Συγκεκριμένα στις 21 Νοεμβρίου, έγινε η έναρξη του υπαίθριου, ερευνητικού, εκπαιδευτικού εργαστηρίου στα αγροκτήματα Ασπροπύργου με τη συμμετοχή αγροτών, καλλιτεχνών, ερευνητών, εκπαιδευτικών και φοιτητών από το Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Το εργαστήριο επεξεργάζεται ως μία ενότητα τα στοιχεία «Αγροτική κουλτούρα, τέχνη, βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα στην αγροτική καλλιέργεια με ιδιαίτερη θεωρητική αναφορά αλλά και τεχνολογική εφαρμογή στο ζήτημα της αξίας της χρήσης του νερού και της ενέργειας. Το εργαστήριο σκοπεύει στην επιμόρφωση των φοιτητών και των αγροτών σε θέματα ενέργειας και πολιτισμού, στην ανάδειξη της αγροτικής κουλτούρας και της αγροτικής καλλιέργειας της περιοχής συμβάλλοντας έτσι στη βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα της αγροτικής κοινότητας του Ασπροπύργου. Τέλος, υπογραμμίζει ότι ο Ασπρόπυργος είναι μία πόλη που διατηρεί τη σχέση του με τη γη και την τροφή, επιπλέον με την ύπαρξη των αγροκτημάτων δημιουργεί ένα μικροκλίμα που στηρίζει το περιβάλλον της μεταβιομηχανικής πόλης.
Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την πανδημία που προξένησε ο κορονοϊός -‐ covid 19 το πρόγραμμα Αμολή θα τηρήσει απόλυτα τα μέτρα ασφάλειας που έχουν οριστεί από το νόμο.
Στις 21 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η διαδικτυακή προβολή του βίντεο έργου με τίτλο «Αγροτικά αποτυπώματα Ασπροπύργου|| Η Ποντιακή κουλτούρα». Το βίντεο έργο είναι μία καταγραφή του συμμετοχικού έργου που είχε πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο 2020 σε γειτονιά της περιοχής Γκορυτσάς Ασπροπύργου και αποτελείται από συμμετοχική δράση, site specific installation performance, μαρτυρίες και τραγούδια από Πόντιους κατοίκους από τον Ασπρόπυργο και την Ελευσίνα. Το έργο μεταφέρει τις μαρτυρίες των Ποντίων για τη σχέση τους με την καλλιεργήσιμη γη και την ιστορία τους, αποκτά όμως μέσα στην περίοδο της πανδημίας μία επιπρόσθετη αξία καθώς ανασύρονται μνήμες που αφορούν μεταδοτικές σοβαρές ασθένειες όπως Τσιχότκα, Βράσα, Τσουμάμ όταν οι συμμετέχοντες ή οι πρόγονοι τους κατοικούσαν στις πρώην δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης. Το έργο μεταφέρει το μήνυμα ότι η δύναμη της τέχνης, η αλληλεγγύη της κοινότητας και η ιστορική μνήμη λειτουργούν απελευθερωτικά σε καιρούς πανδημίας.
Το έργο θα προβληθεί σε ιστοσελίδες και χώρους κοινωνικής δικτύωσης.
Emilia Bouriti SynErgasia | facebook
Σκηνοθεσία,performance, εικαστική εγκατάσταση: Αιμιλία Μπουρίτη
Συμμετέχουν από την ποντιακή κοινότητα οι:
Ευθύμιος Ανδρεάδης, Ελένη Μασκαλίδου Κλαυδία Μασµανίδου, Χριστίνα Σοφιανίδου, Χρυσούλα Τοπαλίδη, Ελένη Τσιρίποβα
Λύρα – τραγούδι: Βασίλης Σεµερτζής
Παράλληλα στο πλαίσιο αυτού του κύκλου δράσεων η Αιμιλία Μπουρίτη πραγματοποίησε μία σειρά συναντήσεων και συνεντεύξεων με αγρότες του Ασπροπύργου, διαφόρων ηλικιών, με σκοπό τη συλλογή στοιχείων που βοηθούν στη διατήρηση της μνήμης των κατοίκων, της αγροτικής τους αρβανίτικης ταυτότητας, που μέχρι το 1950 κυριαρχούσε στον Ασπρόπυργο. Τα στοιχεία αυτά συμβάλλουν στην ανάπτυξη μίας «τράπεζας μνήμης» που η Αιμιλία Μπουρίτη δημιουργεί από το 2017.
