Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά επί των δύο μελετών που αφορούν στην αποκατάσταση και ανάδειξη των δύο μνημείων.
Συγκεκριμένα το ΚΑΣ άναψε το πράσινο φως στο ερευνητικό πρόγραμμα, που εκπονήθηκε μέσω Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης του υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Ναυπλιέων, του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπλίου και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και αφορούσε στην αντιμετώπιση του κατολισθητικού κινδύνου στο Μονοπάτι της Αρβανιτιάς που περιβάλλει την ομώνυμη χερσόνησο, μείζονα αρχαιολογικό χώρο του Ναυπλίου, και στην εκπόνηση αρχιτεκτονικής μελέτης για την αποκατάσταση, ανάδειξη και επανάχρηση της Πύλης Sagredo, η οποία παραμένει κλειστή εδώ και περίπου δύο δεκαετίες.
Κατολισθήσεις
«Στην περιπατητική διαδρομή της Αρβανιτιάς, η οποία αποτελεί μια μοναδική παραθαλάσσια διαδρομή, έχουν σημειωθεί μεγάλες κατολισθήσεις, με πιο πρόσφατες εκείνες του Αυγούστου 2019», σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Πρόκειται για πεζόδρομο μήκους 1.000 μ. που συνδέει το δυτικό άκρο της πόλης (περιοχή προμαχώνα Πέντε Αδέλφια) με την ομώνυμη παραλία και περιβάλλει τον αρχαιολογικό χώρο της Αρβανιτιάς. Στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου για την αντιμετώπιση του κινδύνου κατολισθήσεων στο Μονοπάτι Αρβανιτιάς εντοπίστηκαν πολυάριθμες θέσεις πιθανών αποκολλήσεων τμημάτων βράχων. Βάσει της γεωλογικής, τεκτονικής και γεωτεχνικής χαρτογράφησης, συνολικά προτείνονται αγκυρώσεις βράχων σε 43 σημεία σε όλο το μήκος της επέμβασης, καθώς επίσης και εκβραχισμός σε 42 θέσεις, αλλά και τοποθέτηση 3.344 τ.μ. μεταλλικών πλεγμάτων.
Τα μνημεία
Σημειώνουμε πως το σύνολο του Κάστρου της Ακροναυπλίας, από τα δυτικά προς τα ανατολικά, διακρίνεται σε επιμέρους περιοχές και περιλαμβάνει τα εξής μνημεία: α) Το Ρωμέικο Κάστρο, β) την Πύλη Sagredo – τον Πύργο Ωρολογίου, γ) την Περιοχή του Τείχους Gambello, δ) την Περιοχή του Ανατολικού Τείχους, ε) Το Κάστρο Toron και στ) τον Προμαχώνα Grimani.
Για την Πύλη του Sagredo, την ιστορική Πύλη που κατασκευάστηκε για να ενώσει τον Λόφο της Ακροναυπλίας με την κάτω πόλη, στρατηγικής σημασίας έργο των Ενετών κατά τη δεύτερη σύντομη περίοδο κατοχής της πόλης του Ναυπλίου (1686-1715), η κ. Μενδώνη τόνισε πως παραμένει κλειστή για περισσότερα από είκοσι χρόνια, παρά τον δεσμευτικό όρο του ΥΠΠΟ προς τον ξενοδοχειακό επιχειρηματία να επιτρέπεται η πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο από το 2002. «Η Πύλη σηματοδοτεί την αρχή μίας πορείας προς το ύψωμα της Ακροναυπλίας. Η επαναλειτουργία της συνδέεται με τη συνολική ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου και τη σύνδεσή του με την πόλη. Με τις προβλεπόμενες στη μελέτη επεμβάσεις, στόχος μας είναι -μετά το Μπούρτζι- η Ακροναυπλία να ενταχθεί λειτουργικά και με ασφάλεια στους λοιπούς επισκέψιμους χώρους και μνημεία της πόλης του Ναυπλίου, ικανοποιώντας, συγχρόνως, ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας», σημείωσε η υπουργός.
Βάσει της εκπονηθείσας μελέτης, οι εργασίες αφορούν στην Πύλη, στα τείχη και στις κλίμακες. Οπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, στη μελέτη περιλαμβάνεται επίσης η αποκατάσταση του ερειπωμένου κτιρίου και της ημικυλινδρικής καμάρας, προκειμένου να αποτελέσει χώρο ενημέρωσης και πληροφόρησης για το συγκρότημα της Πύλης και το ρόλο του στη λειτουργία του κάστρου, αλλά και γενικότερα για την ιστορία του αρχαιολογικού χώρου.
Ειδήσεις σήμερα
Μέγας Αλέξανδρος: Το ανιστόρητο Netflix και ο σάλος στα social media [Βίντεο]