«Πολλές από τις ταινίες που λάβαμε φέτος μιλούν για τον covid-19 ή γυρίστηκαν σε συνθήκες περιορισμών, σε όλον τον κόσμο, και φανερώνουν το πώς βλέπουν τα παιδιά την πανδημία: κάποια την αντιμετωπίζουν με χιούμορ, κάποια καταγράφουν τη ζωή στην καραντίνα, άλλα εκφράζονται με περιορισμένα μέσα σε μικρούς χώρους μέσα από το τραγούδι και τη σάτιρα.
Η φαντασία και η ευρηματικότητα των νεαρών δημιουργών εντυπωσιάζει», τονίζει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Camera Zizanio, Νίκος Θεοδοσίου.
Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η «Αφύπνιση», το ευρηματικό μονοπλάνο της Ευαγγελίας Κεφαλά που γύρισε την ταινία στο πλαίσιο μιας δημόσιας πρόσκλησης που έκανε το Φεστιβάλ Ολυμπίας στα παιδιά να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον χρόνο τους γυρίζοντας μια ταινία με ένα μόνο πλάνο.
Ή το «Covid-The musical»! του Αμερικανού Andrei Thuler, ένα ευφάνταστο βίντεο κλιπ με δηκτικό χιούμορ από το οποίο δεν ξεφεύγει ούτε ο Ντόναλντ Τραμπ!
Δείτε και το «Online lesson» από τη Γεωργία, ένα πανέξυπνο animation που έγινε από παιδιά Δημοτικού και σατιρίζει τα διαδικτυακά μαθήματα του σχολείου.
Το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας θα γίνει φέτος για πρώτη φορά διαδικτυακά αλλά όπως κάθε φορά έχει δεκάδες ταινίες από όλο τον κόσμο στα προγράμματά του, που απευθύνονται σε παιδιά, έφηβους και γονείς.
Ενενήντα ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους μυθοπλασίας, κινουμένων σχεδίων και ντοκιμαντέρ από 47 χώρες του κόσμου συμμετέχουν στα διαγωνιστικά τμήματα με τα θέματα που θίγονται να έχουν το δικό τους, ιδιαίτερο ενδιαφέρον
ΤΙ ΔΙΑΒΑΣΑ
. Πώς είναι να ζεις μικρός και παραμελημένος στην υποτιθέμενη «Γη της επαγγελίας»; Τι επιλέγει μια μάνα στο παράλογο δίλημμα «γιος ή σύζυγος» που θέτει το σύγχρονο Ιράν; Ποιος είναι αυτός ο μυστηριώδης φίλος στο ίντερνετ; Γίνεται μάθημα χωρίς ρεύμα και σχολικά βιβλία; Τι κοινό μπορεί να έχει ένας Γερμανός έφηβος με έναν προσφυγάκι από τη Συρία; Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ζητήματα που οι ταινίες του Φεστιβάλ θέτουν.
Η «Αντιγόνη» της Sophie Deraspe, που κέρδισε τα βραβεία καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας στα Κρατικά βραβεία του Καναδά, αφηγείται την ιστορία μιας έφηβης μετανάστριας που βοηθά τον αδελφό της να δραπετεύσει από τη φυλακή όταν αστυνομικοί σκοτώνουν εν ψυχρώ τον φίλο του και τον συλλαμβάνουν
. «Οι μικροί λύκοι» του Samuel Kishi Leopo, βραβευμένο στη Μπερλινάλε, μιλά για δυο μικρά αδέλφια που έχουν μόλις περάσει, μαζί με τη μητέρα τους, τα σύνορα από το Μεξικό προς τις ΗΠΑ, σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής.
Τις άπειρες ώρες που περιμένουν τη μαμά τους να επιστρέψει απ’ τη δουλειά, ονειρεύονται την υπόσχεση της ότι θα πάνε στη Ντίσνεϊλαντ, στη δική τους Γη της Επαγγελίας. Στο «Λέγε με κοτσύφι» του Pavel Mirzoev, ο Kostya είναι ένας συνηθισμένος 14χρονος Ρώσος. Δεν τα πολυκαταφέρνει στο σχολείο, οι γονείς του είναι στα χωρίσματα, ο πατέρας του ετοιμάζεται για μια νέα οικογένεια και ο ίδιος δεν έχει πολλούς φίλους. Ωσπου μια μέρα βρίσκει έναν στο διαδίκτυο.
Στο μικρού μήκους «Ο λουστράκος» του Χιλιανού Andres Gallegos, η κάμερα ακολουθεί έναν τίμιο 11χρονο λουστράκο που δουλεύει στον δρόμο.
Ομως, όταν η αστυνομία θα κατάσχει το κασελάκι του, ο μικρός θα καταλάβει γρήγορα πως η ζωή δεν είναι δίκαιη. Για να επιζήσει θα πρέπει να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε μέσο.
Στο νορβηγικό animation «Μπαμπάς» των Atle Blakseth και Einar Dunsæd, ο μπαμπάς εμφανίζεται ένα βράδυ στο παράθυρο, κρατώντας ένα δώρο για τον γιο του. Είναι δυνατός και γενναίος. Ελευθερώνει ζώα από την αιχμαλωσία, κερδίζει σε κούρσες με το σούπερ αμάξι του και βουτά στα βάθη του ωκεανού.
Η ταινία αφηγείται την οδυνηρή λαχτάρα ενός παιδιού για τον απόντα πατέρα του. Οι ταινίες θα προβληθούν δωρεάν μέσα από την πλατφόρμα online.olympiafestival.gr από τις 28 Νοεμβρίου έως τις 5 Δεκεμβρίου.