Το διεθνές πρόγραμμα «Αμολή |Τέχνη και Πολιτισμός» πραγματοποιείται σε συνεργασία με την μη κερδοσκοπική εταιρεία «Συν + εργασία», το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ασπροπύργου, το Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας & Προστασίας Περιβάλλοντος, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Σχολή Μηχανολόγων Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και τον Αγροτικό Σύλλογο Ασπροπύργου. Άλλοι συνεργαζόμενοι φορείς: Πάνθεον Σορβόννης (Ερευνητική ομάδα) Πανεπιστήμιο της Γαλλίας (Universite Paris 1 Pantheon Sorbonne), Comunitatea Elena Prahova- ‐ Ploiesti, Αδελφοποίηση πόλεων Ασπροπύργου και Πλόεστι, Ρουμανίας, ECTE (European Center in Training for Employment – Ευρωπαϊκό Κέντρο Κατάρτισης για την Απασχόληση) και τα ιδρύματα τριτοβάθμιας όπως και ιδρύματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Θριασίου Πεδίου.
Η αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία «Συν+εργασία» επιδιώκει την έρευνα, τη δημιουργία και την παρουσίαση διεπιστημονικών και διακαλλιτεχνικών έργων ανοίγοντας ένα διάλογο μεταξύ τέχνης, επιστήμης, εκπαίδευσης και κοινωνίας. Η Αιμιλία Μπουρίτη είναι εικαστικός, performance artist και ιδρυτικό μέλος της εταιρείας. Η εταιρεία λειτουργεί μέχρι σήμερα ως καλλιτεχνική πλατφόρμα με συνεργασίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συνεργάζεται με διεθνή πολιτιστικά κέντρα, εκπαιδευτικά ιδρύματα και ερευνητές, σε θέματα που αφορούν το διάλογο μεταξύ «Τέχνης, Συμμετοχικότητας, Αγροτικής ζωής, Ενέργειας, Βιομηχανίας, Πολυπολιτισμικότητας, Δημιουργικής οικονομίας, Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς».
Αιμιλία Μπουρίτη | Καλλιτεχνική πλατφόρμα Συν+εργασία
Διεθνές Πρόγραμμα Αμολή | Τέχνη & Πολιτισμός
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ – ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2021
ΜΝΗΜΗ | ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ & ΜΕΤΑΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΤΟΥ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ
Έναρξη 21 Νοεμβρίου
Υπαίθριο, ερευνητικό, εκπαιδευτικό εργαστήρι:
Αγροτική Κουλτούρα |Τέχνη
Η αξία της χρήσης του νερού και της ενέργειας
Από την Αιμιλία Μπουρίτη σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας Περιβάλλοντος του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΗΜΕ & ΠΡΟΠΕ – Πα.Δ.Α.)
————————————————————–
21 Δεκεμβρίου
Διαδικτυακή προβολή βίντεο έργου
Αγροτικά αποτυπώματα Ασπροπύργου | Η Ποντιακή κουλτούρα
Ώρα έναρξης: 20.30
Σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ασπροπύργου το Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και τον Αγροτικό Σύλλογο Ασπροπύργου
Με την υποστήριξη και την αιγίδα
του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού
Περισσότερες πληροφορίες:
https://synergasia.wixsite.com/synergasiwww.emiliabouriti.com [email protected]
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Έκτακτο δελτίο καιρού από την ΕΜΥ: Πώς θα κινηθεί και που θα χτυπήσει η κακοκαιρία
- Τέλη Κυκλοφορίας-Αναλυτικός οδηγός: Διορία, διαδικασία, ποσά και πρόστιμα [πίνακας]
- Φρένο σε πανδημία με ανοιχτή αγορά – Τι θα πει ο Μητσοτάκης στη Βουλή για την οικονομία και ασφαλή Χριστούγεννα
- Νέα μέτρα: Μπλόκο από σήμερα στους ανεμβολίαστους – Πού θα δουν τις πόρτες κλειστές και πού θα τους επιτρέπεται ακόμη η είσοδος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr