Υστερα από σχεδόν τέσσερις μήνες προετοιμασίας για τον επανασχεδιασμό της μόνιμης συλλογής του και για τη νέα περιοδική έκθεση «Μύθοι και Σύμβολα στη Νεοελληνική Τέχνη (19ος-αρχές 20ού αιώνα)» το παράρτημα της ΕΠΜΑΣ του Ναυπλίου υποδέχεται ξανά τους επισκέπτες του από τις 10 Ιουνίου.
Πρόκειται για δύο σπουδαίες αφορμές για να «ιχνηλατήσουμε» τη ματιά και το έργο μεγάλων ονομάτων από την ελληνική ιστορία της τέχνης αλλά και της σύγχρονης εικαστικής σκηνής.
Η μόνιμη συλλογή επανασχεδιάστηκε και αναπτύσσεται πλέον σε τρεις ενότητες, όπως περιγράφει στον «Ε.Τ.» η ιστορικός Τέχνης, υπεύθυνη επιμελήτρια παραρτήματος Ναυπλίου της ΕΠΜΑΣ, Λαμπρινή Καρακούρτη-Ορφανοπούλου, με ιστορική θεματολογία από τον Αγώνα του ’21, που δίνουν αισθητή μορφή στον ιστορικό χαρακτήρα της πρώτης πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους.
Η πρώτη ενότητα είναι αφιερωμένη στον «Αγώνα στη Θάλασσα», στη συνέχεια ο επισκέπτης ανακαλύπτει «σκηνές από την Ελληνική Επανάσταση», ενώ στην τρίτη και τελευταία ενότητα της μόνιμης συλλογής συναντάμε «τη μνήμη του Αγώνα». Πρόκειται για έναν εικαστικό διάλογο σύγχρονων έργων από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης και από τα Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Ιδρυμα Βασίλη Παπαντωνίου, Ιδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός, Συλλογή Σωτήρη Φέλιου και έργα του Γιάννη Ψυχοπαίδη. «Ενας από τους στόχους του επανασχεδιασμού της έκθεσης ήταν η «συνομιλία» και η συν-έκθεση σύγχρονων έργων με τις δημιουργίες του 19ου αιώνα που αποτέλεσαν πηγές έμπνευσης για τους καλλιτέχνες. Σύγχρονοι καλλιτέχνες συνενώνουν το παρελθόν με το παρόν, με τον προσωπικό τους εικαστικό τρόπο έκφρασης της ιστορικής μνήμης και συμβάλλουν στη συλλογική μνήμη του Αγώνα», μας εξηγεί η κ. Καρακούρτη-Ορφανοπούλου.
Μυθολογία
Στην περιοδική έκθεση, είκοσι επτά έργα γλυπτικής και ζωγραφικής τέχνης από τις συλλογές της ΕΠΜΑΣ αφηγούνται την επίδραση του μύθου στην καλλιτεχνική σκηνή του 19ου αιώνα. Η ελληνική μυθολογία και οι ήρωές της γίνονται πεδίο έμπνευσης σπουδαίων ονομάτων της εικαστικής τέχνης. Στο πέρασμα των χρόνων, ο μύθος «ερμηνεύεται» από τον χρωστήρα των καλλιτεχνών μέσα από αλληγορικές συνθέσεις προκειμένου να αποδοθεί η πραγματικότητα στη ζωή. Ο μύθος της Αριάδνης και της Ιφιγένειας εν Ταύροις, η Κρίση του Πάρη, η Μάχη του Ηρακλή με τις Αμαζόνες, είναι μερικές από τις μυθικές ιστορίες που δημιουργούν προβληματισμούς στους καλλιτέχνες του 19ου αιώνα και οι ιδέες τους πήραν μορφή. Το σύνολο των έργων της περιοδικής έκθεσης, -όπως μας υπογραμμίζουν οι δύο επιμελήτριες η Λαμπρινή Καρακούρτη-Ορφανοπούλου και η Τώνια Γιαννουδάκη- προέρχεται από τις συλλογές της ΕΠΜΑΣ και του Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη και περιλαμβάνει έργα των καλλιτεχνών: Ιωάννη Κόσσου, Γεωργίου Βρούτου, Θωμά Θωμόπουλου, Κωνσταντίνου Δημητριάδη, Γεώργιου Ιακωβίδη, Νικόλαου Γύζη, Κωνσταντίνου Παρθένη, Παύλου Ροδοκανάκη και Γεράσιμου Στέρη.
ΤΩΝΙΑ ΓΙΑΝΝΟΥΔΑΚΗ
«Σπάνια κομμάτια νεοελληνικής γλυπτικής»
«Οι μυθολογικές και οι αλληγορικές παραστάσεις ήταν από τα πιο χαρακτηριστικά θέματα, ενώ αλληγορικές συνθέσεις επιβιώνουν και τον 20ό αιώνα» εξηγεί η συνεπιμελήτρια της έκθεσης και επιμελήτρια της συλλογής Νεοελληνικής και Ευρωπαϊκής Γλυπτικής της ΕΠΜΑΣ Τώνια Γιαννουδάκη και επισημαίνει πως «Από το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα, με την εμφάνιση του Ρεαλισμού και τον εμπλουτισμό των θεμάτων με σκηνές της καθημερινής ζωής, ξεκίνησε μια μακρά μεταβατική περίοδος, η οποία χαρακτηρίζεται από τη συνύπαρξη της κλασικιστικής παράδοσης με ρεαλιστικές κατευθύνσεις και με τη σταδιακή στροφή των καλλιτεχνών στο Παρίσι. Τα επτά γλυπτά που παρουσιάζονται στην έκθεση είναι δημιουργίες εμβληματικών νεοελλήνων γλυπτών.
Τα έργα αυτά είναι από τα σημαντικότερα της συλλογής Νεοελληνικής Γλυπτικής της Εθνικής Πινακοθήκης. Στην παρούσα έκθεση οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ένα σπάνιο, ιδιαίτερα ενδιαφέρον, όσο και πολύτιμο κομμάτι της Νεοελληνικής Γλυπτικής, μέσα από δημιουργίες των ίδιων καλλιτεχνών που έχουν φιλοτεχνήσει ανδριάντες, προτομές ή διακοσμητικές συνθέσεις, οι οποίες αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας σε δρόμους, πλατείες και πάρκα, και να αποκτήσουν μια πιο σφαιρική εικόνα για το έργο τους».
Η έκθεση συνοδεύεται από εκπαιδευτικά προγράμματα που θα υλοποιηθούν με θέμα την αποκωδικοποίηση των συμβόλων που περιέχονται στα έργα τέχνης με μυθολογικό περιεχόμενο, και στην αναζήτηση των αξιών και των μηνυμάτων που μεταφέρουν σε εμάς σήμερα.
Ειδήσεις σήμερα
Survivor All Star: H Μαριαλένα δεν πλησίασε τον πατέρα του Σάκη – Τι έχει συμβεί
Τα 12 ζώδια πηγαίνουν διακοπές – Τι επιλέγουν για τη διασκέδασή τους
Hχηρή απουσία από τα βαφτίσια της κόρης της Ηλιάκη – Ο λόγος που δεν παρευρέθηκε η Καραβάτου