Κάθε συζήτηση, ξενάγηση και συνέντευξη με τον Δημήτρη Παντερμαλή ήταν εμπειρία ανεπανάληπτη, που δεν μπορούσε να ακολουθήσει συμβάσεις. Μιλούσε απλά και στοχαστικά, δεν άφηνε το βλέμμα και τη σκέψη να χαθεί από τον πλούτο των πληροφοριών που μετέδιδε. Ο λόγος του καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή ενέπνευσε και παρακίνησε γενιές συναδέλφων του, ενώ όσοι είχαμε την τιμή να μας ξεναγήσει στο Μουσείο Ακρόπολης έδενε την Ιστορία με τον πολιτισμό, το κάλλος των αρχαίων επιτευγμάτων με την ομορφιά της γνώσης! Η απώλειά του αφήνει ένα σπουδαίο, πολυδαίδαλο έργο το οποίο υπηρέτησε μέχρι τελευταία στιγμή.
Η υγεία του εκλιπόντα προέδρου ήταν επιβαρυμένη τα τελευταία χρόνια. Εφυγε σε ηλικία 82 ετών χθες, Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου. Τρεις ημέρες μετά, την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου, ο κ. Παντερμαλής θα εκφωνούσε ομιλία σύμφωνα με το πρόγραμμα της ημερίδας με τίτλο «Παρθενώνας και Δημοκρατία».
Πλήθος κόσμου από τον πολιτικό και πολιτιστικό χώρο εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στους οικείους του εκλιπόντα. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στην «υποδειγματική αφοσίωση και πάθος» του κ. Παντερμαλή και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποχαιρέτησε τον καθηγητή «με θλίψη, αλλά και ευγνωμοσύνη. Γιατί με τη σκαπάνη του αποκάλυψε μοναδικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς της χώρας. Με τη γλαφυρή διδασκαλία του ενέπνευσε αναρίθμητους φοιτητές. Ενώ η σεμνή παρουσία του στα βουλευτικά έδρανα προσέφερε ποιότητα στη δημόσια ζωή. Η ανεξίτηλη παρακαταθήκη του θα μένει ορατή σε κάθε επισκέπτη του Μουσείου της Ακρόπολης».
ΤΙ ΔΙΑΒΑΣΑ
Οπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, στη μνήμη του κ. Παντερμαλή αξίζει «να εντείνουμε τις προσπάθειες ώστε να υλοποιηθεί και ο μεγάλος του πόθος: να επανενωθούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Από τη μεριά της η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Αποχαιρετούμε με συντριβή έναν σπάνιο επιστήμονα, έναν εμπνευσμένο δάσκαλο, έναν πολύτιμο συνεργάτη, έναν καλό φίλο. Η πορεία του Δημήτρη Παντερμαλή είναι γεμάτη από κορυφαία επιτεύγματα στην επιστήμη της Αρχαιολογίας. Υπήρξε πρωτοπόρος, διευθύνοντας τις ανασκαφές στο Δίον, όπου ανέπτυξε ένα καινοτόμο αρχαιολογικό και φυσικό πάρκο. Εφερε νέες, σύγχρονες ιδέες, ως πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης». Και επεσήμανε πως «ήταν η ψυχή του μουσείου, όταν αυτό ήταν ακόμη μόνο στα χαρτιά. Βρισκόταν εκεί, σε κάθε στάδιο της δημιουργίας του και μέχρι την τελευταία του στιγμή. Του οφείλουμε ότι η Ελλάδα έχει ένα από τα σπουδαιότερα και πιο αγαπημένα στους επισκέπτες μουσεία του κόσμου, ένα μουσείο πρότυπο πολιτιστικής διαχείρισης, που τιμά τον πολιτισμό μας και την πατρίδα μας». Κλείνοντας, η κ. Μενδώνη υπογράμμισε πως «η απώλειά του είναι οδυνηρή για όλους εμάς που τον γνωρίσαμε, που δουλέψαμε μαζί του για περισσότερα από είκοσι χρόνια, που ήταν αγαπημένος φίλος. Στον Στέφανο τα θερμά μου συλλυπητήρια».
Ο στόχος του κ. Παντερμαλή από την πρώτη ημέρα της θεμελίωσής του μουσείου, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος στον «Ε.Τ.» στις 20/6, με αφορμή τα 13α γενέθλια του φορέα, ήταν «ένα ανοιχτό μουσείο στον κόσμο του 21ου αιώνα». Κεντρικός άξονας της φιλοσοφίας του, ο άνθρωπος, «μας ενδιαφέρει η ποιότητα που δίνουμε στους επισκέπτες, στον πολύπλευρο παιδευτικό-ερευνητικό-πολιτιστικό χαρακτήρα του μουσείου. Στόχος μας ο επισκέπτης να μεταδώσει, να επικοινωνήσει τα όσα συνάντησε στο Μουσείο Ακρόπολης στον συνάνθρωπό του», έλεγε, τονίζοντας πως σήμερα το Μ.Α. διαθέτει όλες τις υπηρεσίες που απαιτούνται ενός παγκόσμιου μουσείου και ατενίζει τη στιγμή που τα Παρθενώνεια Γλυπτά θα επιστρέψουν εκεί όπου ανήκουν. «Πιστεύω απολύτως ότι θα επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στη γενέθλια γη τους. Η διεθνής κοινή γνώμη καταμαρτυρεί την πράξη των Βρετανών και τάσσεται υπέρ της ελληνικής πλευράς», είχε πει τότε. Ενας από τους τελευταίους σημαντικούς σταθμούς της πολυσήμαντης πορείας του ήταν η οριστική επανένωση του θραύσματος Fagan από το Μουσείο του Παλέρμο στο Μουσείο Ακρόπολης.
Γεννημένος το 1940 στη Θεσσαλονίκη, φοίτησε στο Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα του ΑΠΘ με καθηγητές τον Γεώργιο Μπακαλάκη και το Μανόλη Ανδρόνικο. Από τον Μάιο του 2000 διετέλεσε πρόεδρος του Οργανισμού Ανέγερσης του Νέου Μουσείου Ακρόπολης και από τον Μάιο του 2009 πρόεδρος του Μ.Α. Από την αρχή της λειτουργίας του Μ.Α., ο κ. Παντερμαλής επιμελήθηκε εκθέσεις που διαμόρφωσαν το ρόλο του νέου σύγχρονου μουσείου όπως τις «Περικλής Ξανθίππου», «Μυστήρια των Μεγάλων θεών» και «Ελευσίνα, τα Μεγάλα Μυστήρια».
Ο γενικός διευθυντής του Μ.Α. Νίκος Σταμπολίδης εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του κ. Παντερμαλή και δήλωσε: «Η μνήμη των ανθρώπων που φεύγουν διατηρείται ακέραιη στις επόμενες γενιές μέσα από το έργο τους. Και το μέγιστο έργο και η προσφορά του Δημήτρη Παντερμαλή είναι η δημιουργία του Μουσείου της Ακρόπολης». Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μ.Α. συνήλθε εκτάκτως χθες και μεταξύ άλλων αποφάσισε να δοθεί το όνομα του εκλιπόντος στο Αμφιθέατρο του Μ.Α. και θεσπίζει μία υποτροφία Κλασικής Αρχαιολογίας του Μ.Α. με το όνομα του εκλιπόντος, οι όροι της οποίας θα εξειδικευθούν και θα ανακοινωθούν. Η εξόδιος ακολουθία του εκλιπόντος προέδρου θα τελεστεί σήμερα το μεσημέρι στο Δίον της Πιερίας.