My Back Was A Bridge For You To Cross».
15/6: Emanouel Ax, Λεωνίδας Καβάκος, Yo-Yo Ma σε έργα Μπετόβεν.
17/6: Ενας αιώνας Μίμης Πλέσσας με τον Γιώργο Χατζηνάσιο, τον Στέφανο Κορκολή, την Ορχήστρα της Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Αραβίδη κ.ά.
18/6: Η Philarmonia Orchestra του Λονδίνου σε έργα Γκλίνκα, Στραβίνσκι και Τσαϊκόφσκι.
21/6: Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμου.
25/6: Η χορογράφος Ανε-Τερέζα ντε Κέιρσμακερ με την ομάδα της Rosas παρουσιάζει το «Exit Above».
26/6: Η Λορίνα ΜακΚένιτ για τα 30 χρόνια του άλμπουμ της «The mask and the mirror».
28/6: Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών παρουσιάει την Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν υπό τη διεύθυνση του Νέεμε Γιάρβι.
5/7: Ο Sting τραγουδάει τις επιτυχίες του μαζί με την Giordana Angi.
8-9/7: Ο Διονύσης Σαββόπουλος τιμά την επέτειο των 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας με τη «Δική μας Μεταπολίτευση» και εκλεκτούς καλεσμένους όπως οι Ελευθερία Αρβανιτάκη, Δήμητρα Γαλάνη, Χρήστος Θηβαίος, Μανώλης Μητσιάς, Πάνος Μουζουράκης, Γιώργος Νταλάρας και Μαρία Φαραντούρη.
12/7: Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού, σε έργα Τσαϊκόφσκι και Μπάρτοκ.
14/7: Η Τάνια Τσανακλίδου σε μια βραδιά με «50 καλοκαίρια και χειμώνες».
18/7: Το κουαρτέτο του σπουδαίου σαξοφωνίστα Τσαρλς Λόιντ συμπράττει ξανά με τη Μαρία Φαραντούρη, 14 χρόνια μετά το «Athens Concert».
27, 28, 30, 21/7: Ο Κωνσταντίνος Ρήγος παρουσιάζει με την Εθνική Λυρική Σκηνή την «Τραβιάτα» του Βέρντι, που είχε ανέβει το 2019 στο Ηρώδειο με μεγάλη επιτυχία.
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟ
5-6/6: Πρεμιέρα με την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» σε σκηνοθεσία Τιμοφέι Κουλιάμπιν, ο οποίος είχε ενθουσιάσει το κοινό το 2018 με τις «Τρεις αδελφές» στη νοηματική γλώσσα. Πρωταγωνιστούν οι Ανθή Ευστρατιάδου, Μαρία Ναυπλιώτου, Νίκος Ψαρράς κ.ά.
12-13/7: Ορέστεια του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Θοδωρή Τερζόπουλου για το Εθνικό Θέατρο με τους Εβελιν Ασουάντ, Τάσο Δήμα, Κωνσταντίνο Ζωγράφο, Ελλη Ιγγλίζ κ.ά.
19-20/7: Πλούτος του Αριστοφάνη από το ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα με τους Μάνο Βακούση, Δημήτρη Διακοσάββα, Αννα Ευθυμίου κ.ά.
26-27/7: Η Κομεντί Φρανσέζ παρουσιάζει την «Εκάβη» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Τιάγκο Ροντρίγκες, του νέου διευθυντή του Φεστιβάλ της Αβινιόν.
2-3/8: Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει τις «Βάκχες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου με τους Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη, Μαριάννα Δημητρίου, Αλεξία Καλτσίκη κ.ά.
9-10/8: Ο Αρης Μπινιάρης σκηνοθετεί «Ορνιθες» του Αριστοφάνη με τους Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο, Κυριάκο Σαλή, Αλεξία Σαπρανίδου, Γιώργο Χρυσοστόμου κ.ά.
23-24/8: Το Θέατρο Τέχνης και το Θέατρο του Νέου Κόσμου συμπράττουν για τις «Ικέτιδες» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη. Παίζουν οι Λυδία Κονιόρδου, Λουκία Μιχαλοπούλου, Λένα Παπαληγούρα κ.ά.
Από τις 5 Ιουλίου έως τις 24 Αυγούστου διαρκεί η έκθεση «Ιππόλυτος – Φαίδρα» στον εκθεσιακό χώρο της Αρχαίας Επιδαύρου. Η έκθεση πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την άτυπη έναρξη των Επιδαυρίων το 1954 με τον Ιππόλυτο του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη από το Εθνικό Θέατρο, με τον Αλέκο Αλεξανδράκη στον ομώνυμο ρόλο. Σύλληψη – Γενική εποπτεία: Κατερίνα Ευαγγελάτου.
Από Ντεμπισί έως αρχοντορεμπέτικαστη Μικρή Επίδαυρο
24, 30/6: Πάροδος – Διακαλλιτεχνικό ερευνητικό πρόγραμμα (studio residency) που έχει στόχο να δώσει τη δυνατότητα σε καλλιτέχνες/-ιδες από ένα ευρύ φάσμα τεχνών να προχωρήσουν, υπό ιδανικές συνθήκες, την έρευνά τους πάνω στην αρχαία δραματουργία in situ. Συντονισμός Σίμου Κακάλα, που θα δουλέψει στον «Ορέστη» του Ευριπίδη σε μετάφραση Γιάννη Τσαρούχη.
5-6/7: «Εγώ, μια δούλα» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, εμπνευσμένο από την «Εκάβη» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Νίκου Χατζόπουλου με τη Φιλαρέτη Κομνηνού. Και «Ιφιγένεια/Βορά» της Βίβιαν Στεργίου, εμπνευσμένο από την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Αικατερίνης Παπαγεωργίου.
13/7: Η Αλεξία Βουλγαρίδη και ο Jan Roelof Wolthius παρουσιάζουν το «Ερως, αγάπη και θάνατος» με έργα των Ντεμπισί, Αλμπαν Μπεργκ και Οτορίνο Ρεσπίγκι.
20/7: Ο Δημήτρης Καλαντζής διασκευάζει Χατζιδάκι και Τσιτσάνη σε τζαζ ύφος.
26-27/7: Η Ελεωνόρα Zουγανέλη σε λαϊκά και αρχοντορεμπέτικα.
Ανεβαίνουν στη σκηνή της «Πειραιώς 260»:
5-7/6: Ο Κριστόφ Βαρλικόφσκι σκηνοθετεί το Nowy Teatr της Βαρσοβίας στο «Επτά μαθήματα και πέντε παραβολές», βασισμένο στα έργα «Ελίζαμπεθ Κοστέλο», «Ενας αργός άνθρωπος» και «Moral Tales» του Τζ. Μ. Κουτσί.
5-6/6: «A la carte» του χορογράφου Γιάννη Μανταφούνη με την Dresden Frankfurt Dance Company.
5-7/6: «The Verso» της χορογράφου Αναστασίας Βαλσαμάκη.
13-14/6: «Lacrima» σε σκηνοθεσία Caroline Guiela Nguyen, που στο παρελθόν έχει παρουσιάσει τη «Σαϊγκόν» (2019) και «Αδελφοσύνη: μια φανταστική ιστορία» το 2021.
15-18/6: «Ενενήντα» σε σκηνοθεσία Βαλέριας Δημητριάδου με τους Βαγγέλη Αμπατζή, Αντριάνα Ανδρεόβιτς, Κωνσταντίνο Ασπιώτη κ.ά.
15-18/6: «Τραγούδια του ελληνικού λαού – Drag ορατόριο», όπερα περφόρμανς του Γιάννη Σκουρλέτη.
17-18/6: «Κρυπτόγαμα» του Μιχάλη Αλμπάτη σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη με τον Μάκη Παπαδημητρίου.
21-26/6: «Η αγαπημένη του κυρίου Λιν» του Φιλίπ Κλοντέλ σε σκηνοθεσία Γκι Κασίερς με τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη.
26-27/6: «Signal to noise» της βρετανικής Forced Entertainment και σκηνοθεσία Tim Etchells.
26-29/6: «50 χρόνια, μια νύχτα» σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατογιάννη για την 50ή επέτειο του Πολυτεχνείου. Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Βουρδαμής, Μαρία Ζορμπά, Υβόννη Μαλτέζου κ.ά.
29-30/6: «Zonder» της χορογράφου Ασελέν Παρολίν για την αποτυχία και τα λάθη μας.
14-15/7: «Parallax» σε σκηνοθεσία του Ούγγρου Κόρνελ Μούντρουτσο για το βίωμα της «εβραϊκότητας» από γενιά σε γενιά.
Στην «Πειραιώς 260» θα δούμε επίσης έργα των Ανέστη Αζά, Χαράς Κότσαλη, Αργυρώς Χιώτη, Κατερίνας Ανδρέου κ.ά. Επίσης, στο Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, ο Ευθύμης Φιλίππου και η Αγγελική Παπούλια παρουσιάζουν τις «Ετυμολογίες» (18-22/7), για τη σημασία της αβεβαιότητας, της αμφισβήτησης και της ασάφειας σε σχέση με τη γλώσσα, την επικοινωνία και την εθνική ταυτότητα. Τέλος, από τις 10 έως τις 14 Ιουνίου, ο Σταύρος Γασπαράτος επιμελείται το Subset Festival στο Ωδείο Αθηνών με νέους μουσικούς, ενώ την 1η και 2 Ιουνίου το Indie Playground Festival φιλοξενείται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» με τους Larry Gus, Puta Volcano, ΑΜΚΑ, Whereswilder κ.ά.
Ειδήσεις σήμερα
Ο συγγραφέας Μιχάλης Αλμπάτης στον «Ε.Τ.»: «Αν λέγαμε μόνο αλήθειες, ο κόσμος μας θα κατέρρεε»
String Demons, το δίδυμο εγχόρδων μιλά στον «Ε.Τ.»: «Η μουσική μας βρήκε φιλόξενη στέγη στο θέατρο»
Γιώργος Καραγιάννης: Πέθανε o γνωστός τηλεοπτικός παραγωγός [Βίντεο]