«Δεν πορεύομαι μόνη. Με συνοδεύουν όλα τα πρόσωπα που ενσάρκωσα στη σκηνή, όλοι οι ρόλοι που εκ πρώτης όψεως μας εγκαταλείπουν όταν τα έργα τελειώνουν, αλλά συνεχίζουν να ζουν μέσα μας υπόγεια. Φαίδρα, Αραμίντ, Εντα Γκάμπλερ, Μήδεια, Μπλανς Ντιμπουά… Με συνοδεύουν όμως και τα πρόσωπα των έργων που αγάπησα και χειροκρότησα ως θεατής. Ετσι, ανήκω σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Είμαι Ελληνίδα, Αφρικάνα, Σύρια, Βενετσιάνα, Ρωσίδα, Βραζιλιάνα, Ρωμαία, Γιαπωνέζα. Αυτή είναι η πραγματική παγκοσμιοποίηση», αναφέρει στο μήνυμά της. Για την Ιζαμπέλ Ιπέρ το θέατρο «είναι οι άλλοι, ο διάλογος, η απουσία του μίσους. Το θέατρο μας προστατεύει, μας στεγάζει. Μας αγαπά… όσο το αγαπούμε κι εμείς». Και συμπληρώνει: «Είμαι ένα από τα πολυάριθμα πρόσωπα χάρη στα οποία το θέατρο συνεχίζει να υπάρχει. Το θέατρο είναι το καθήκον μας και η ανάγκη μας. Το θέατρο είναι πολύ ισχυρό, αντιστέκεται και επιβιώνει σε κάθε αντιξοότητα, στους πολέμους, στις λογοκρισίες, στην έλλειψη χρημάτων».
Ογδοη γυναίκα
Μετά τους Ντάριο Φο, Κριστόφ Βαρλικόφσκι, Ανατόλι Βασίλιεφ και πλήθος άλλων διακεκριμένων προσωπικοτήτων η Ιζαμπέλ Ιπέρ είναι η όγδοη γυναίκα που της ζητήθηκε να απευθύνει το μήνυμα στη θεατρική κοινότητα, στο οποίο δεν παρέλειψε να σχολιάσει τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία που θα διεξαχθούν στις 23 Απριλίου. «Καθώς βρίσκομαι στη Γαλλία λίγο πριν από την προεδρική εκλογή, θα παρότρυνα εκείνους που ισχυρίζονται ότι θέλουν να μας κυβερνήσουν να καταδεχτούν να δώσουν σημασία στην ανυπολόγιστη ωφέλεια του θεάτρου». Η Γαλλίδα σταρ ολοκληρώνει το μήνυμά της θυμίζοντας «έναν παλαιό οδηγό σκηνής, που πάντα, πριν σηκωθεί η αυλαία, στα παρασκήνια έλεγε κάθε φορά με φωνή αποφασιστική: “Τόπο στο θέατρο!”».
Εδώ και 55 χρόνια
Η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου καθιερώθηκε το 1962 από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου και εορτάζεται εδώ και 55 χρόνια κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου από την παγκόσμια θεατρική κοινότητα.
Το μήνυμα κάθε φορά διαβάζεται σε όλα τα θέατρα και μεταδίδεται σε όλον τον κόσμο. Το φετινό κείμενο μετέφρασε από τα γαλλικά ο συγγραφέας και μεταφραστής Ανδρέας Στάικος, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου της Ουνέσκο, Εμμανουήλ Κουτσουρέλη, το μήνυμα θα διαβάσει δημόσια σήμερα η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.
Η επιλογή «Ε.Τ.» για τη γιορτή
Ο «Ε.Τ.» επέλεξε εκδηλώσεις και παραστάσεις για απόψε Δευτέρα που τιμούν τη θεατρική γιορτή.
17 Νοεμβρίου 1973: Τα τραγούδια που συνδέθηκαν με την Εξέγερση του Πολυτεχνείου [βίντεο]
*Απόψε το KΘΒΕ στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου υποδέχεται στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών τον σπουδαίο Ελληνα ηθοποιό Γιώργο Μιχαλακόπουλο για μια ανοιχτή συζήτηση με είσοδο ελεύθερη για τα εξήντα χρόνια παρουσίας του στο θέατρο (ώρα: 18.00).
*Στην Αθήνα το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς (Αγγέλου Γέροντα 6, Πλάκα) οργανώνει εκδήλωση-αφιέρωμα στο θεατρικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη, επιχειρώντας μια ευρεία «περιήγηση» στην πλούσια παρακαταθήκη του Κρητικού συγγραφέα. Στην αρχή της εκδήλωσης θα αναγνωστεί το φετινό μήνυμα της Ιπέρ από μέλη της Θεατρικής Ομάδας Ομίλου Πειραιώς (ώρα 18.30).
*Στο νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου (Προφήτη Δανιήλ 3-5) ανεβαίνει το εμβληματικό έργο του Λέοντος Τολστόι «Αφέντης και δούλος» διά χειρός Γιώργου Νανούρη. Πρόκειται για μια παράσταση-ύμνο στην ανθρώπινη φύση. Επί σκηνής ο χαρισματικός σκηνοθέτης και ηθοποιός Γιώργος Νανούρης ως δούλος και ο Δημήτρης Λιγνάδης ως σκληρός αφέντης (ώρα: 21.00).
*Ενα από τα κορυφαία κείμενα της αμερικανικής λογοτεχνίας, το «Καθώς ψυχορραγώ» του Ουίλιαμ Φόκνερ, «ζωντανεύει» στο Θέατρο Οδού Κυκλάδων «Λευτέρης Βογιατζής» (Κυκλάδων 11 & Κεφαλληνίας). Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Σοφία Φιλιππίδου, η οποία και συμπρωταγωνιστεί με τους Κώστα Βασαρδάνη, Μιχάλη Καλιότσο, Ελενα Μεγγρέλη. Η παράσταση παρακολουθεί την οδύσσεια μιας οικογένειας να θάψει τη σύζυγο και μητέρα στην επαρχία του Μισισίπι (ώρα: 21.00).
*Στο Αγγέλων Βήμα παρουσιάζεται το ενδιαφέρον έργο «Tattooland» του Μηνά Βιντιάδη σε σκηνοθεσία Κερασίας Σαμαρά. Η παράσταση μας ταξιδεύει σε ένα εργαστήριο τατουάζ όπου μνήμες και αισθήσεις ακροβατούν ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα, ανάμεσα στο «τώρα» και τα ασαφή σύνορα του χρόνου. Παίζουν μεταξύ άλλων οι Δημήτρης Αλεξανδρής, Ευτυχία Γιακουμή, Δημήτρης Θεοδωρίδης (ώρα: 19.00).
*Η κωμωδία του Νικολάι Γκόγκολ «Η μύτη» παρουσιάζεται στο θέατρο Πόρτα (Λεωφ. Μεσογείων 59) από την ομάδα Patari Project. Τη σκηνοθεσία της αλληγορικής ιστορίας με πρωταγωνιστή έναν άντρα ο οποίος ανακαλύπτει ότι η μύτη του έχει εξαφανιστεί από το πρόσωπό του αναλαμβάνει η Σοφία Πάσχου (ώρα: 21.15).
ΞΕΝΙΑ ΣΤΟΥΚΑ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου