Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
To «Αλέξανδρος: Η γέννηση ενός θεού» είναι η νέα mini σειρά του Netflix που παρουσιάζει μία εκδοχή της ιστορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ξεκινώντας από την άνοδο του στην εξουσία το 336 π.χ μέχρι τον θάνατο του το 323 π.χ.
Και ενώ μέχρι εδώ όλα φαίνονται απολύτως φυσιολογικά «ήρθε» το Netflix με την βοήθεια του Χόλυγουντ τα κάνουν όλα…μαντάρα.
Βέβαια, γενικά η μυθοπλασία του Χόλυγουντ σε ιστορικές ταινίες και ιστορικά ντοκιμαντέρ που αφορούν την αρχαία Ελλάδα, φροντίζουν από κάπου να «μπάζουν», από τους «300» του Λεωνίδα και το «Δις Ις Σπαρτα» μέχρι και τώρα με τον Μέγα Αλέξανδρο που τον εμφανίζουν κάτι λίγο από «φτερού» με πούπουλα και ερωτευμένο με τον Ηφαιστίωνα
Το θέμα με αυτή τη σειρά είναι ότι ήταν αναμενόμενο να γίνει το κόκκινο πανί για τους Έλληνες όταν θα την ανακάλυπταν…και έτσι έγινε.
Η απάντηση μιας καθηγήτριας από την Αγγλια για το…φιλάκι!!
«Ο Ηφαιστίωνας δεν ήταν απλώς ένας αγαπημένος σύντροφος, αλλά ίσως ο μεγαλύτερος έρωτάς του», λέει η Δρ Σαλίμα Ικράμ, καθηγήτρια στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου.
Ακόμα, ένας άλλος σύγχρονος ιστορικός που έχει εκφράσει την άποψη ότι ο Ηφαιστίωνας και ο Αλέξανδρος ήταν κάτι περισσότερο από απλοί φίλοι, είναι ο Ρόμπιν Λέιν Φοξ. Μέλος της Βασιλικής Εταιρείας Λογοτεχνίας της Βρετανίας, υπηρέτησε ως ιστορικός σύμβουλος του Όλιβερ Στόουν στην ταινία «Αλέξανδρος» του 2004 με τον Κόλιν Φάρελ στον ομώνυμο ρόλο και τον Τζάρεντ Λέτο στον ρόλο του Ηφαιστίωνα, σύμφωνα με τον «Guardian».
Η τηλεοπτική σειρά του Netflix περιλαμβάνει έξι επεισόδια, τα οποία είναι όλα διαθέσιμα και διαρκούν από 30 έως και 44 λεπτά. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Χιου Μπαλαντάιν.
Στην τηλεοπτική σειρά του Netflix εμφανίζονται και διάφοροι ειδικοί όπως, για παράδειγμα, ιστορικοί και αρχαιολόγοι, μεταξύ των οποίων η καταξιωμένη Ελληνίδα αρχαιολόγος Καλλιόπη Λημναίου – Παπακώστα. Και στο πρώτο της επεισόδιο εξηγεί πώς ο Αλέξανδρος ανέβηκε στην εξουσία στη Μακεδονία. Μέσα από δραματικές αναπαραστάσεις, απεικονίζει τον ίδιο και τον Ηφαιστίωνα ως ρομαντικούς εραστές αλλά και στενούς φίλους που συνεργάστηκαν σε επαγγελματικό και στρατιωτικό επίπεδο. Τον Αλέξανδρο υποδύεται ο Μπακ Μπρεϊθγουέιτ και τον Ηφαιστίωνα ο Γουίλ Στίβενς.
Ήταν όμως ο Μέγας Αλέξανδρος κίναιδος ή όπως θα λέγαμε σήμερα ομοφυλόφιλος;
Τι γνωρίζουμε οι Έλληνες μέσα απο τις αρχαίες πρωτότυπες ιστορικές πηγές μας ΠΑΝΤΑ με το αρχαίο κείμενο ως οδηγό αλήθειας…
Και ξεκινάμε:
((1))Επειδή θα κάνουμε σωστά τη δουλειά μας θα διασταυρώνουμε και την ιστορική πηγή μας.
Πάμε στον Πλούταρχο στην μοναδική ολοκληρωμένη σωζόμενη βιογραφία του Αλεξάνδρου.
Τι μας γράφει και ο Πλούταρχος : Κεφάλιο 22 “Όταν ο Φιλόξενος, ο αρχηγός των παραθαλάσσιων δυνάμεων, του έγραψε πως ήταν κοντά του κάποιος Θεόδωρος απο τον Τάραντα και πουλάει δύο πολύ όμορφα αγόρια και ήθελε να μάθει αν θα τα αγόραζε, οργίστηκε πολύ και φώναζε πολλές φορές στους φίλους του, ρωτώντας τι αισχρό είχε μάθει γι αυτόν μέχρι τώρα ο Φιλόξενος, έτσι που να τον προσβάλλει με τέτοιες ξενδιάντροπες προτάσεις. Και τον ίδιο τον Φιλόξενο επιτιμώντας τον έντονα σε γράμμα του, τον διέταξε να ξεφορτωθεί τον Θεόδωρο και το εμπόρευμα του…”
Περὶ τῆς Ἀλεξάνδρου τύχης ἢ ἀρετῆς, το δεύτερο έργο του Πλουτάρχου:
Ο Αλέξανδρος ερωτεύτηκε τη Ρωξάνη, την κόρη του Οξυάρτη, που χόρευε ανάμεσα στις άλλες αιχμάλωτες,
ωστόσο δεν την προσέβαλε, αλλά τη νυμφέυτηκε.
Όταν ο Φιλόξενος, ο ύπαρχος των παραλιακών περιοχών της Μικράς Ασίας, έγραψε στον Αλέξανδρο ότι στην Ιωνία ήταν κάποιος νέος, που δεν υπήρχε όμοιός του στα νιάτα και την ομορφιά, και τον ρωτούσε με το γράμμα αν ήθελε να του τον στείλει, ο Αλέξανδρος του απάντησε αυστηρά : “Αθλιότατε απο’ όλους τους ανθρώπους, ποια τέτοια πράξη μου έμαθες ποτέ, ώστε να προσπαθείς τώρα να με κολακεύσεις με τέτοιες ηδονές;”
«Περὶ τῆς Ἀλεξάνδρου τύχης ἢ ἀρετῆς Λόγος Α΄ Συγγραφέας: Πλούταρχος»
((3))Δεν αν δεν σας φτάνουν όλα αυτά…
“Τις άλλες αιχμάλωτες, όταν ο Αλέξανδρος τις έβλεπε να ξεχωρίζουν για την ομορφιά και την κορμοστασιά τους, έλεγε χαριτολογώντας ότι οι Περσίδες είναι παιδεμός για τα μάτια.
Δείχνοντας όμως και εκείνος, απέναντι στην ομορφιά τους, την ομορφιά της εγκράτειας του και της σύνεσης του, τις απομάκρυνε σαν άψυχα αγάλματα.”
((4))“Πρώτα λοιπόν ο σκοπός της εκστρατείας αποδεικνύει τον άνδρα (Αλέξανδρο), επειδή δεν συνέλαβε στο μυαλό του να αποκτήσει πλούτη και να απολαύσει την ευμάρεια και την ηδονή, αλλά να ενώσει όλους τους ανθρώπους με την ειρήνη και την επικοινωνία”
«Πλουτάρχου Ηθικά , Περί της Τύχης ή Αρετής Αλεξάνδρου κεφάλαιο 9»
((5)) “Γάμο πραγματικό έκανε μονάχα με την Ρωξάνη, διότι την ερωτεύθηκε.
Την Στάτειρα την κόρη του Δαρείου, την νυμφεύθηκε για τα συμφέροντα του Κράτους. Στις άλλες Περσίδες έδειξε τόση σωφροσύνη, όση ανδρεία στους Πέρσες. Γιατί δίχως την θέληση της, δεν είδε καμμία, και όσες είδε τις προσπέρασε με μεγαλύτερη φρόνηση απο όσες δεν είδε. Και αν και ήταν σε όλους καλός, στις ωραίες, ειδικά για αυτό, φερόταν με μεγάλη υπερηφάνεια. Και για την ομορφιά της γυναίκας του Δαρείου, που ήταν ωραιοτάτη, δεν ήθελε να ακούσει κουβέντα.”
«Πλουτάρχου Ηθικά, Περί της Τύχης ή Αρετής Αλεξάνδρου Λόγος Β’ 6»
Όπως είναι πασιφανές κανένας σοβαρός ιστορικός δεν έχει αφήσει καμία υπόνοια ότι ο Αλέξανδρος είχε ομοφυλοφιλικές τάσεις.
Όλα είναι προϊόντα διαστρέβλωσης της αλήθειας…απο το 2004, ξεκίνησε μία εκστρατεία προπαγάνδας περί ομοφυλοφιλίας του Αλεξάνδρου, τότε που ο Όλιβερ Στόοουν με την ταινία “Αλέξανδρος” πέρασε το πρώτο μήνυμα.
Αλλά η … “ιστορία έχει γράψει ποιος ήταν ο Αλέξανδρος και δεν μας ενδιαφέρει η οπτική του Χόλυγουντ”
Το Twitter ξεσπά
Θύελλα αντιδράσεων, από εξαγριωμένους θεατές στα social media, ξεσήκωσε το ντοκιμαντέρ «Alexander: The Making of a God», που αναφέρεται στη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου (διαστρεβλωμένη) και έκανε πρεμιέρα την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου στο Netflix.
«Θα ξεχάσουμε και αυτά που ξέραμε», γράφει ένας χρήστης. «Μήπως να αρχίζαμε μαζικές μηνύσεις όπως είχε κάνει η Αίγυπτος», συμπληρώνει ένας άλλος.
Θα ξεχάσουμε και αυτά που… ξέραμε! Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν ομοφυλόφιλος λέει το Netflix https://t.co/w2EsW4jN9F
Έκανε πρεμιέρα το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix για τον Μέγα Αλέξανδρο και έχει στο 5ο λεπτό παθιασμένο φιλί με Ηφαιστίωνα; Ετοιμαστείτε για διαδηλώσεις, πρωτοσέλιδα και εξοργισμένα τηλεφωνήματα σε αθλητικές εκπομπές. pic.twitter.com/drTY7uoD7W
Μέγας Αλέξανδρος: «Θέλουν να πουλήσουν. Της μόδας οι σχέσεις μεταξύ ανδρών» είπε ο Θάνος Βερέμης
Να μη δίνουμε σημασία σε εκπομπές και αναφορές όπως η νέα παραγωγή του Netflix, η οποία παρουσιάζει τον Μέγα Αλέξανδρο ομοφυλόφιλο ζήτησε ο καθηγητής Θάνος Βερέμης.
Ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας Θάνος Βερέμης μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό «Action» για την επίμαχη σκηνή του ντοκιμαντέρ με θέμα τον Έλληνα στρατηλάτη, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις.
«Θέλουν να τις πουλήσουν. Πώς θα τις πουλήσουν; Βάζουν και λίγο σεξ μέσα. Ιδίως σεξ μεταξύ ανδρών, είναι και της μόδας. Κι όλα αυτά περνάνε πιο ευχάριστα. Αντί να δείχνουν τις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τι σοφιζόταν κάθε φορά για να κερδίσει μια δύσκολη μάχη, βάζουν και σεξ μέσα. Δεν πρέπει να τα παίρνουμε στα σοβαρά», ανέφερε αρχικά ο καθηγητής. Σημείωσε δε πως «αυτά είναι τεχνάσματα των κατασκευαστών».