«Εξέχοντες καλεσμένοι», στο εκθεσιακό αφήγημα του Μουσείου, «είναι οι στρατηγοί Θεμιστοκλής και Μιλτιάδης», επισημαίνει η διευθύντρια του ΕΑΜ, Μαρία Λαγογιάννη. Με τίτλο
«Οι μεγάλες νίκες. Στα όρια του μύθου και της Ιστορίας», η αφήγηση των ιστορικών γεγονότων ξεκινάει από τη Μάχη του Μαραθώνα και φτάνει μέχρι και τις Πλαταιές. Ενενήντα εννέα αρχαία τεκμήρια και ένα σύγχρονο, πλαισιωμένα από πλούσιο εποπτικό υλικό, φωτίζουν τις σημαντικές νίκες αλλά και τον αντίκτυπο που είχαν στη νεότερη εποχή, επισημαίνει η κ. Λαγογιάννη στον εκθεσιακό προγραμματισμό του Μουσείου.
Η προτομή του Θεμιστοκλή, που θα πρωταγωνιστήσει στην έκθεση, αποτελεί ρωμαϊκό αντίγραφο του στρατηγού της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας και προέρχεται από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Οστια στην Ιταλία.
Στον εκθεσιακό κατάλογο περίοπτη θέση κατέχει το χάλκινο κράνος του Μιλτιάδη (φωτογραφία), από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας. Στα κείμενα της έκθεσης επισημαίνεται πως το κράνος του Στρατηγού της Μάχης του Μαραθώνα (490 π.Χ.) «ήταν σφυρηλατημένο από ένα και μόνο έλασμα, το οποίο κάλυπτε ολόκληρο το κεφάλι μέχρι τον αυχένα. Διακρίνεται εγχάρακτη επιγραφή στην αριστερή πλευρά του: ΜΙΛΤΙΑΔΕΣ ΑΝΕ[Θ]ΕΚΕΝ [Τ]ΟΙ ΔΙ: ο Μιλτιάδης [με] ανέθεσε στον Δία.
Ο τύπος των γραμμάτων της επιγραφής χρονολογείται στην περίοδο της μάχης του Μαραθώνα. Συνεπώς πρόκειται για ένα σημαντικότατο κειμήλιο της αρχαίας ελληνικής ιστορίας, καθώς πιθανώς είναι το κράνος που ανήκε στον ίδιον τον Μιλτιάδη και που μετά τη νικηφόρα έκβαση της μάχης του Μαραθώνα το ανέθεσε στον Δία»
Τα εκθέματα αφηγούνται με τρόπο συναρπαστικό την Ιστορία. «Από τα πιο συγκινητικά αντικείμενα που θα δει το κοινό είναι οι αιχμές των χάλκινων περσικών βελών», λέει η κ. Λαγογιάννη. Προέρχονται από τις ανασκαφές του Σπυρίδωνος Μαρινάτου το 1939 στον λόφο Κολωνό των Θερμοπυλών. Στην περιοχή βρέθηκε μεγάλος αριθμός από αιχμές βελών, εύρημα που επιτρέπει την ταύτισή της με τη θέση όπου έπεσαν οι Σπαρτιάτες στη θρυλική μάχη του 480 π.Χ.
Εκτός από την προτομή του Θεμιστοκλή, άλλα εννέα εκθέματα αποτελούν δάνεια και προέρχονται από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων της Αρκαδίας, της Ηλείας και της Βοιωτίας. Υπάρχει και ένα σύγχρονο έκθεμα. Πρόκειται για ομοίωμα τριήρους από το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας «Κώστα Κοτσανά».
Η νέα μεγάλη περιοδική έκθεση του ΕΑΜ εντάσσεται στις επετειακές εκδηλώσεις του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τα 2.500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη ναυμαχία της Σαλαμίνας.
Τα εγκαίνιά της προγραμματίζονται για την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου, ημέρα που σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές ολοκληρώθηκε η ναυμαχία της Σαλαμίνας, το 480 π.Χ. Η έκθεση αποτελεί το δεύτερο μέρος του σπονδυλωτού εκθεσιακού προγράμματος του Μουσείου για τη χρονιά που διανύουμε. Το πρώτο -με τίτλο «Δι’ αυτά πολεμήσαμεν…Αρχαιότητες και Ελληνική Επανάσταση- ήταν αφιερωμένο στο 1821 και ολοκληρώθηκε με επιτυχία τον Ιούλιο.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr