Η σορός του έφτασε στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής στις 2 το μεσημέρι και η εξόδιος ακολουθία ξεκίνησε μία ώρα αργότερα, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη, του γενικού διευθυντή του Μουσείου της Ακρόπολης, καθηγητή Αρχαιολογίας, Νίκου Σταμπολίδη και πλήθος κόσμου.
Το Δίον για το Δημήτρη Παντερμαλή ήταν το ησυχαστήριό του. Καθοριστική υπήρξε η συμβολή του στην ανάδειξη αυτού του σπουδαίου αρχαιολογικού τόπου. Εκεί διηύθυνε από το 1973 τις αρχαιολογικές ανασκαφές του Πανεπιστημίου, μετατρέποντας την ανασκαφή σε ένα αρχαιολογικό και φυσικό πάρκο, το πρώτο αρχαιολογικό πάρκο στην Ελλάδα.
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
«Υπήρξε πρωτοπόρος στην επιστήμη της Αρχαιολογίας, διευθύνοντας τις ανασκαφές, εδώ στο Δίον, όπου ανέπτυξε ένα καινοτόμο αρχαιολογικό και φυσικό πάρκο. Ήταν τότε, που ανέπτυξε τις απόψεις του, πώς ένας αρχαιολογικός χώρος μπορεί να γίνει κατανοητός από τον μη μυημένο επισκέπτη. Πώς θα ανοίξουν οι χώροι στο κοινό, ως τόποι εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας και στην καλύτερη περίπτωση άκουγε από πολλούς και συναδέλφους του, “μα τι λέει τώρα ο άνθρωπος”.
Ο Παντερμαλής έφερε νέες, σύγχρονες ιδέες στη διαχείριση των αρχαιολογικών χώρων, των μουσείων και των μνημείων», ανέφερε μεταξύ άλλων στον επικήδειό της η υπουργός Πολιτισμού, τονίζοντας ότι το μεγάλο του έργο, το όραμα της ζωής του υπήρξε το Μουσείο της Ακρόπολης. «Το υπηρέτησε από την πρώτη στιγμή με όλες του τις δυνάμεις. Το Μουσείο της Ακρόπολης έγινε χάρη στην επιμονή του», είπε η κ. Μενδώνη.
Ειδήσεις σήμερα
Τριπλό «μπόνους» στους μισθούς του Δημοσίου [πίνακες]